Autobusët, kamionët dhe qendrat e paraburgimit janë gati ndërsa policia pakistaneze arreston afganët dhe shkatërron shtëpitë e tyre.

Me dhunë policore, afganët janë larguar me shumicë nga shtëpitë e tyre në Pakistan ditët e fundit.

Ata janë dërguar drejt kufirit me Afganistanin, sepse 1.7 milionë afganë pa vendqëndrim të ligjshëm, më 3 tetor iu dha 28 ditë kohë për t’u larguar nga Pakistani.

-Atyre u erdhi papritur ideja të na përzënë. Unë jetoj në Pakistan për 22 vjet. Unë kam lindur këtu, thotë Wusutullah, një shtetas afgan në Karaçi, për agjencinë e lajmeve AP.

Në total, ka më shumë se katër milionë refugjatë afganë në Pakistan.

Pas një rritje të mprehtë si në numrin ashtu edhe në shkallën e vdekjeve të sulmeve terroriste në Pakistan, për të cilat qeveria e vendit fajëson grupet afgane, civilëve afganë pa dokumente u është dhënë afat deri sonte që të largohen vullnetarisht ose të largohen me dhunë.

Por edhe para afatit, autoritetet po bënin arrestime masive, duke i transferuar në qendrat e dëbimit dhe duke shkatërruar shtëpitë e afganëve për t’i penguar ata të ktheheshin.

Nuk kam qenë kurrë në Afganistan
Shumë prej të prekurve nuk kanë qenë kurrë në Afganistan sepse kanë lindur nga refugjatë që erdhën në Pakistan gjatë luftës së Bashkimit Sovjetik në vitet 1980 ose gjatë sundimit të parë taleban në vitet 1990.

-Nuk kemi qenë kurrë në Afganistan, thotë 25-vjeçari Rizwan Khan për Reuters.

-Ne do të bëhemi të huaj për popullatën, dhe ata janë të panjohur për ne. Nuk kemi shtëpi në fshatin tonë stërgjyshëror, thotë ai.

Tre breza të familjes së Abdullahut, gjithsej 22 persona, kanë marrë me qira një kamion për t’i përzënë ata nga shtëpia që ata ndërtuan vetë në provincën Punjab në Afganistan.

  • Erdha këtu kur filloi lufta ruse dhe fillova të punoj në një furrë tullash, thotë Abdullah për BBC.

Ai thotë se familja në fakt ka karta identiteti që tregojnë se lejohen të jenë në Pakistan, por pavarësisht kësaj policia kontrolloi shtëpinë e tij dhe arrestoi djemtë e tij.

Kështu që tani ata po lëvizin përgjatë rrugëve të mbipopulluara drejt kufirit midis autobusëve të mbushur plot dhe kamionëve të tjerë me të gjitha gjërat e tyre të grumbulluara së bashku nën një pëlhurë gomuar në shtrat.

-Nuk kemi asgjë, thotë gruaja e Abdullahut me lot.

-Nuk kemi bërë asgjë të keqe. Dikur punonim dhe ushqenim familjen.

“Dëbimi më i madh i paligjshëm masiv”
Që nga urdhri i daljes nga Pakistani, numri i kalimeve kufitare ditore është rritur nga 300 në ditë në 10,000, thotë menaxherja e programit të Këshillit Danez për Refugjatët në Afganistan, Giulia Canali.

-Ata u larguan nga frika dhe erdhën në Afganistan nga frika e dëbimit. Ata flasin për arrestime, ngacmime dhe poshtërime në Pakistan dhe në udhëtimin për në Afganistan, thotë Giulia Canali nga Kabuli.

Një valë pakistaneze e dëbimeve në vitin 2016 ishte, sipas organizatës së të drejtave të njeriut Human Rights Watch, “deportimi më i madh i paligjshëm masiv i refugjatëve” në historinë e fundit dhe çoi në largimin e 600,000 njerëzve.

Shtatzënia e rëndë në zonën e rrezikut
Disa nga afganët që tani kërcënohen me deportim ndodhen vetëm në Pakistan sepse presin të evakuohen në Evropë.

Marzia mësoi anglisht në Këshillin Britanik në Afganistan dhe për këtë arsye ka frikë për jetën e saj nën sundimin taleban.

Për tetë muaj ajo ka pritur për një vizë për në Britani, e cila ka premtuar se do t’u japë azil afganëve që kanë punuar për organizatat britanike.

Tani ajo është shtatzënë dhe viza e saj pakistaneze ka skaduar, thotë ajo për BBC.

Prandaj ajo është në rrezik dëbimi dhe i është thënë të mos e lërë adresën e saj për shkak të rrezikut për t’u zbuluar dhe arrestuar.

-Është e pamundur që unë të lind një fëmijë në dhomën time të hotelit. Nuk ka ndihma dhe askush që të më ndihmojë, thotë ajo.

-Ne kemi punuar për ta, tani është koha që ata të na ndihmojnë, thotë ajo për shtetin britanik.

Sipas Ministrisë së Brendshme pakistaneze, më shumë se 140,000 afganë janë larguar nga Pakistani për në Afganistan gjatë ditëve të fundit. Kjo ka ndodhur pavarësisht protestave të regjimit taleban në Afganistan, i cili ka kërkuar më shumë kohë për të përgatitur pritjen.

https://nyheder.tv2.dk/udland/2023-11-02-afghanske-flygtninge-beskyldes-for-at-staa-bag-terror-nu-jages-17-millioner-mennesker-tilbage-i-talibans-favn

Shpërndaje në