Nga Beqir Karimani– Shenjë kujtimi i paharuar Mësuesi im:

Ideator i paperkulur i rilindjes së Identitetit Shqipetare në kohen e ish Jugosllavisë!

Atëheri kurë koha u be terr e më zi për shqipetarët që mbeten nën Ish Jugo-sllavi, mesuesi im shumë i dashur i perkushtuar me mish e shpirt per çeshtjen kombetare ishte në ate kohë edhe sot mbetet një jehon e pazevendësuar i zerit më të ri, fjales se re, per brezat që la.

Zaim Beqiri, ishte dhe mbeti Yll i rrezeve të arta në ndriçim të çështjes shqipetare në Ish Jugosllavi dhe më vonë në ish republiken Yu apo të është quajturen sot Maqedoni V.Zaim Beqiri, Ideator, mesues e pedagogë, truri i ndritur dhe i paperkulur ndaj padrejtësive, patriot e trim sa të duash me plot vullnet dhe energji ju perkushtuar Drites, shkelqimit të Kombit!

Në KRAHASIM nga shqipetarët, bashkëkohanik të tij, që ishin, dhe terhiqeshin si dashamirë të kombit në ate kohë, me plot rrena dhe mashtrime per shqipetaret, e në veçanti ishin ato pseudo-intelektual, e pseudo-patriot, të cilet duke shfrydezuar edhe shqipetaret e thjesht me trurin e varfur dhe mendëjen e shprazur, padyshim ndihmuan Sllavet e Jugos, per të zhdukur faren Shqipetare në Jugosllavin e atëhershme.

Ky shtet artificial “ish Jugosllavia me politikat shovene dhe degradive ndaj shqipetare arriti të bej per vete shumë sherbetorë, jo vetem plot “intelektual” por edhe nga ata, shqipetarë të lloit profiter e interesxhi, frikacak dhe, bythëlepires, kakmaxhi e byrekblerës të shkieve, ku jugosllavia e atëhershme pothuajse shendroi shqipetaret në armat sherbimi i të të gjithë profileve të ati shteti të serbo-sllave, shkieve që akceptuan skllaverimin dhe eleminimin e shqipetare!Liri-dashësi i Kombit Shqipetarë, Zaim Beqiri që lindi në një familje të pastert me gjakë arberori dhe në një vendë “Fole Shqiponjash”, Ship-kovicen legjendare nuk mund të duronte më keta shkavella të zi, dhe beri rezistencë të paparë me gjithë familjaret e ti.Mesuesi im me ideale të pastërta kombetare i lindur nga babai Xhaferi me shpirtë të pastert dhe zemer qelibari, i ritur dhe i edukuar me qumështin e Nenes më të madhes “Shqiponja e Sharrit” Hatixhes, nuk mund të duronte më pislleqet e shkavellave te zi. Gjaku aberor i kesaj Familje legjendare nuk duronte të perzihej me shkavin.

Të shtyrë nga tradita ndjenjat, edukimi…dhe patriotizmi e gjithë kjo familje u hodhë në mbrojtje të kombit…Mesuesi im, vizionar me plot rezonancë dhe logjikë me vetedije të lartë kombetare, lexues dhe njohes i mirë i gjakut të pist Ruso-serbo-sllavë duke parë se serbosllavet frymezoheshin nga doktoraturat ( Traktet) e V. Çubrilloviçe, Pashiqe, Rankoviçe… e mutave të tjerë…që ishin perkushtuar me literaturet e ” Akademive të Pista” (sorta e së ciles eshtê edhe ajo e sotit në Maqedonin V.) per zhdukjen e kombeve tjera nê Jugosllavi dhe eliminimin total tê kombit shqipetarë, më së miri kete urejtëje dhe bindje të direktivave te akademike sllavo-serbe e tregoi Koha e kryexhelatit të Ballkanit, S.Millosheviqit ndaj zhdukjes sê fares shqipetare.

Andaj mesuesi i im me familje rezistoi ndajë gjitha stuhive sllavo-serbe e maqedone që ishin versulur në zhdukje të të gjithë shqipetare…Per ate kohë mesuesi im ishte per mua dhe mbeti per plot nxenes të të tjerë, veçanarisht në shkollat e trevave të Sharrit qiriri i pashuar i Naimit. Si inspirues i edukimin arsimoro-pedagogjik, Ideator dhe krator jo vetem i vlerave shkencore por edhe më shumë si zëdhënes i kombit në vendine dashur Shqiperi Etnike…Natyrisht per kete arsye ai dhe familja e ti, ishte dhe u mbeti therrë, halë në sy gjithmonë shkieve të zi, Sllavo-serbo- maqedone!

Zeri i Zaim Beqirit edhe pse ishte nacional edhe internacional shumë i drejtê në baza shkencore u denuar dhe familja e tij u persekutuar nga Jugo-sllavet.Edhe pse u denuar nga sllavet e zi, jehona per bashkimin e trojeve u zmadhuar edhe më shumë. Kjo Familje Atëdhetare nuk u shuar, perkundrazi vazhdon dhe do të vazhdon me vizionet e tyre edhe më tutje në brezat e rri deri në plotsimin apo kompletimin e copave të amanetit të mesuesit tim per NENEN SHQIPERI.Filozofia e Zaim BeqiritIshte kryesisht e bazuar në shkencen e dinjitetit dhe arsyes, rezonances dhe logjikës në të drejtën dhe lirin natyrore të të gjithë popujve të robëruar. Andaj figura e tij mbetet si ideatori i akceptancave edhe lirive të popujve të roberuar dhe i së drejtes së vetvendosjeve të kombeve dhe raporteve të reciprociteteve nacionale dhe internacionale…

Thirrjet per “Teorin e njohjes së Identitetin” dhe thirrjet e tij per aleancat dhe lidhjet e forta shqipetare, në kohen e tij, nga shumë shqipetarë të quajtur ” intelektual jugosllavë” jo vetem që injoroheshin por veprat e ti, inspiruesit, pengoheshin, ndaloheshin dhe personat u denoheshin..!Shtohet pyetja pse u denua dhe u persekutuar mesuesi im s’bashku me familjen !??Absurdum! Per boten e civilizuar dhe shkencen!Pergjigja ime thjesht shkurt dhe shqip : Vetem Pse kerkoi hisen e diellit në oborin e shtepisë sê vet “Shqiperisë Etnike”!…

Andaj ca fjali në shenjë kujtimi të mesuesit tim, Si demokrat ku thoshte: “Interesat e popullit, te përfaqësuar bashkërisht janë në thelbin e vendimmarrjes demokratike”!vazhdonte me retoriken e tij shumë të embel:. “Çështja e fantazmave që po qarkullojnë neper Jugosllavi është aq e lodhur sa që mbajtësit e saj zhiten dalngadal neper Varre”Pastaj..”Jugo-sllavet ushqejnë ‘politika te identitetit’! (ateheri nuk e kuptoja mire, qê doshte të më thot se: as sërbet as maqedonet e as greket nuk kanë identitet! Vetem ne Shqipetaret jemi dhe kemi identitet nê keto troje)Një fjalë e keqe, por e shpjeguar rrallë: Ajo që nënkuptohet është politika e interesit nga dhe për grupe që bashkohen në bazë të karakteristikave ose përcaktohen prej tyre!Në një demokraci parlamentare, politika e interesit jo vetëm që nuk është asgjë e keqe, por është edhe thelbësore për të. Ajo nuk operohet vetëm nga lobi i makinave, por edhe nga ata që janë të përkushtuar në mbrojtjen e nacionalitetevePor vetëm përfaqësimi i interesave, i denigruar si “identiteti-politik”, ankohet me zë të lartë dhe madje dyshohet se errëson gjëra gjoja më të rëndësishme: hendeku mes urrejtjeve nacionale varrosi federacinet Nuk janë pakicat ato që fshihen pas identiteteve. Ishtë pamja nga jashtë që i vendos ata atje.

Dhe që pothuajse i detyron ata që të mbrojnë së bashku veten kundër diskriminimit që i prek ata së bashku. “Kushdo që sulmohet si shqipetarë duhet të mbrojë veten se eshtë shqipetarë,” shtonte mesuesi.Nëse ata që bërtasin “politikë identiteti” janë serbet që “mbajnë hajdutet shqipetarë!” Andaj vazhdonte Merrni veten seriozisht, ata ( sërbet, maqedonet) s’kan rrugëdalje do t’i nënshtrohen lëvizjes së shqipetare në vendimin e tyre, vetem për të përcaktuar veten e tyre si serb apo maqedon!?Mesuesi im i dashur e di se na ke mesuar se fjalet padyshim duhet kaluar në vepra!Fjalet tua ishin per mua shumë të medha të gjata të thella tê largeta…e shpesh heri as që kisha trurë t’ i kap, kuptoja…

***Anda…kujtimet tua do tê mbeten tek na të paharuaraPrehu i qet në paqe, amaneti juaj per Shtepin ton të perbashket ” Nena Shqiperi” ka filluar të lulezoj dhe Rrezet e Diellit në Kopshtin e saj nuk ka më burrë nene që kush mund t’i ndal!Prehu i qet në ameshim mesuesi im i dashur, Zaim Beqiri Lavdi🇦🇱

Eshtë krenaria e madhe kombetare të takon antaret e familjes legjendare Beqiri!Dhe më e madhja krenari eshtë tê perkulesh ndaj tyre me plot respekt.Andaj të gjithë antare të Familjes legjendare Beqiri, mbesave dhe nipave, jua percjell nga larg ngushllimet e mia më të sinqerta nga zemra dhe ju urroj plot shendet e lumturi neper familje! Lavdi🇦🇱

Në vazhdim dëgjoni intervistën e Zaim Beqirit dhënë gazetarit Adnan Aliti në Tetovë më 01 Janar 2010.

Shpërndaje artikullin në: