Me marrjen në pyetje të dëshmitarit Sasho Trajkovski, i punësuar në DSK, në Gjykatën Penale vazhdoi seanca gjyqësore për lëndën “Target-Fortesa” të PSP-së.

Në pyetjen e prokurorit Artan Ajro, dëshmitari në lidhje me kapacitetet për ndjekjen e sistemit Verin dhe Najs gjegjësisht për mundësinë për shënimin e numrave, tha se për të parin nuk i kujtohet, përderisa, në Najs kapacitetin kishte 20.000 numra.

“Duke pasur parasysh atë se ky sistem me operatorët e telefonisë lidhej me pajisje ndërmjetësuese dhe realisht ky numër ishte 2.500 targetë”, sqaroi Trajkovski.

Dëshmitari tha se kishte marrë pjesë gjatë shënimit të numrave nga shënuesit dhe se ish drejtori i DSK-së Sasho Mijallkov dhe shefi i Drejtorisë së pestë kishin kompjuterë të cilët ishin të lidhur me sistemin Najs.

“Ekzistonte një grup i përdoruesve i cili quhej ‘E RËNDËSISHME’ ku kishte tre përdorues. Mund të shihnim se ka qasje nga zyrat e drejtorit të DSK-së dhe shefit të Drejtorisë së pestë”, tha Trajkovski.

Gjykatësi Vladimir Tufegxhiq iu drejtua prokurorëve se duhet të ndërmarrin diçka rreth pyetjeve, gjegjësisht të jenë më koncize, ndërsa përgjigjet më të shkurta, sepse, sipas tij, gjykimi po zvarritet, ndërsa, siç tha, në ditët e fundit gjykata iu është nënshtruar kritikave për disa procedura gjyqësore dhe konkretisht kjo. Gjykatësi potencon se anëtarë të PSP-së pikërisht dje dhe para disa ditëve kanë reaguar në kontestueshmërinë e procedurës të “Target-Fortesa” .

Në lëndën “Target-Fortesa” të PSP-së të akuzuar janë ish-shefi i Drejtorisë së pestë në MPB Goran Grujevski, Nikolla Boshkoski, ish-ministrja e Punëve të Brendshme Gordana Jankullovska, ish-drejtori i DSK-së Sasho Mijallkov, Toni Jakimovski, Vladimir Varelov nga DSK edhe pesë persona të tjerë nga Drejtoria.

Sipas aktakuzës, përmes tre sistemeve për ndjekjen e komunikimeve në DSK në periudhën nga viti 2008 deri në vitin 2015 në mënyrë të kundërligjshme janë ndjekur 4.286 numra telefoni për të cilët aspak nuk janë dhënë urdhra gjyqësor.

Komunikimi është ndjekur para se të jepen dhe pas përfundimit të kohëzgjatjes së vlefshmërisë së urdhrave gjyqësore të 1.541 numra ose gjithsej 5.827 numra të telefonit. Ishin përgjuar mbi 20 mijë qytetarë.

Shpërndaje në