Kuvendi i Kosovës ka miratuar Projektligjin për ratifikimin e traktatit ndërmjet Kosovës dhe Mbretërisë së Danimarkës për shfrytëzimin e Institucionit Korrektues në Gjilan, me qëllim të ekzekutimit të dënimeve daneze.

Me 86 vota për, 7 kundër dhe asnjë abstenim, deputetët ia dhanë dritën jeshile kësaj marrëveshjeje.

Ministrja e Ekonomisë, Artane Rizvanolli, tha se nga kjo marrëveshje Kosova do të fitojë 15 milionë euro tarifë fikse në vit.

“Qëllimi i këtij traktati është forcimi i mëtutjeshëm i marrëdhënieve ekzistuese të bashkëpunimit mes Kosovës dhe Danimarkës. Sipas traktatit, Kosova do të vërë në dispozicion kapacitetet e përshtatshme për 300 të burgosur të Danimarkës dhe rrjedhimisht Kosova do të përfitojë në këmbim tarifë vjetore fikse prej 15 milionë eurove dhe 6 milionë euro të tjera për energji të gjelbër”, tha Rizvanolli.

Kujtojmë se kjo marrëveshje kishte dështuar të miratohet në Kuvend në seancën e mbajtur para një jave.

Qendra Kosovare për Rehabilitimin e të Mbijetuarve të Torturës (QKRMT) e ka vlerësuar të ngutshëm ratifikimin e marrëveshjes me Danimarkën për burgjet.

Pas disa tentativave, sot kjo marrëveshje u miratua në Kuvendin e Kosovës.

QKRMT-ja ka treguar arsyet që e konsideron si të ngutshëm ratifikimin e kësaj marrëveshjeje për mungesë të debatit publik lidhur me marrëveshjen, përkatësisht zbatimin e saj dhe efektet në praktikë.

“Përveç mungesës së debatit në Kuvend, për këtë marrëveshje nuk është organizuar nga institucionet qeveritare asnjë diskutim me ekspertët e fushës, shoqërinë civile apo organizatat e të drejtave të njeriut. I vetmi diskutim për këtë marrëveshje është organizuar nga QKRMT-ja në vitin 2022, ku në prezantimet e tyre ekspertët ndërkombëtarë i patën paraqitur sfidat eventuale në zbatimin e kësaj marrëveshjeje”, thuhet në reagim.

QKRMT-ja thekson se aktualisht në Burgun e Gjilanit gjenden rreth 200 të burgosur, të cilët me rastin e ratifikimit të kësaj marrëveshjeje duhet të zhvendosen në burgjet e tjera.

“Sistemi Korrektues në Kosovë momentalisht nuk ka hapësira të veçanta për vendosjen e të paraburgosurve, qendrat e paraburgimit në Prishtinë, Pejë, Prizren dhe Mitrovicë janë pothuajse të mbushura me të paraburgosur dhe aktualisht nuk ka vende të lira.

Andaj, zhvendosja e të paraburgosurve nga Burgu i Gjilanit, duhet të bëhet me kujdes të veçantë në mënyrë që mos të bjerë standardi i ndërtuar ndër vite për vendosjen e të paraburgosurve”, thekson QKRMT-ja.

Së fundmi, Komiteti i OKB-së kundër Torturës ka shprehur shqetësim e saj në raport me këtë Marrëveshje duke vënë në spikamë rrezikun e shkeljes së të drejtave të njeriut, nëse të burgosurit transferohen për të vuajtur dënimin nga Danimarka në Kosovë.

“QKRMT konsideron se institucionet e Kosovës së bashku me partnerët e saj ndërkombëtarë dhe organizatat për të drejtat e njeriut kanë punuar shumë për të përmirësuar kushtet e burgjeve dhe për ta afruar atë me standardet ndërkombëtare të të drejtave të njeriut dhe për këtë arsye duhet me kujdes të veçantë të fillojë zbatimi i kësaj marrëveshje”, thuhet tutje në reagim.

QKRMT-ja i bën thirrje Ministrisë së Drejtësisë që fillimisht të bëjë zgjidhjen e duhur për vendosjen e të burgosurve që aktualisht gjenden në Burgun e Gjilanit, në mënyrë që vendosja dhe trajtimi i tyre të jetë në përputhje me standardet e të drejtave të njeriut.

Po ashtu QKRMT-ja bën thirrje që të ruhen standardet e krijuara dhe mos të lejohet që të krijohen standarde të dyfishte të kushteve të të burgosurve brenda Republikës së Kosovës.

QKRMT-ja gjithashtu kërkon nga institucionet që organizatave të shoqërisë civile t’u mundësohet monitorimi i të drejtave të njeriut në Burgun e Gjilanit, ku do të transferohen të burgosurit nga Danimarka, me qëllim garantimin e aplikimit të standardeve dhe rregullave ndërkombëtare për personat e privuar nga liria. /Zëri

Shqipëria ka një turizëm që po rritet. Nga data 29 maj do të nisin fluturimet direkte nga kryeqyteti i Danimarkës (Kopenhagen) drejt Rinasit. 

Tirana Airport Partners bën të ditur se “Norwegian Airlines” nis fluturimet direkte nga Kopenhagen në Rinas. Nisja e flutrimeve direkte hap një portë të re midis Danimarkës dhe Shqipërisë. 

Aeroporti Ndërkombëtar i Rinasit është tashmë aeroporti me fluksin më të lartë në rajon, me mbi 2.8 milionë pasagjerë vetëm gjatë 4 muajve të parë të 2024-ës. Kjo edhe falë linjave të reja dhe veçanërisht mundësive për lidhje me vende që nuk ishin të lehta e të arritshme më parë.

Nën organizimin e e Shoqatës Danezo – Shqiptare (DAF) dhe Bashkisë së Libohovës, më datë 3 qershor 2024 në ora 18:00, në sheshin e Libohovës bëhet Inagurimi i pllakës përkujimore, kushtuar danezes Ollga SChweizer Libohova, e cila në qershor të vitit 1944 arriti t’i shpëtoj nga pushkatimi nazist mëse 100 burra libohovas.

Me këtë rast do të ketë edhe një program kulturo – artistik me pjesëmarrje të artistëve danez e shqiptarë si: Stig Fogh Andersen, Giitta Maria Sjøberg, Knud Rasmussen, Feride Istogu – Gillesberg, Roland Çenko dhe Enver Ismaili.

E gjithë ceremonia dhe programi moderohet nga aktori i mirẽnjohur Erion Isai.

Pjesẽmarrja ẽshtẽ falas.

Kopenhagë,14.05.2024

Në kuadër të vizitës zyrtare në Mbretërinë e Danimarkës (Takim me Kryetarin e Parlamentit dhe Kryeministren e Danimarkës, si dhe pjesëmarrjen në Samitin e Demokracisë,mbajtur në Kopenhagë), Presidentja e R. së Kosovës, Znj. Vjosa Osmani Sadriu, gjeti kohë edhe për takime të shumta me shumë mërgimtarë të Danimarkës dhe të Suedisë. Takimet u zhvilluan në Konsullatën e R. së Kosovës në Kopenhagë. Interesimi për ta takuar Presidenten ishte shumë i madh. Ajo, si zakonisht, me modestinë e saj, ju dha kohë dhe hapsirë të gjithe mërgimtarëve që shprehën dëshirën e tyre ta takojnë dhe të bisedojnë me Presidenten tonë.

Realizues: Ibrahim Xhemajli, Bedri Bytyçi dhe Ixhet Lutfiu

Imami i Xhamisë Grimhøj në Danimarkë, Oussama El-Saadi, është dënuar për mashtrim pasi policia e ka gjetur atë dhe sendet e tij në shtëpinë e kushërinës së tij. Ai nuk pranon fajësinë dhe tani po shqyrton mundësinë, nëse do ta apelojë rastin.

Nga: Nicklas Krarup

Policia ka hyrë brenda banesës dhe e ka gjetur imamin në shtratin e kushërirës së tij. Tani ai është dënuar për mashtrim social dhe duhet t’i kthejë shtetit më shumë se 700,000 DKK/ 100.000€.

Nuk ka asgjë të paligjshme të takohesh apo të jesh i martuar me kushërirën tënde dhe gjithashtu lejohet të keni fëmijë së bashku. Por nëse jetoni së bashku dhe gënjeni për këtë, atërë është mashtrim. Të paktën nëse keni pranuar qindra mijëra korona si ndihmë sociale nga thesari i shtetit duke u deklaruar se jetoni i divorcuar, dhe ndërkohë jetoni bashkë.

Të mërkurën, imami danez në Grimhøjmoskéen në Gellerup, Oussama El-Saadi, sapo u dënua si për mashtrim social ashtu edhe për mashtrim në sigurime në Gjykatën në Aarhus për tregimin e një vendbanimi të rremë, shkruan Århus Stiftstidende, i cili ishte në gjykatë.

Dënimi është 15 muaj burgim me kusht dhe tre muaj vuajtje dënimi me burg. Kushëriri është dënuar me 15 muaj liri me kusht.

I kapur në shtrat: Nuk pranon se është fajtor

El-Saadi ka katër fëmijë së bashku me kushërirën e tij, por të dy kanë deklaruar se jetojnë në adresa të ndryshme. Kjo do të thotë se ka qenë e mundur të merrni më shumë para nga sektori publik si prindër të vetëm/ të divorcuar.

Por kur policia kontrolloi shtëpinë e kushërirës herët në mëngjes, e gjetën Oussama El-Saadi në shtratin e kushërinës dhe sendet e tij në shtëpinë e saj. Dhe rezidenca e supozuar e El-Saadi-t ishte dhënë me qira, shkruan Aarhus Stiftstidende.

Surpriza e mëngjesit dhe provat e tjera të policisë në këtë rast përfunduan duke dënuar imamin Brabrand, i cili, sipas Århus Stifstidende, duhet t’i kthejë shtetit më shumë se 700,000 DKK. /afër 100.000 €. Më konkretisht, sipas mediave daneze, ai dhe kushërira e tij kanë marrë 738 mijë korona shumë në mbështetje publike/ ndihmë sociale sepse kanë deklaruar se jetojnë të ndarë.

Vetë Oussama El-Saadi e mohon fajin dhe e quan rastin të padrejtë:

– Nuk mund ta ëndërroja të bëja diçka të tillë. Unë i di rregullat dhe e di që është e paligjshme. Po, kemi qenë shumë bashkë dhe disa danezë mendojnë se duket e çuditshme. Por kushërirën time e kam ndihmuar vetëm me gjëra praktike në lidhje me fëmijët tanë të përbashkët. Nuk kemi jetuar asnjëherë bashkë, dhe nuk jemi martuar, ka thënë ndër të tjera në gjykatë.

Përkthyer nga gazeta daneze ekstrabladet.dk

https://ekstrabladet.dk/krimi/doemt-for-socialt-bedrageri-fundet-i-kusinens-seng/10162867

Shoqata Danezo-Shqiptare (DAF)

Këtë vit mbushen 111 vite që kur atdhetarët shqiptare në Vlorë shpallën pavarësinë e Shqipërisë.

Shoqata Danezo-Shqiptare (DAF) ju fton të festojmë bashkërisht të martën më 28 nëntor 2023 në ora 19.00 në Herlev Medborgerhus.
Adresa: Herlevgårdsvej 18-20, 2730 Herlev.

Hyrja është 50 kr. Për fëmijët nën moshën 12 vjeçare hyrja është falas. Pijet freskuese do të jenë të disponueshme për t’u blerë në bar.

Programi paraprak:

19.00 Mirë se vini

19.15 Himni kombëtar shqiptar

19.30. Me këngë shqipe do të ju argëtoj dueti danez ndërkombëtarisht i njohur i kitarës Gantriis – Zimmermann. Të njohur sidomosht nga turneu i tyre i fundit i suksesshëm në Shqipëri.

20.15 Performanca nga një grup fëmijësh shqiptarë dhe mundësisht artistë vendas shqiptarë.

Ora 22:00 Përfundon festa.

Me respekte, kryesia e Shoqatës Danezo – Shqiptare (DAF). Lexoni më shumë për Shoqatën Danezo-Shqiptare në: https://albanske.dk/

Përgaditi dhe përshtati Adnan Aliti

Muzeu i Punëtorëve në Kopenhagen po nderohet tani me një çmim të shquar ndërkombëtar.

Në një njoftim për shtyp, muzeu njofton se do të jetë marrësi i Çmimit të Muzeut të Këshillit të Evropës në vitin 2023.

Çmimi i tillë ka filluar të ndahet që nga viti 1977 dhe i është dedikuar muzeumit që ka dhënë një “kontribut të rëndësishëm në kuptimin e historisë kulturore evropiane”. Është hera e parë që shkon në një muze danez.

Është Komiteti i Kulturës i Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës që vendos se kush duhet ta marrë çmimin.

“Muzeu përqëndrohet në temat e dialogut, zhvillimit të vazhdueshëm të demokracisë, ndryshimit të klimës, një shoqërie të barabartë, tregut të punës dhe aktivizmit politik,” tha Roberto Rampi, një anëtar i Komitetit të Kulturës, në uebsajtin e Këshillit të Evropës.

Muzeu i Punëtorëve u themelua në vitin 1982 dhe është vendosur në Shoqatën e Punëtorëve dhe Ndërtesën e Asambleve nga viti 1879. Muzeu dokumenton dhe komunikon kushtet e jetesës dhe të punës së punëtorëve danezë të pagave si dhe zhvillimin e lëvizjes së punës gjatë 150 viteve të fundit.

Kohët e fundit, Muzeu i Punëtorëve iu nënshtrua restaurimit të gjerë dhe Çmimi i Muzeumit i Këshillit të Evropës u jepet pikërisht muzeve të sapondërtuar ose të restauruar kohët e fundit.

Janë rrogëtarët e zakonshëm që kanë ngritur ndërtesën e Muzeut të Punëtorëve. Dhe është historia e tyre që tregohet në ekspozita dhe në shumë kurse arsimore. Ky çmim i jep muzeut motivim për të vazhduar të bëhet i rëndësishëm për këtë pjesë të gjerë të popullsisë, thotë Morten Skov Christiansen, kryetar i Muzeut të Punëtorëve dhe zëvendëskryetar i Konfederatës së Sindikatave, në njoftim për shtyp.

Ndarja zyrtare e Çmimit të Muzeut të Këshillit të Evropës do të bëhet në një ceremoni në Strasburg më 26 prill 2023.

/ritzau/

A e dini se dita ndërkombëtare e gruas ka lindur në Kopenhagë? Merrni historinë e 8 Marsit

Më 27 gusht 1910, u vendos në Konferencën e 2-të Ndërkombëtare të Grave Socialiste në Kopenhagë që të gjitha vendet e botës çdo vit të mbajnë një Ditë Ndërkombëtare të Gruas.

Konferenca u zhvillua më 26-27 gusht në Kopenhagë dhe u mbajt në ndërtesën e asamblesë së punëtorëve Jagtvej 69. Kryetare e konferencës ishte Clare Zetkin, e cila drejton Sekretariatin Ndërkombëtar të Grave Socialiste. Organizatorët danezë të konferencës ishin Nina Bang, Federata Social Demokrate, Elisabeth Mac, kryetare e Shoqatës së Grave Socialdemokrate, Hildora Mouritzen (arkëtar) dhe Henriette Crone (sekretare), të dyja nga Unioni i Punëtorëve të Grave të Shtypshkronjës.

-99 gra morën pjesë në konferencë nga 17 vende. Në mesin e pjesëmarrësve ishin shumë nga gratë kryesore të kohës në lëvizjen ndërkombëtare të grave socialiste, përveç Clara Zetkin nga Gjermania, Alexandra Kollontai nga Rusia, Adelheid Popp nga Austria, Dora Montefiori nga Anglia dhe Kata Dahlström nga Suedia. Gjithashtu pjesëmarës ishin edhe 33 gra nga lëvizja punëtore profesionale dhe politike daneze.

Përshtati #Adnan Aliti

TIRANË- Kryeministrja e Danimarkës, Mette Frederiksen, në konferencën për mediat në Tiranë tha se ndihet e nderuar për vizitën në vendin tonë. Ajo tha se Shqipëria është një aleate e besueshme për Danimarkën.

Gjatë fjalës së saj Frederiksen nuk kurseu përgëzimet për kryeministrin Edi Rama, të cilën e cilësoi një zë të fuqishëm në mbështetje dhe mbrojtje të vlerave evropiane.

“Jam shumë e nderuar që jam kryeministrja e parë daneze që viziton Shqipërinë. Ju jeni një nga zërat më të fortë në Evropë, kur bëhet fjalë për një integrim i plotë i Ballkanit Perëndimor në pjesën tjetër të Evropës. Shqipëria është një partner i besueshëm për Danimarkën. Jeni një zë kaq i fortë për vlerat evropiane”, tha ajo.

Kryeministri Rama u pyet në konferencë për mediat për ndihmën që Danimarka ka dhënë për Shqipërinë në rrugën europiane, ndërsa bëri këtë koment:

“Askush nuk po bënë mjaftueshëm, as Danimarka për ne, as Shqipëria për Danimarkën. Ka gjithmonë më shumë për të bërë, Unë mendoj se Danimarka ka qenë shumë e drejtë ne ne dhe kemi marrëdhënie të veçantë. Nuk ka të bëjë me nxitimin për t’u bërë anëtar, por me bërjen e detyrave siç duhet, ka të bëjë me përfitimin e kësaj dije. Asnjë kompromis për standardet, por më tepër të qenit të hapur për na ndihmuar për të rritur mundësitë tona”, tha ai.

abcnews.al/