Gurët në veshka cilësohen si një ndër komplikacionet më të shpeshta që rëndojnë shëndetin e shqiptarëve.

Në një intervistë për gazetën “Dita”, mjekia Ilda Xhelili tregon se si duhet të kujdesemi për të mbajtur sa më larg komplikacionet që vijnë si rezultat i formimit të gurëve në veshka. Çdo ditë organizmi ynë ka nevojë për eliminimin e toksinave (helmeve) dhe mbeturinave që krijohen nga jetesa dhe ushqyerja jonë e përditshme. Në këtë proces të domosdoshëm jetësor, veshkat janë organi më i rëndësishëm i trupit të njeriut. Ato përbëjnë filtrin e gjakut nga mbeturinat. Gjithashtu ato janë edhe rregullatori i bilancit elektrolitik të organizmit tonë. Kur urina grumbullohet në veshka, ajo filtrohet dhe përmes dy tubave të ngushtë (një për secilën veshkë dhe të quajtur ureteri) derdhet në vezikë (fshikëza e urinës). Kur vezika mbushet plot, ajo boshatiset dhe derdhet jashtë nëpërmjet një tubi tjetër më të trashë dhe që quhet uretra. Shpesh, me urinën eliminohen kristale kimike duke filluar nga përmasat e kokrrizave të rërës, të cilat me kalimin e kohës zhvillohen në gurë me përmasa të ndryshme që formohen në veshka ose në rrugët urinare.

Pse krijohen gurët në veshka?

Gurët në veshka krijohen kur urina përmban me shumicë substanca të caktuara. Këto substanca mund të krijojnë kristale të vogla, të cilat me kalimin e kohës bashkohen dhe bëhen gurë. Faktori më i madh i rrezikut për formimin e gurëve është dehidrimi (humbja dhe mosmarrja e sasisë së duhur të lëngjeve. Prandaj pirja e lëngjeve është e rëndësishme për të shmangur dehidrimin. Mbajtja e urinës e holluar shmang pikërisht bashkimin e kristaleve të vogla dhe formimin e gurëve. Si udhëzues për këtë shërben gjithmonë ngjyra e urinës. Urina e qartë është në rregull kurse urina e verdhë ose e errët tregon përqendrim të lartë dhe është shenjë për marrjen e më shumë lëngjeve, sidomos në stinën e verës kur dehidrimi është më i shprehur si rezultat i avullimit apo djersitjes nga vapa e madhe. Rekomandohet pirja e lëngjeve (6-8 gota ujë në ditë ose edhe lëngje të tjera) për të pasur prodhimin e sasisë së duhur të urinës dhe me përqendrimin e duhur. Gurët në veshka janë ndër afeksionet të shpeshta të aparatit urinar. Shpesh ato kanë edhe karakter familjar. Si fenomen vërehet më shpesh në meshkuj se në femra dhe shfaqen kryesisht rreth moshës 20-30 vjeç. Formimi i gurëve favorizohet edhe nga patologji të shumta të zorrëve, procedurat e kimioterapisë, patologji të aparatit urinar, sëmundje të tjera, mënyra e jetesës, mënyra e ushqyerjes e shumë faktorë të tjerë. Rreth 80 për qind e gurëve në veshka janë të përbërë nga kalçiumi dhe minerale të tjera, zakonisht një kombinim i kalçiumit me oksalate, prandaj edhe në shumicën e rasteve rregullimet në dietë janë të domosdoshme për të ndihmuar në parandalimin e formimit të gurëve në vazhdimësi apo në përsëritjen e tyre.

Cilat janë simptomat klinike te pacientët që vuajnë nga kjo patologji?

Kemi parë njerëz që vuajnë nga gurët në veshka të përjetojnë dhimbje të pabesueshme. Gurët zakonisht formohen në veshka, por ata mund të zhvillohen kudo në traktin urinar. Kur gurët janë mjaft të vegjël ata mund të kalojnë pa u vënë re dhe të eliminohen nëpërmjet urinimit. Ndërsa kur përmasat janë të konsiderueshme, lëvizja e tyre përmes traktit urinar bëhet e dhimbshme, kjo për shkak edhe të formës së tyre të çrregullt e me cepa që shkakton dhimbje dhe gërvishtje gjatë kalimit të tyre nëpër rrugët urinare.

Në disa raste, gurët të cilët janë të lokalizuar në veshka, janë të ngulitur e të pozicionuar mirë e nuk mund të lëvizin prej aty. Në këto raste kërkohet ndërhyrje mjekësore nëpërmjet operacioneve ose nëpërmjet thërrmimit të tyre me aparatura të posaçme

Gurët në veshka nuk prodhojnë simptoma klinike derisa ata fillojnë të lëvizin në tubat urinarë përmes të cilëve urina derdhet në fshikëz. Dhimbjet e lëvizjes së gurëve në veshka janë tipike, të mprehta, të forta sikur të zë ngërçi. Dhimbjet shpesh përhapen si valë, ashtu sikundër guri lëviz nëpër traktin urinar. Guri në varësi të përmasave mund të ngeci gjatë kalimit nëpër këto rrugë dhe të bllokojë rrjedhjen e urinës. Kur gurët bllokojnë rrjedhjen e urinës, atëherë shkaktohet ënjtje e veshkave duke provokuar kështu dhimbje të rënda. Dhimbja përfshin ijet, mesin apo edhe zonën gjenitale. Gjithashtu pacientët mund të kenë ethe, të përziera, të vjella, dhimbje në fund të barkut etj. Shumë shpesh lëvizja e gurëve shoqërohet me infeksion urinar gjatë të cilit kemi urinim të shpeshtë e me djegie, urinim me gjak (nga gërvishtjet që shkakton guri nga lëvizjet nëpër traktin urinar), temperaturë, dobësi të përgjithshme etj.

Si vihet diagnoza dhe çfarë rekomandohet?

Për diagnozën në radhë të parë orientohemi nga shenjat klinike që përmendëm më lart, e që janë mjaft tipike. Pastaj si fillim kërkojmë një ekzaminim të urinës dhe në qoftë se izolojmë copëza të gurit kërkojmë ekzaminimin kimik të tij. Mjaft rëndësi ka një ekzaminim ekografik për të parë pozicionimin e gurit në veshka dhe për të përcaktuar terapinë që do të ndiqet. Çdo pacient ka individualitetin e vet në varësi të cilit mjeku përcakton terapinë specifike. E rëndësishme për pacientët është që të dinë se mënyra e jetesës dhe mënyra e ushqyerjes mund të ndihmojnë në parandalimin e formimit të tyre si edhe në shpërndarjen e tyre. Duke qenë se gurët janë të llojeve të ndryshme, është e rëndësishme përcaktimi i përbërjes së tyre dhe ndryshimet në dietën e përditshme ushqimore. Duke qenë se rreth 80 për qind e gurëve kanë në përbërjen e tyre kalçiumin dhe oksalatet, do të rekomandohej që këta pacientë nuk duhet të përdorin në dietën e tyre të përditshme më shumë se 50mg oksalate. Organizmi ynë përmban vetë oksalate, por sasia e tyre mund të rritet nëpërmjet ushqimeve të cilat konsiderohen si burim i oksalateve. Ndër perimet shumë te pasura me oksalate përmendim spinaqin, panxharin, bamjet, majdanosin. Mesatarisht të pasura janë selinoja, fasulet, kungulli i verës, etj. Ndër frutat përmendim manaferrat, boronicën, luleshtrydhen, kivi, rrushi, fiqtë, kumbullat, arrat, bajamet, kikirikët, fara lulëkuqeje, kakao, çokollatë, piperi, çaj i zi etj.

Vlen të theksojmë se vitamina C ndihmon në prodhimin dhe thithjen më mirë të oksalateve në zorrë. Gjithashtu fibrat, që përbëjnë pjesën e patretshme të ushqimeve që përdorim (ato që organizmi eliminon me feçe) ndihmojnë në zvogëlimin e kalçiumit në urinë. Ato lidhen me kalçiumin në zorrë, duke zvogëluar kohën e qëndrimit të substancave ushqimore në zorrë dhe njëkohësisht duke përshpejtuar eliminimin. Këto fibra gjenden me shumicë në elb, thekër dhe oriz, produkte këto të cilat rekomandohen të përdoren në këto raste. Ashtu siç e theksuam edhe më sipër këtyre pacientëve u rekomandohet përdorimi i lëngjeve, sidomos në stinën e verës.

Në bazë të ekspertëve modernë, mani i bardhë është një super ushqim. Vetitë shëruese të këtyre kokrrave njihen që moti, edhe pse nuk ishte bërë asnjë studim atëherë për to. Mani i bardhë ul rrezikun për t’u prekur nga diabeti, mbron prej sëmundjeve të zemrës, pakëson kolesterolin dhe ndihmon te humbja në peshë. Sasia e sheqerit e pranishme në frytin e thatë përgjysmë është më e vogël se sa rrushi pa fara.

Në bazë të studimeve, gjethet e manit ndihmojnë në normalizimin shtesë të sheqerit në gjak. Ajo përdoret edhe si ilaç popullor kundër diabetit, diabetit dy. Mani i bardhë është shumë e pasur me fibra. Rreth 20 për qind e nevojave tona ditore për fibra plotësohen me një sasi të manit të bardhë nga vetëm një e treta e gotës. Përdorimi i rregullt i këtyre kokrrave ndikon në pakësimin e kolesterolit dhe përmirësimin e sistemit tretës. Po ashtu, është i pasur edhe me antioksidues. Sipas studimeve që janë bërë në universitetin e Teksasit, mani i bardhë përmban resveratrol, që është fenol natyral, që përdoret kundër disa llojeve të tumoreve dhe sëmundjeve të zemrës. 

Njerëzit që hanë çokollatë, për 11 për qind janë më pak të rrezikuar nga sëmundjet kardiovaskulare, ka treguar studimi nga universiteti në Aberdin. Në bazë të studimit, për jetë të shëndetshme, për çdo ditë konsumoni nga 100 gramë çokollatë. Adhuruesit e çokollatës për nëntë për qind më pak vizitojnë spitalet si pasojë e sëmundjeve të zemrës derisa 23 për qind më pak janë të rrezikuar nga infarkti.

Në studim kishin marrë pjesë 25.000 meshkuj dhe femra. Në bazë të studimeve që kishin të bëjnë për ndikimin e ushqimit në periudha të gjata kohore, është zbuluar se përjashtimi i çokollatës nga menyja nuk do ta zvogëlojë rrezikun nga sëmundjet kardiovaskulare apo vdekja si pasojë e sulmit në zemër.

Studiuesit në Universitetin e Torontos kanë gjetur se arrat nuk kontribuojnë në shtimin e peshës.

Rishikimi i hulumtimit të cilësisë mbi lidhjet midis arrave, konsumit të yndyrës dhe peshës trupore u botua kohët e fundit në revistën Obesity Reviews  dhe është ndër më të gjithanshmet deri më sot.

Ai siguron dëshmi të mëtejshme se shqetësimet e gjata në lidhje me arrat dhe shtimin e peshës shpesh të gjetura në mediat popullore dhe udhëzimet klinike të ushqyerit janë të pajustifikuara, thonë studiuesit.

“Në përgjithësi, ne zbuluam se nuk ka asnjë lidhje midis arrave dhe shtimit të peshës, dhe në fakt disa analiza treguan marrje më të lartë të arrave të lidhura me zvogëlimin e peshës trupore dhe perimetrit të belit,” tha autori kryesor Stephanie Nishi, i cili ishte student i doktoratës në shkencat ushqyese në Fakulteti i Mjekësisë Temerty në kohën e studimit.

“Ky studim me të vërtetë godet idenë se arrat mund të jenë një opsion i mirë për njerëzit me diabet ose rrezik kardiovaskular, por edhe për të gjithë individët në përgjithësi si pjesë e një plani të ushqyerit të shëndetshëm, pa paralajmërime.”

Studiuesit bashkuan rezultatet e 121 studimeve klinike dhe studimeve të ardhshme, me mbi gjysmë milioni pjesëmarrës në total. Ata pastaj përdorën një sistem të pranuar gjerësisht të quajtur GRADE (Vlerësimi, Zhvillimi dhe Vlerësimi i Rekomandimeve) për të vlerësuar cilësinë e studimeve.

“Ne zbuluam se siguria e provave ishte e lartë për provat dhe e moderuar për studimet vëzhguese,” tha John Sievenpiper, vëzhguesi kryesor në studim dhe një profesor i asociuar i shkencave ushqyese dhe mjekësisë në Fakultetin e Mjekësisë Temerty.

“Ky është një tregues i mirë i asnjë dëmi nga arrat në lidhje me shtimin në peshë jo më shumë se çdo ushqim tjetër dhe me të vërtetë mund të ketë një përfitim të humbjes së peshës përveç përfitimeve të tjera të njohura gjerësisht shëndetësore të arrave.”

Shumë udhëzime ushqyese dhe klinike për diabetin dhe sëmundjet e zemrës rekomandojnë arrat si pjesë e një qasjeje të shëndetshme për të ngrënë. Ato përfshijnë modelet dietike të Mesdheut, Portofolit, vegjetarian ose bimor dhe DASH (Qasjet Dietike për Ndalimin e Hipertensionit).

Megjithatë, konsumi global i arrave është shumë më poshtë atyre udhëzimeve dhe kur njerëzit e takojnë barin, është shpesh përmes kikirikave. Një racion tipik i arrave është 28 deri në 42 gram, ose atë që i përshtatet pëllëmbës së dorës së një të rrituri dhe shumë udhëzime sugjerojnë një racion në ditë.

“Ne kemi parë që konsumi i arrave është rritur në disa zona gjatë dekadës së fundit, veçanërisht vendet me të ardhura të mesme dhe të larta, por shumica e njerëzve mund t’i kuptojnë më mirë përfitimet e tyre,” tha Sievenpiper, duke shtuar se ai ha më shumë se një grusht shumicën e ditëve.

“Gjithmonë është mirë të praktikoni atë që predikoni,” tha ai.

Sievenpiper tha se studimi ishte një sasi masive e punës. Ajo u drejtua nga Nishi gjatë më shumë se katër viteve të studimeve të saj të doktoratës dhe përfshinte shumë lloje arrash, si dhe njerëz me kushte dhe statuse të ndryshme shëndetësore.

Në punën e ndërlidhur, Sievenpiper po drejton një provë klinike mbi shëndetin e zemrës dhe dietën e Portofolit, me arrat si shtyllën kryesore. Në fillim të këtij viti, laboratori i tij zbuloi se një kalori e etiketuar nuk është e njëjtë me atë që tretet dhe absorbohet kur njerëzit konsumojnë bajame.

Nishi tani po studion arrat, performancën njohëse dhe shëndetin vaskular në laboratorin e Jordi Salas Salvadó në Universitetin Spanjoll të Rovira Virgili.

“Unë nuk kam ngrënë shumë arra, por tani jam i rrethuar nga bajame dhe makadami  kështu që ha më shumë,” tha Nishi. “Sidomos për shkak të dëshmive që mbështesin përfitimet e tyre shëndetësore, por edhe për shkak të shkathtësisë së tyre në kuzhinë dhe në lëvizje.”

Shtimi i numrit të rruazave të kuqe të gjakut mund të çojë deri në mbylljen e enëve të gjakut. Simptomat më të shpeshta fillestare janë dhembja e kokës, dobësia, të kruarit e lëkurës, marramendja.

Më së shpeshti zbulohet rastësisht kur pacienti shkon te mjeku për shkak të ndonjë problemi tjetër shëndetësor.

Ekspertët këtë gjendje e quajnë policitemi të cilën e karakterizon numri i shtuar i rruazave të kuqe të gjakut – eritrociteve në vëllimin e përgjithshëm të gjakut gjë që mund të çojë deri në mbylljen e enëve të gjakut dhe në gjakrrjedhje.

Shkaktarët e shtimit të numrit të eritrociteve mund të jenë çrregullimet e mekanizmave rregullatorë në vetë palcën kockore (policitemia primare), por edhe gjendjet të cilat çojnë deri në stimulimin e krijimit të shtuar të eritrociteve si përgjigje ndaj ndonjë ngjarjeje në organizëm (mungesa e oksigjenit, sëmundjet malinje, marrja e disa ilaçeve).

Përveç këtyre policitemive absolute, ekzistojnë edhe policitemitë relative.

Nuk ekzistojnë dëshmi të sigurta që policitemia është trashëguese, mirëpo ekzistojnë studime të cilat tregojnë që ekziston rrezik i madh për shfaqjen e sëmundjeve, nëse personi ka kushërinj të afërt të cilët vuajnë nga gjaku i trashë.

Për policiteminë e shfaqur në kuadër të çrregullimeve të palcës kockore, përkatësisht të sëmundjeve mieloproliferative, te më shumë se gjysma e të sëmurëve është konstatuar që ekziston mutacioni i fituar, por jo mutacioni gjenetik.

Në atë rast numri i rruazave të kuqe nuk është i shtuar, por përshtypje e tillë arrihet për shkak të zvogëlimit të vëllimit të plazmës së gjakut (“policitemia relative”), gjë që ndodh te personat të cilët kanë mungesë të lëngjeve në organizëm (dehitradimi, marrja e diuretikëve, djegiet e rënda).

Simptomat më të shpeshta fillestare janë dhembja e kokës, dobësia, të kruarit e lëkurës, marramendja dhe djersitja e shtuar.

I sëmuri gjithashtu mund të vërejë skuqje të theksuar të fytyrës dhe skuqje të syve, ndërkaq, nga ana tjetër, ka përshtypjen sikur “i janë mavijosur” gishtat.

Përveç çrregullimeve në krijimin e rruazave të kuqe të gjakut, të cilat ndodhin në palcën kockore, në trashjen e gjakut ndikon mungesa e ekspozimit të indeve ndaj oksigjenit (qëndrimi në lartësi të mëdha mbidetare, sëmundja kronike obstruktive e mushkërive, pirja e duhanit.

Pastaj, çrregullimet e funksionimit të veshkave (çrregullimet arteriosklerotike të enëve të gjakut, glomerulonefritiset), marrja e ilaçeve dhe dopingu, preparatet të cilat përmbajnë testosteron ose eritropoetin).

Pacientëve të cilët kanë gjak të trashë u bëhet analiza e hematokriteve të cilat tregojnë pjesëmarrjen e eritrociteve në vëllimin e gjakut.

Pas kësaj, caktohet shërimi. Në atë qëllim mund të aplikohet punktimi i venave (“lëshimi i gjakut”) dhe në këtë mënyrë përmirësohet qarkullimi i gjakut.

Nëse kjo nuk është e mjaftueshme, aplikohen ilaçe të caktuara, të cilat veprojnë në zvogëlimin e krijimit të qelizave në palcën kockore.

Për t’u penguar shfaqja e trombëve, jepen ilaçe të cilat zvogëlojnë aftësinë e ngjizjes së gjakut. Të sëmurëve të cilët kanë të kruara u përshkruhet terapia simptomatike.

Ushqimi të cilin duhet ta konsumoni nëse vuani nga gjaku i trashë

Shtoni fara të bluara të lirit në racionin tuaj për të përmirësuar tretjen, që t’ju ndihmojë në eliminimin e tepricave së toksinës, të cilat mund të jenë gjendje e vështirësuar te gjaku i trashë.

Shtoni yndyrat e ngopura në ushqimin tuaj, sepse kanë cilësi veprimi kundër mikrobeve, siç është vaji organik ekstra virgjin i kokosit.

Zgjidhni hidrokarburet e ndërlikuara, të cilat kanë indeks të ulët glikemie, siç janë: orizi i kafenjtë, mollët e papjekura, buka integrale dhe kungujt e dimrit.

Shtoni marrjen e thartirave esenciale yndyrore omega-3 nëpërmjet farërave të bluara të lirit, salmonit, tonit (me nivel minimal të zhivës), vajit të peshkut, avokados dhe arrave.

Shtoni artikuj të papërpunuar të pasur me materie ushqyese në ushqimin tuaj, siç janë frutat e papërpunuara arrore dhe farërat.

Ushqimi të cilin duhet ta shmangni nëse vuani nga gjaku i trashë

Të gjitha hidrokarburet e thjeshta apo të rafinuara (sheqerin, bukën e bardhë, brumërat (makaronat), ëmbëlsirat, tortat, biskotat krokante etj.).

Të gjithë artikujt të cilët përmbajnë sheqer të rafinuar apo zëvendësime sintetike për sheqerin, siç është aspartami. Zgjidhni ëmbëltues natyralë në vend të tyre.

Pijet alkoolike në shumicë, sepse pengojnë funksionimin e sistemit të imunitetit dhe të tretjes.

Artikujt e fermentuar: djathi dhe vera.

Përdorimi i tepërt i kafeinës – derisa konsumimi i matur i kafeinës mund të jetë i dobishëm, marrja e tepërt mund të çrregullojë sistemet e organizmit, duke shkaktuar pagjumësi dhe çrregullime digjestive (kapsllëk dhe/ose diarre).

Pijet e gazuara joalkoolike, të cilat ndryshojnë nivelin e pH-së të gjakut tuaj.

Kërpudhat.

Ushqimi i thartë dhe i marinuar.

Ushqimi siç janë guacat e detit dhe gaforret e detit mund të përmbajnë nivele toksike të zhivës, andaj duhet shmangur. Peshku i ujërave të thella të detit, siç janë toni dhe skumbria, të cilët mund të përmbajnë nivele toksike të zhivës.

Peshqit të cilët kultivohen në hurdha (komercialisht), të cilët përmbajnë PCB dhe nuk janë mjaft të pasur me thartira esenciale yndyrore omega-3, për shkak të ndryshimit të ushqimit të tyre.

Zgjidhni tonin e egër në vend të tyre. Produktet me thartirë dhe produktet e grurit (buka, biskotat krokante, makaronat etj.) të cilat përmbajnë gluten.

Natrium-nitriti gjendet në ushqimin e përpunuar, siç janë salsiçet, produktet e mishit të thatë, prandaj këtë ushqim duhet ta shmangni. Natrium-glutamati (MSG) në shumë artikuj është i pranishëm si shtim i shijes.

Vajrat e hidrogjenizuara apo pjesërisht të hidrogjenizuara (trans-yndyrat) gjenden në shumë artikuj, në ushqimin e fërguar shumë dhe në ushqimin e shpejtë.

Ilaçet natyrale për tëhollimin e gjakut

Burimet e thartirave yndyrore omega-3 me prejardhje shtazore, siç janë peshku, mëlçia e bakalaros dhe vaji i karavidheve të vogla – këto janë disa nga holluesit më të mirënatyralë të gjakut nga natyra, të cilët furnizojnë trupin me doza potente dhe lehtë të absorbueshme DHA dhe EPA të thartirave yndyrore për reduktimin e gjakut të trashë.

Burimet e omega-3 me prejardhje bimore nuk i absorbojnë edhe aq lehtë trupat tanë, mirëpo gjithashtu mund të bëhen ilaç i rëndësishëm për gjakun e trashë.

Vaji i lirit, avokadoja, susami dhe frutat arrore janë burim i madh bimor i thartirave yndyrore të omega-3 dhe ndër disa nga rralluesit natyrorë më të mirë të gjakut.

Në mesin e spektrit të gjerë të përfitimeve të xhenxhefilit, ky ilaç natyral ka veprim të fuqishëm edhe për gjakun e trashë, që mund t’ju çojë në rrezik nga sëmundjet kardiovaskulare.

Përdorni xhenxhefilin me ushqim apo pa ushqim.

Uji është ilaç i mirë, i cili mund të veprojë si hollues natyral i gjakut. Kush nuk pi mjaft uji, posaçërisht ka prirje t’i ekspozohet trashjes së gjakut.

Artikujt të cilët përmbajnë nivele të larta silici janë mënyra e shkëlqyeshme që të mbani nën kontroll gjakun e trashur. Këta artikuj përfshijnë erëza të ndryshme, siç janë çili pluhur, speci i kuq, kanella, rigoni, shafrani dhe moraça.

Pemët e thara shumë dhe bathëzat janë rralluesit më të mirë natyralë të gjakut, siç janë rrushi i thatë, belushi, kumbullat dhe vishnjat. Ato janë antioksidante shumë të mira dhe ndihmojnë në mbrojtjen e shëndetit kardiovaskular.

Ushtrimet gjithashtu bën pjesë ndër holluesit natyralë gjë gjakut, sepse ndihmon që të lehtësojnë qarkullimin e gjakut deri në organe dhe zvogëlojnë probabilitetin e ngjizjes së gjakut. Filloni me ushtrime të kujdesshme dhe të lehta në bazë të përditshme.

Vitamina B6 ndihmon në kontrollin e ngjizjes së tepërt të gjakut.

Shumica e drithërave, patatja e ëmbël dhe bishtajoret, përmbajnë sasi të mjaftueshme të vitaminës B6.

Vitamina E është antikoagulant i fuqishëm dhe i dëshmuar klinikisht që vepron gjithashtu në mënyrë efikase si shumica e ilaçeve për hollimin e gjakut. Mos merrni më shumë vitaminë E sesa ajo që ju është përshkruar, në mënyrë që të mos shkaktoni gjendje të rrezikshme që kanë të bëjnë me gjakrrjedhje.

Ginko biloba konsiderohet një ndër holluesit më efikas të gjakut që njeh njerëzimi, eliminon stagnacionin e gjakut nëpërmjet përmirësimit të rrjedhjes së gjakut deri në organe dhe inde.

Me qëllim të zvogëlimit të të kruarit duhet të mbahet higjiena e lëkurës dhe të shmanget larja me ujë të ngrohtë. 

Me siguri keni dëgjuar shprehjen “një mollë në ditë e mban mjekun larg”. Por sipas hulumtimeve të reja, avokadot mund të kenë të njëjtin efekt – lehtë mund ta largoni yndyrën kokëfortë të barkut.

Në një studim të botuar në The Journal of Nutrition, studiuesit donin të shihnin efektet e avokados te njerëzit që ishin mbipeshë. Në vend që të shikojnë thjesht humbjen e peshës, megjithatë, ata ishin më të interesuar nëse fruti mund të ndikonte në shpërndarjen e yndyrës në trup.

Për ta bërë këtë, ata kryen një eksperiment të kontrolluar ku gjurmuan 105 pjesëmarrës gjatë 12 javëve. Subjektet hëngrën normalisht, përveç një grupi që konsumuan një vakt ditor nga studiuesit që përmbante një avokado në të, ndërsa grupi i dytë mori të njëjtin vakt por pa avokado.

Deri në fund të periudhës tre mujore, studiuesit zbuluan se gratë që hëngrën një avokado çdo ditë panë një sasi të reduktuar të yndyrës të barkut, një lloj yndyre në bark që mund të çojë në probleme më serioze shëndetësore sesa yndyra që grumbullohet në pjesë të tjera të trup.

Yndyra e barkut mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës, diabetit të tipit 2, goditjes në tru, Alzheimer, kancerit të gjirit dhe disa probleme të tjera kërcënuese për jetën nëse nuk trajtohen.

Teksa frika për përdorimin e armëve bërthamore intensifikohet, ekspertët kanë vlerësuar se algat e detit janë çelësi për mbijetesën e racës njerëzore në rast të një fatkeqësie të madhe.

Një ekip ndërkombëtar studiuesish ka krijuar një udhërrëfyes që do të ndihmojë banorët e tokës t’i mbijetojnë një sulmi të tillë.

Sipas tyre, ajo e cila mund të çojë në pasoja fatale për planetin, nuk është vetë shpërthimi, por ndikimi i tij në të mbjellat, raportoi Express.co.uk.

“Ne po përpiqemi të promovojmë gatishmërinë, një kulturë e përgatitjes së institucioneve, qeverisë dhe kompanive për një lloj katastrofe globale që është lënë pas dore”, tha Juan García Martínez, nga Aleanca për të ushqyer Tokën në Fatkeqësi.

Menjëherë pas ndodhjes së katastrofës, akademikët vërejnë se njerëzit do të vareshin shumë nga ushqimet e ruajtura dhe të trashëguara, si mallrat e konservuara.

Ata vlerësojnë se bota ka furnizime të cilat do të shterohen me shpejtësi në rast të një fatkeqësie bërthamore. Peshqit, të cilët ka të ngjarë të zgjasin më shumë se kafshët në tokë, duhet të shfrytëzohen menjëherë.

Për lëndën ushqyese, ekspertët rekomandojnë që të instalohen ferma me alga deti, pasi alga kërkon pak diell dhe është një ushqim që nuk preket nga rrezatimi.

Alga e detit është e pasur me antioksidantë dhe përmban disa vitamina duke përfshirë A, C dhe E, së bashku me pigmente mbrojtëse.

Ajo gjithashtu përmban jod, që është një lëndë ushqyese kryesore që kuron ndikimet më të këqija të rrezatimit bërthamor në organizmin e atyre që do arrinin të mbijetonin.

Humbja e papritur e flokëve është një nga gjërat që duhet t’i kushtoni vëmendje kur arrini të 40-at. Është e zakonshme të humbisni 50 deri në 100 qime në ditë.

Megjithatë, humbja e tepërt e flokëve mund të tregojë probleme serioze shëndetësore. Stresi dhe lindja e fëmijëve janë shkaqet kryesore të rënies së tepërt të flokëve. Një nga shkaqet e zakonshme të rënies së flokëve është mungesa e lëndëve ushqyese të rëndësishme. Humbja e flokëve mund të ndodhë edhe për shkak të mungesës së vitaminës

Shtim në peshë

Një rritje e papritur jonormale e peshës trupore mund të tregojë probleme të ndryshme shëndetësore. Pavarësisht se sa mirë ushtroheni apo edhe sa mirë është dieta juaj, nëse përjetoni ndryshime në peshën tuaj trupore, atëherë kjo mund të jetë për shkak të sëmundjeve të tilla si tiroidja, kolesteroli ose diabeti.

Presioni i lartë i gjakut

Nëse jeni mbipeshë ose i nënshtroheni terapisë hormonale, mund të ketë disa arsye pse një grua ka presion të lartë të gjakut. Disa pilula diete dhe ilaqet kundër depresionit gjithashtu mund të çojnë në probleme me presionin e lartë të gjakut. Marrja e tepërt e kripës, stresi dhe mungesa e aktivitetit fizik gjithashtu janë lidhur me hipertensionin.

Osteoporoza

Osteoporoza karakterizohet nga një masë e ulët kockore, ose më thjesht reduktim sasior i kockës, si dhe një shqetësim i arkitekturës së kockës, duke sjellë si pasojë uljen e forcës mekanike të saj, rritjen e brishtësisë dhe për rrjedhojë rritjen e rrezikut për frakturë. Masa kockore zvogëlohet gradualisht në moshën 40 vjeç e lart.

Pamje e reduktuar

Një nga arsyet kryesore pse shikimi preket pas 40 vjetësh është mungesa e ushqimit. Mungesa e vitaminave A, C dhe E dhe zinkut mund të çojë në turbullim të shikimit. Këto lëndë ushqyese janë thelbësore për reduktimin e rrezikut të degjenerimit makular.

Së fundi, për gratë që mbushin moshën 40 vjeç, ka vështirësi për të mbetur shtatzënë. Studimet kanë treguar se shanset e një gruaje për të mbetur shtatzënë fillojnë të bien në mesin e viteve ’30. Ulja e fertilitetit lidhet në mënyrë ideale me uljen e shkallës së ovulacionit, uljen e lëngjeve të qafës së mitrës, cilësinë e dobët të vezëve dhe rritjen e problemeve kronike shëndetësore.

Krem karameli është një ëmbëlsirë e lehtë dhe e shpejtë për t’u përgatitur.

Receta klasike është shumë e thjeshtë dhe kërkon vetëm tre përbërës.

AgroWeb.org ju sugjeron që në vend të sheqerit të përdorni mjaltin, por edhe një mënyrë të veçantë përgatitjeje.

Siç jemi mësuar karamelin e hedhim në fund të tasave, ndërsa me këtë recetë ai hidhet i fundit.

Mjalti sigurisht që i jep tjetër delikatesë, kurse kanella godet shqisat me shijen e saj pak djegëse e pak lezetuese.

Të gjitha për të krijuar një krem perfekt që i pëlqen të gjithëve.

Lexoni me kujdes mënyrën e përgatitjes dhe shijojeni këtë ëmbëlsirë perfekte.

Përbërësit

4 gota me qumësht

3 shkopinj kanellë

9 vezë

Gjysmë gote uji sheqer

3-4 lugë gjelle me mjaltë

2-3 lugë gjelle sheqer

Përgatitja

Hidhni qumështin në një tenxhere bashkë me kanellën dhe ngroheni shumë pak.

Sapo të shihni që kanella të ketë lëshuar esencën e saj, largojeni nga zjarri.

Lëreni të ftohet, ndërkohë që vendosni një çajnik me ujë në zjarr që të ziejë.

Largoni ajkën që mund të jetë formuar në sipërfaqen e qumështit si dhe shkopinjtë e kanellës.

Shtoni mjaltin dhe sheqerin dhe përzjejini derisa masa të jetë e njëtrajtshme.

Ndërsa të verdhat e vezëve rrihini me pak sheqer në një tas tjetër.

Hidhni vezët tek qumështi dhe përzjejeni mirë derisa të keni formuar masën e krem karamelit.

Ndajeni nëpër tasa dhe vendosini në një tavë të madhe.

AgroWeb.org ju këshillon që të mbuloni me ujë deri në gjysmë tasat me kremin e karamelit.

Futini për t’i pjekur derisa masa të mpikset plotësisht.

Pasi të jenë gati largojini nga tava me ujë të nxehtë dhe lërini të ftohen.

Tani përgatisni karamelin duke hedhur sheqerin në një tigan dhe duke e shkrirë në zjarr mesatar.

Kur të shihni që karameli të ketë marrë ngjyrën karakteristike hidheni me lugë në sipërfaqen e krem karamelit.

Përhapeni mirë që të krijohet një shtresë e plotë.

Futini në frigorifer dhe shërbejini të ftohtë.

Tashmë është e ditur që flokët e shëndetshëm i japin të gjithë portretit një pamje më të freskët dhe rinore. Thuhet se gjysma e bukurisë përcaktohet nga to, prandaj edhe vëmendja që i kushtohet është njësoj e madhe. Gjithsesi pavarësisht kujdesit, flokët janë delikatë dhe mund të dëmtohen shumë shpejt, shkruan Agroweb.org.

Kjo varet që nga kushtet atmosferike, deri tek produktet që përdorni çdo ditë për t’i trajtuar ato. Për të gjitha arsyet e mësipërme, nevojat për të përdorur trajtime ndihmuese dhe natyrale të cilat rigjenerojnë flokët janë gjithnjë prezente.

Në këtë artikull  do të gjeni një prej tyre, shumë efikas dhe të nevojshëm për shëndetin e flokëve tuaj.

Trajtimi natyral me vitaminë E është më shumë se i domosdoshëm për flokët e dëmtuar, pasi është i pasur me një sërë vlerash rigjeneruese.

Si Ndihmon Vitamina E
Në kozmetikë vitamina E është përfshirë që në vitet 1950, si një zgjidhje kundër rrudhave, inflamacionit dhe dëmtimit të lëkurës. Kjo vitaminë është e njohur për vetitë e saj një antioksidante dhe shumë efikas.

Duke ndihmuar organizmin të kontrollojë radikalet e lira dhe qelizat e këqija. Të njëjtin funksion mbrojtës, hidratues dhe rigjenerues ka edhe tek rrënjet apo fijet e flokëve. Ndihmon kundër rënies së flokëve, hidraton skalpin, heq zbokthin dhe balancon yndyrën në kokë.

Atë mund ta gjeni si suplement në formën e kokrrave apo edhe në ushqime si spinaqi, arrat, trofta apo kikrikët. Gjithsesi trajtimi i sotëm i përfshin si ushqimet ashtu edhe aplikimin drejtpërdrejtë në flokë.

Nëse keni flokë të djegur, me maja dyshe dhe doni t’i ktheni ata në të shëndetshëm e plot shkëlqim, ndiqni këshillat e mëposhtme.

Si ta Përdorni Për Flokët
Duke filluar që nga ushqimi i mirë deri tek vajrat, kapsulat apo maskat me këtë vitaminë.

Ushqimet e Duhura
Filloni nga arrorët ku përfshihen arrat, bajamet, kikrikët, stikat, lajthitë dhe çdo gjë tjetër e kësaj familje.

Gjithashtu perimet jeshile apo ato me gjethe jeshile si spinaqi apo lakrat e egra janë një mënyrë shumë e mirë rigjenerimi.

Suplemetet
Megjithëse suplemetet janë shumë lehtë të gjendshëm në farmaci, shpeshherë nuk ka nevojë fare që ato të konsumohen. Kjo pasi sasitë që trupit i nevojiten nga vitamina E, mund t’i marrë fare lehtë nga ushqimet që konsumon çdo ditë.

Nëse keni flokë të thatë mjafton të fusni tek një shampo 725 ml rreth 4 kapsula të buta vitamine E dhe lërini të shkrijnë. Më pas përdoreni shampon dhe zbutësin si zakonisht. Bëjeni këtë trajtim sa herë që të shikoni që flokët tuaj janë të thatë dhe të dëmtuar.

Vaji i Vitaminës E
Gjithashtu ju mund të zgjidhni të përdorni direkt vaj vitamine E që mund t’a gjeni lehtë në farmaci. Një mënyrë tjetër është të blini kapsula të zakonshme të kësaj vitamine dhe të lyeni flokët.

Shtypni 4-5 prej tyre ose një lugë çaji dhe lyeni majat e flokëve për flokët e yndyrshëm. Për flokët e thatë rrënjët bashkë me gjatësinë e tyre. Lërini 10-20 minuta dhe më pas lajeni kokën si zakonisht me shampo dhe zbutës.

Nëse keni flokë të yndyrshëm këtë trajtim bëjeni 1 herë në javë derisa të shikoni që flokët janë më të butë dhe të rigjeneruar