Duke pasur parasysh kushtet ekonomike përreth nesh, do të ishte e dëshirueshme të përgatiteshim për një krizë të mundshme financiare.

Eksperti financiar Jen Smith zbulon katër hapa që duhet të ndërmerrni tani për t’u përgatitur për një recesion.

Ndiqni zakonet tuaja të shpenzimit

Smith thotë që ju mund të ekzaminoni të paktën 90 ditët e fundit të shpenzimeve tuaja për të parë saktësisht se ku po shkojnë paratë tuaja. Shumica e njerëzve fillojnë të panikojnë kur fillojnë të mendojnë për uljen e kostove sepse supozojnë se mënyra e jetesës së tyre do të ndryshojë rrënjësisht. Smith thotë se është një përgjigje ndaj frikës dhe shpesh nuk është ashtu.

„ Zakonisht, ajo që njerëzit mendojnë se duhet të heqin së pari është shpesh gjëja e fundit, si kafeja e përditshme dhe të ngjashme si “, thotë Smith, dhe ju këshillon të kontrolloni zakonet tuaja të shpenzimit, sepse kjo është se si shumica e njerëzve zbulojnë se kanë disa kosto për të cilat as nuk janë të vetëdijshëm, siç është pajtimi në disa përmbajtje që kanë përdorur më parë, por tani ata nuk i përdorin më ato.

Gjatë një recesioni, aktivet tuaja për mbledhjen e të ardhurave – rritje, përparime dhe punë dytësore – do të jenë të kufizuara. Prandaj, Smith këshillon të përqëndrohet në uljen e kostove në vend të rritjes së të ardhurave.

Norma të larta interesi

Smith citon dy qasje kryesore për menaxhimin e borxhit: topin e borxhit të borës dhe ortekun e borxhit. Metoda e borës së borës përfshin së pari shënjestrimin e borxhit tuaj më të vogël, pavarësisht nga norma e interesit, ndërsa metoda e ortekut i jep përparësi borxhit me normat më të larta të interesit. Smith rekomandon përgatitjen për një recesion duke zgjedhur një metodë orteku.

Në këtë rast, rekomandohet që të mblidhni të gjitha shumat minimale që duhet të paguani për borxhin tuaj. Renditni ato nga interesi më i lartë deri në më të ultën. Smith deklaron se borxhet e normave të interesit midis 5-7% duhet të jenë përparësi. Hapi tjetër është krijimi i një buxheti për të përcaktuar shumën maksimale që mund të përballoni për të paguar borxhin tuaj çdo muaj.

Fondi për „ Ditët e Zeza “

Asnjëherë nuk është e hershme të fillosh të punosh në një fond për „ ditë të zeza “ që mund të gjenden gjatë një recesioni. Smith deklaron se shuma fillestare e fondit „ duhet të jetë afërsisht ajo që paguani me qira mujore plus shpenzimet mujore.

Pasi të keni arritur atë shumë, përqendrohuni përsëri në shlyerjen e borxhit të normës së lartë të interesit. Atëherë mund të vazhdoni të ndërtoni një fond urgjence që mund t’ju mbulojë gjashtë muaj ose më gjatë, shkruan Lifehacker.

Dëgjoni frikën tuaj, por mos jetoni në to

Pushimet i bëjnë gjithçka edhe më të pasigurt. Sidoqoftë, është në interesin tuaj më të mirë të mbani kokën e ftohtë „ “.

„ Kur jetojmë nga frika, marrim vendime më të këqija financiare “, tha Smith.

Analisti financiar thotë se ndërsa është e rëndësishme të merrni të gjitha këto masa paraprake, nuk është e mençur të lejoni që frika juaj të sundojë jetën tuaj.

Shpërndaje artikullin në: