Shtetet që duan të bëhen anëtare të NATO-s si Maqedonia e Veriut patjetër duhet të sigurojnë mënyrë të sigurisë së lartë për komunikim, theksoi sekretari i përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg në një intervistë për Zërin e Amerikës.
“Vendet që futen në NATO duhet të kenë linja të sigurta dhe të besueshme komunikimi. Kemi kërkesa specifike për infrastrukturën civile dhe për rrjetin 5G, për vende të reja anëtare si për shembull Maqedonia e Veriut. Prandaj kemi krijuar udhëzuesin e operimit. Po ashtu kemi ndryshuar kërkesat për sistemet e telekomunikimit. Tani kërkojmë instalimin e teknologjisë 5G në zonat ku vërejmë ndryshime të mëdha.”, theksoi Stoltenberg, transmeton INA. Sipas tij, operacionet ushtarake të NATO-s varen nga infrastruktura civile: rrugët urat, portet detare, aeroportet, kabllot e komunikimit përmes Atlantikut dhe rrjetet e telekomunikacionit. Stoltenberg thotë se këto kërkesa nuk mund t’u imponohen vendeve jo-anëtare, si për shembull Serbia, por është një kërkesë e detyrueshme për vendet që kërkojnë të aderojnë. Sipas tij, NATO-ja do të vazhdojë politikën e dyerve të hapura. “Kur fqinjtë tanë janë më të stabilizuar, ne jemi më të sigurtë. Kur fqinjtë tanë futen në NATO, ne bëhemi më të stabilizuar dhe më të sigurtë”, nënvizoi shefi i Aleancës. Ai shtoi se suksesi më i madh i Aleancës së Atlantikut Verior është se bëri të mundur përfundimin e Lutës së Ftohtë pa një të shtënë, ndërsa, misioni i NATO-s nuk përfundoi me kaq, sepse Aleanca përballet me sfida të reja.

Shpërndaje artikullin në: