shkruan: Kimete Berisha

Po shkoj në Manastir!

1. ‘Unë e di se prapë do t’vjen pranvera;

dhe do të çelin lulet përsëri;

closevolume_off
po për mua fushat janë me ferra;

jeta ime është ky manastir’

– Manastirit i kanë kënduar shqiptarët me afsh e me zemër t’plastë, ama manastiri në muzikën shqipe paraqitet si një qosh vetmitarësh, si streha e fundit e dashnorëve të braktisur, ku i braktisuri vishesh me të zeza dhe shkon atje e qan përgjithmonë për fatin e tij!

– Për Zotin nuk bëhet fjalë.

Shqiptari e gjen Zotin tek pasi që e humb dashnorin!

2. Shqiptarët e kanë edhe një fjalë të ‘urtë’ që thotë se:

– ‘Sa më afër fshatit të jetë manastiri, aq më të varfër janë fshatarët’.

Prandaj, qe sa mirë u bë tash, më larg manastirit, do të pasurohen fshatarët e Deçanit.

3. Manastiri i Deçanit është i Kosovës.

Nuk është Kosova e Manastirit.

Manastiri nuk është shtet që ia mori tokën Kosovës.

Por, historianët e Deçanit e shohin Manastirin e Deçanit si Manastir të Serbisë. Ata në fakt nuk janë historianë, janë meraklinjë të historisë, se historinë e shqiptarëve nuk e kanë shkruar shqiptarët. – Historinë e Kosovës e ka shkruar një amerikan.

4. E Ju, a e keni lexuar ju Vendimin e Gjykatës Kushtetuese për Manastirin e Deçanit?

Jam e sigurt që Jo.

Gjykata Kushetuese e Kosovës ka vendosur ta bëj valid vendimin e Millosheviçit për tokën e Manastirit të Deçanit!

Pasi që Gjykata Kushtetuese është me Metohinë kundër Kosovës, pse ekziston shteti i Kosovës…

– A ekziston shteti i Kosovës?

Derisa të sqarohet edhe ndonjë ditë se a është Kosova shtet…

– Çka tash?

Kush ka faj?

A ka faj Serbia që Gjykata Kushtetuese e Kosovës e çon në vend amantin e Millosheviçit…!

– Përveç njërit gjyqtar që nuk ka votuar (Bekim Sejdiu e kish emrin…duhet t’ia bëj folllow).

5. Shumë jeni mërzitur.

E di!

Shkoi Manastiri.

Por fotografia e vjetër me burra shqiptarë të ulur në oborrin e Manastirit mbetet kujtim i paharruar.

– A thua more Zot, pse ata burra rrinin ulur në oborrin e Manastirit…ditë’m drekë?

– Nuk mërzitet kush pse ‘shkoi’ toka derisa nuk e prek në megjën e tij shqiptarin….

Pasi që nuk janë mërzitur për Manastirin, janë gëzuar që Albin Kurti nuk e mbajti fjalën.

– Punë e madhe që Albin Kurti nuk e mbajti fjalën, si krejt shqiptarët para tij,…

Besa-besë e Albin Kurtit është punë për të…

Por, pyetja është:

– Pse Gjykata Kushtetuese e Kosovës u bë me Millosheviçin!

– Për t’u dukur ‘e mirë’, Gjykata Kushtetuese nganjëherë merr ndonjë vendim social në favor të shqiptarëve..të varfër, të ulur në bar…

6. ‘Gjenerata Z’, as që e di për çka bëhet fjalë

(dhe ky është problemi më i madh që gjeneratës së Re nuk i intereson Liria, Shteti, Pavarësia…

përveç feja që ka depërtuar në ‘Gjeneratën Z’, asnjë dije tjetër.

7. Ndërkohë që Millosheviçi për së vdekuri e mori Tokën e Manastirit, hoxha Shefqet Krasniqi në ato çaste e shpjegonte në detaje se a e prishë Ramazanin nëse merr ilaçe nga prapa…

– Ky është muaj i shenjtë por njerëzit janë dhe mbesit mëkatarë, kështu që…

Im Westen nichts Neues!

8. Me Ligjet e Millosheviçit shteti i Kosovës i ka lënë pa pensione shqiptarët!

Se, shqiptarët që nuk ia kanë paguar tatimin Millosheviçit, shteti i Kosovës i ndëshkon, nuk ua jep pensionin e plotë.

– E, kush ka faj tash?

Kush po i detyron shqiptarët t’i zbatojnë ligjet e Millosheviçit kundër shqiptarëve!

9. Ky Eskobari.

Doli si kauboj nga western-spaghetti, erdhi në Kosovë me hu në krahë dhe ia tharbi hundën Albin Kurtit:

– Nëse n’dakik nuk ia jep tokën Manastirit të Deçanit, Kosova nuk hyn në KE,

që domethënë se Kosova nuk do të lejohet të marrë pjesë në Eurovizion.

– Kryeministri Kurti u frikësua për herë të parë publikisht, shpirtërisht i dhimbset karriera, prandaj e pranoi Vendimin e Gjykatës Kushtetuese, duke thënë se Vendimi për të është i papranueshëm.

– Albini e pranoi Vendimin, ama vetja e tij nuk e pranoi Vendiimin.

E quajti ‘Vendim të çuditshëm’!

– Nuk është as i çuditshëm, është fyes, është Vendim tamam për një popull primitiv.

– Mbrëmë në orën katër të mëngjesit ma nxori gjumin ky Vendim…

shprehjet që përdor Gjykata, si pjesëzen përforcuese: ‘bile’…

– Në një Vendim që figuron pjesëza ‘bile’!

Bile-bile, ka mundur të jetë edhe më keq…

– Dhe, konstatimin se ‘Gjykata nuk është e nevojshme të ekzaminojë nëse ka pasur shkelje të ca neneve të Kushtetutës dhe ca neneve të Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut’.

– Jo moj, s’ka nevojë të verifiikohen nenet, se po të besojmë…

10. Escobari e di serbishten, prandaj e di se ku iu dhemb serbëve.

Se edhe unë besoj se nuk mund të dashurohesh në dikë që nuk di t’ia përkthesh idiomat.

– Serbët janë të palumtur, dhe fajtor është Albin Kurti, tha Eskobar.

Dhe e porositi kryeministrin që menjëherë t’i bëj serbët të lumtur.

– E rrahu kryeministrin me fjalë, sa mundi, por edhe me gjeste.

E la për fund të takohet me të, Albin qershia mbi tortë.

– Po bën zullum, Eskobar. Po.

Po sillet sikur në Amerikë s’ka mbetur kush përveç tij.

– Dhe para se të takohej me Vjosa Osmanin, Escobar shkoi te busti i Ibrahim Rugovës…

për të treguar se i vetmi shqiptar që i pëlqen atij është i vdekur.

– Escobar, përdori edhe metoda të tjera për ta bërë xheloz Albin Kurtin.

Fotografia e tij me opozitën, ishte provokacija, por mënyrë efikase për ta trembur Albin Kurtin…

se Amerika ka me kë të kryej punë, o djalë.

11. Këta që merren me fe, këta kënaqen, veç hanë, pinë dhe mbajnë vajs.

Kurrë asnjë punë në jetë nuk e kryejnë.

– Kam ndjesinë se në jetën e kaluar kam qenë motër nderi, sepse jam shumë e ndershme…

Njëherë, në Patriarkanën e Pejës, i gjeta murgeshat në oborr, duke zier nën hije patate me kazana, era dhè….dhe kotësi, dembelica e që marrin rrogë për t’u lutur.

12. Por, me buallica autoktone po na buzëqesh fati.

Ministri Peci i ka zbuluar dy buallica autoktone, askush nuk e di se qysh i ka hetuar se janë autoktone…

dhe i ka vizituar ato.

I ka gjetur buallicat në lloç.

Pasi i ka analizuar kapacitetet e tyre, ka vërejtur se ato do të na dhurojnë qumësht.

– Peci i ka gjithë ato fjalë miradije për buallicat, por asnjë fjalë të mirë për Ramushin.

Peci me polici do ta largoj për zhelesh nga objekti i Ministrisë së Bujqësisë, Ramushin, por Ramushi s’do të largohet nga aty.

– Në një zyre të Ministrisë së Bujqësisë u pa një kukull cullak!

Kjo e komplikon situatën edhe më shumë!

P.S. Dhe, qaj, me zemër të

përvëluar,

paskam dasht’ oj nanë njeriun e gabuar!

Shpërndaje artikullin në: