Fenomeni i shiut të kuq Kerala ishte një ngjarje e shiut të gjakut që ndodhi nga 25 korriku deri më 23 shtator 2001, kur shiu i rëndë i kuq ra në mënyrë sporadike në shtetin jugor indian të Kerala, U raportua edhe shi i verdhë, i gjelbër dhe i zi. Shiu i ngjyrosur u raportua edhe në Kerala më 1896 dhe disa herë që nga koha më e fundit në qershor 2012, dhe nga 15 nëntor 2012 deri më 27 dhjetor 2012 në provincat lindore dhe veriore të Sri Lankës.

Pas një kontrolli të dritës mikroskopike në vitin 2001, fillimisht mendohej se shirat ishin të ngjyrosura nga pasojat e një shpërthimi hipotetik meteorik, por një studim i autorizuar nga Qeveria e Indisë arriti në përfundimin se shirat ishin ngjyrosur nga sporet ajrore nga një alga gjelbore tokesore pjellore vendase nga Trentepohlia gjini.

Fillimisht, Qendra për Studime të Shkencave të Tokës (CESS) deklaroi se shkaku i mundshëm i shiut të kuq ishte një meteor shpërthyes, i cili kishte shpërndarë rreth 1.000 kg (një ton) material. Disa ditë më vonë, pas një vlerësimi themelor mikroskopik të dritës, CESH e tërhoqi këtë ndërsa vërejnë se grimcat i ngjanin spores, dhe për shkak se mbeturinat nga një meteor nuk do të kishin vazhduar të binin nga stratosfera në zonat e njejta ndërkohë që nuk ndikohet nga era. Për këtë arsye, një mostër iu dorëzua Kopshtit Botanik Tropikal dhe Institutit të Kërkimeve (TBGRI) për studime mikrobiologjike, ku sporet lejoheshin të rriteshin në një medium të përshtatshëm për rritjen e algave dhe kërpudhave. Pjatat e injektuara Petri dhe fiatët konikë u inkubuan për tre deri në shtatë ditë dhe mostrat u vunë re nën një mikroskop.

Në fillim, shiu i kuq në Kerala i atribuohet të njëjtit efekt, me pluhur nga shkretëtira e Arabisë fillimisht i dyshuari. Vëzhgimet e LIDAR-it kanë zbuluar një re të pluhurit në atmosferën pranë Kerala në ditët para shpërthimit të shiut të kuq. Megjithatë, testet laboratorike nga të gjitha ekipet e përfshira përjashtoi që grimcat ishin rërë të shkretë.

K.K. Sasidharan Pillai, një asistent i lartë shkencor në Departamentin Meteorologjik të Indisë, propozoi pluhur dhe material acid nga një shpërthim i Volcanit të Mayonit në Filipine si një shpjegim për shiun me ngjyrë dhe gjethet “e djegura”. Vullkani shpërtheu në qershor dhe korrik 2001 dhe Pillai llogariti se rryma e avionit në Lindje ose Ekuatoriale mund të kishte transportuar material vullkanik në Kerala në 25-36 orë. Rrjedha e Ekuatorit jet është e pazakontë në atë që ndonjëherë rrjedh nga lindja në perëndim në rreth 10 ° N, rreth përafërsisht të njëjtën gjerësi si Kerala (8 ° N) dhe Volcano Mayon (13 ° N). Kjo hipotezë u përjashtua gjithashtu pasi grimcat nuk ishin as acidë as të origjinës vullkanike, por ishin spore.

Studiuesit kanë vëzhguar raste të përsëritura të reshjeve të kuqe në 1818, 1846, 1872, 1880, 1896 dhe 1950 dhe disa herë që atëherë. Kohët e fundit, reshjet me ngjyrë ndodhën mbi Kerala gjatë verës së vitit 2001, 2006, 2007, 2008, dhe 2012; që nga viti 2001, botanistët kanë gjetur të njëjtat spore Trentepohlia çdo herë. Kjo mbështet nocionin se shiu i kuq është një tipar mjedisor sezonal lokal i shkaktuar nga sporet algave.

Shpërndaje në