Ka shumë lëvizje dhe shkolla të ndryshme filozofike në botë. Disa lavdërojnë vlerat shpirtërore, ndërsa të tjerët predikojnë një mënyrë më jetësore të jetës. Sidoqoftë, ata janë të bashkuar nga një gjë – të gjitha janë shpikur nga njeriu. Kjo është arsyeja pse, para se të filloni të studioni shkollën e mendimit, duhet të kuptoni se kush është një filozof.

Në të njëjtën kohë, është e nevojshme jo vetëm për të gjetur kuptimin e kësaj fjale, por edhe për të shikuar prapa në të kaluarën në mënyrë që të kujtojmë ata që qëndronin në origjinën e shkollave të para të filozofisë. Mbi të gjitha, kjo është mënyra e vetme për të kuptuar thelbin e vërtetë të pyetjes se kush është një filozof.

Njerëzit që iu përkushtuan vetes meditimit të madh

Pra, si gjithmonë, historia duhet të fillojë me historinë kryesore. Në këtë rast, me atë që është filozofi. Në të vërtetë, në të ardhmen kjo fjalë do të shfaqet shumë shpesh në tekst, që do të thotë se thjesht nuk do të jetë e mundur të bëhet pa një kuptim të qartë të kuptimit të saj.

Epo, një filozof është një person i cili i është përkushtuar plotësisht mendimit për thelbin e qenies. Në të njëjtën kohë, dëshira e tij kryesore është dëshira për të kuptuar thelbin e asaj që po ndodh, për të thënë kështu, për të parë prapaskenat e jetës dhe vdekjes. Në fakt, reflektime të tilla e kthejnë një person të zakonshëm në një filozof.

Duhet të theksohet se reflektime të tilla nuk janë thjesht një hobi ose argëtim kalimtar, ai është kuptimi i jetës së tij apo edhe, nëse ju pëlqen, një thirrje. Kjo është arsyeja pse filozofët e mëdhenj ia kushtuan të gjithë kohën e lirë zgjidhjes së problemeve që i mundonin.

Dallimet në rrymat filozofike

Hapi tjetër është të kuptojmë se të gjithë filozofët janë të ndryshëm nga njëri-tjetri. Nuk ka asnjë pamje universale të botës ose renditjes së gjërave. Edhe nëse mendimtarët i përmbahen të njëjtës ide apo botëkuptim, gjithmonë do të ketë ndryshime në gjykimet e tyre.

Kjo për faktin se pikëpamjet e filozofëve për botën varen nga përvoja e tyre personale dhe aftësia për të analizuar faktet. Kjo është arsyeja pse deri më sot qindra lëvizje të ndryshme filozofike kanë parë dritën. Dhe të gjitha janë unike në thelbin e tyre, gjë që e bën këtë shkencë shumë të shumanshme dhe informuese.

E megjithatë gjithçka ka fillimin e saj, përfshirë filozofinë. Prandaj, do të jetë shumë logjike ta ktheni vështrimin drejt së kaluarës dhe të flisni për ata që themeluan këtë disiplinë. Domethënë rreth mendimtarëve antikë.

Sokrati – i pari nga mendjet e mëdha të antikitetit

Ne duhet të fillojmë me atë që konsiderohet legjendë në botën e mendimtarëve të mëdhenj – Sokrati. Ai lindi dhe jetoi në Greqinë e Lashtë në 469-399 para Krishtit. Fatkeqësisht, ky njeri i ditur nuk mbajti shënime për mendimet e tij, kështu që shumica e thënieve të tij na kanë ardhur vetëm falë përpjekjeve të studentëve të tij.

Ai ishte i pari nga njerëzit që mendoi se kush është filozofi. Sokrati besonte se jeta ka kuptim vetëm kur një person e jeton atë me vetëdije. Ai dënoi bashkatdhetarët e tij për faktin se ata harruan moralin dhe ishin zhytur në veset e tyre.

Mjerisht, jeta e Sokratit përfundoi tragjikisht. Autoritetet lokale e quajtën herezi mësimin e tij dhe e dënuan me vdekje. Ai nuk priti për ekzekutimin e dënimit dhe vullnetarisht mori helm.

Filozofë të mëdhenj të Greqisë antike

Greeceshtë Greqia Antike që konsiderohet vendi ku lindi shkolla perëndimore e filozofisë. Shumë mendje të shkëlqyera të antikitetit kanë lindur në këtë vend të veçantë. Dhe megjithëse disa nga mësimet e tyre u refuzuan nga bashkëkohësit e tyre, nuk duhet harruar se shkencëtarët-filozofët e parë u shfaqën këtu më shumë se 2.5 mijë vjet më parë

Platoni

Nga të gjithë dishepujt e Sokratit, Platoni ishte më i suksesshmi. Pasi kishte thithur mençurinë e mësuesit, ai vazhdoi të studionte botën përreth tij dhe ligjet e saj. Për më tepër, me mbështetjen e njerëzve, ai themeloi Akademinë e madhe të Athinës. Pikërisht këtu ai u mësoi studentëve të rinj bazat e ideve dhe koncepteve filozofike.

Platoni ishte i sigurt se mësimet e tij mund t’u jepnin njerëzve mençurinë për të cilën kishin shumë nevojë. Ai argumentoi se vetëm një person i arsimuar dhe me mendje të matur mund të krijojë një shtet ideal.

Aristoteli

Aristoteli bëri shumë për zhvillimin e filozofisë perëndimore. Ky grek u diplomua në Akademinë e Athinës dhe një nga mësuesit e tij ishte vetë Platoni. Meqenëse Aristoteli dallohej nga erudicioni i tij i veçantë, ai u thirr shpejt për të dhënë mësim në pallatin e kujdestarit. Sipas të dhënave historike, ai e mësoi vetë Aleksandrin e Madh.

Filozofët dhe mendimtarët romakë

Punimet e mendimtarëve grekë ndikuan shumë në jetën kulturore në Perandorinë Romake. Të frymëzuar nga tekstet e Platonit dhe Pitagorës, në fillim të shekullit II, filozofët-inovatorët e parë Romakë filluan të shfaqeshin. Dhe megjithëse shumica e teorive të tyre ngjanin me ato të Grekëve, kishte disa ndryshime në mësimet e tyre. Në veçanti, kjo ishte për shkak të faktit se Romakët kishin konceptet e tyre se çfarë është e mira më e lartë.

Mark Terentius Varro

Një nga filozofët e parë të Romës ishte Varro, i lindur në shekullin I para Krishtit. Gjatë jetës së tij, ai shkroi shumë vepra mbi vlerat morale dhe shpirtërore. Ai gjithashtu paraqiti një teori interesante se çdo komb ka katër faza të zhvillimit: fëmijërinë, adoleshencën, pjekurinë dhe pleqërinë.

Mark Tullius Cicero

Ky është një nga Romat më të lashta. Një famë e tillë erdhi tek Ciceroni falë faktit se ai më në fund ishte në gjendje të ndërthurë shpirtërore greke dhe dashurinë romake për shtetësinë në një të tërë.

Sot, ai vlerësohet për faktin se ai ishte një nga të parët që e vendosi filozofinë jo si një shkencë abstrakte, por si pjesë e jetës së përditshme të një personi. Cicero ishte në gjendje t’u përcillte njerëzve idenë që të gjithë mund ta kuptojnë, nëse dëshiron. Në veçanti, kjo është arsyeja pse ai prezantoi fjalorin e tij, duke shpjeguar thelbin e shumë termave filozofikë.

Filozof i madh i Perandorisë Qiellore

Shumë ia atribuojnë idenë e demokracisë grekëve, por në anën tjetër të botës, një i urtë i madh ishte në gjendje të paraqiste të njëjtën teori, duke u mbështetur vetëm në bindjet e tij. Thisshtë ky filozof antik ai që konsiderohet perla e Azisë.

Konfuci

Kina është konsideruar gjithmonë një vend i të urtëve, por ndër të tjerët, vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet Konfucit. Ky filozof i madh jetoi në vitet 551-479. Para Krishtit e dhe ishte një person shumë i famshëm. Detyra kryesore e mësimit të tij ishte predikimi i parimeve të moralit të lartë dhe virtyteve personale.

Emra të njohur për të gjithë

Me kalimin e viteve, gjithnjë e më shumë njerëz donin të kontribuonin në zhvillimin e ideve filozofike. Lindën gjithnjë e më shumë shkolla dhe lëvizje të reja dhe diskutimet e gjalla midis përfaqësuesve të tyre u bënë norma e zakonshme. Sidoqoftë, edhe në kushte të tilla, u shfaqën ata që mendimet e tyre për botën e filozofëve ishin si një frymë e freskët.

Avicena

Abu Ali Hussein ibn Abdallah ibn Sina – ky është emri i plotë i Avicenna, i madhi Ai lindi në 980 në territorin e Perandorisë Persiane. Gjatë jetës së tij, ai shkroi më shumë se një duzinë trajtesash shkencore në lidhje me fizikën dhe filozofinë.

Përveç kësaj, ai themeloi shkollën e tij. Në të, ai u mësoi të rinjve të talentuar ilaçe, në të cilën, nga rruga, ai ishte shumë i suksesshëm.

Thomas Aquinas

Në 1225, lindi një djalë me emrin Thomas. Prindërit e tij nuk mund ta imagjinonin që në të ardhmen ai do të bëhej një nga mendjet më të shquara në botën filozofike. Ai shkroi shumë vepra kushtuar reflektimeve të botës së krishterë.

Për më tepër, në 1879, Kisha Katolike njohu shkrimet e tij dhe i bëri ato filozofi zyrtare për Katolikët.

Rene Dekarti

Ai njihet më shumë si babai i formës moderne të mendimit. Shumë njerëz e dinë frazën e tij të shkruar “Nëse unë mendoj, atëherë ekzistoj”. Në punët e tij, ai e konsideronte mendjen si armën kryesore njerëzore. Shkencëtari studioi punimet e filozofëve të epokave të ndryshme dhe ua solli bashkëkohësve të tij.

Përveç kësaj, Dekarti bëri shumë zbulime të reja në shkencat e tjera, veçanërisht në matematikë dhe fizikë.

Provimi i ekzistencës së Zotit është një nga detyrat kryesore të teologjisë së krishterë. Dhe argumenti më interesant në favor të ekzistencës hyjnore u paraqit nga teologu italian Anselm i Canterbury.

Thelbi i saj është si më poshtë. Zoti përcaktohet si tërësia e të gjitha përsosmërive. Ai është i mirë absolut, dashuri, i mirë, etj. Ekzistenca është një nga përsosmëritë. Nëse diçka ekziston në mendjen tonë, por nuk ekziston jashtë saj, atëherë është e papërsosur. Meqenëse Zoti është i përsosur, kjo do të thotë që ekzistenca e tij reale duhet të nxirret nga ideja e ekzistencës së tij.

Zoti ekziston në mendje, prandaj, ai ekziston edhe jashtë saj.

Ky është një argument mjaft interesant që ilustron se si ishte filozofia në Mesjetë. Edhe pse u hodh poshtë nga filozofi gjerman Immanuel Kant, përpiquni të meditoni për këtë vetë.

René Descartes: “Unë mendoj, prandaj jam”

A mund të deklaroni ndonjë gjë me siguri absolute? A ka edhe një mendim që nuk dyshoni aspak? Ju thoni: “Sot u zgjova. Jam plotësisht i sigurt për këtë ”. Sigurisht Po sikur truri juaj të futet një orë më parë dhe tani ata po i dërgojnë sinjale elektrike për të krijuar artificialisht kujtime te ju? Po, duket e pamundur, por teorikisht e mundur. Dhe ne po flasim për siguri absolute. Për çfarë jeni të sigurt atëherë?

René Descartes gjeti njohuri të tilla të padiskutueshme. Kjo njohuri është në vetë personin: Unë mendoj, prandaj jam. Kjo deklaratë është përtej diskutimit. Mendoni: edhe nëse truri juaj është në një balonë, vetë mendimi juaj, megjithëse i pasaktë, ekziston! Lëreni gjithçka që dini se është false. Por nuk mund të mohohet ekzistenca e asaj që mendon në mënyrë të gabuar.

Tani e dini thënien më të padiskutueshme nga të gjitha të mundshmet, e cila është bërë pothuajse parulla e të gjithë filozofisë evropiane: cogito ergo sum.

Platoni: “Konceptet e gjërave ekzistojnë vërtet, dhe jo gjërat vetë”

Problemi kryesor i filozofëve antikë grekë ishte kërkimi i qenies. Mos u shqetëso, kjo kafshë nuk është aspak e tmerrshme. Qenia është ajo që është. Kjo eshte e gjitha. “Atëherë pse ta kërkosh, – thua ti, – këtu është, kudo”. Kudo, por thjesht merrni ca gjëra, mendoni për këtë, pasi duke u zhdukur diku. Për shembull, telefoni juaj. Duket se ekziston, por ju e kuptoni që do të prishet dhe do të asgjësohet.

Në përgjithësi, gjithçka që ka një fillim ka një fund. Por qenia nuk ka fillim apo fund nga përkufizimi – thjesht është. Rezulton, pasi që telefoni juaj ekziston për ca kohë dhe ekzistenca e tij varet nga kjo kohë, ekzistenca e tij është disi e pasigurt, e paqëndrueshme, relative.

Filozofët janë marrë me këtë problem në mënyra të ndryshme. Dikush tha që nuk ekziston fare, dikush me kokëfortësi vazhdoi të këmbëngulë se ekziston, dhe dikush – që një person nuk mund të thotë asgjë të qartë për botën.

Platoni gjeti dhe argumentoi për pozicionin më të fortë që kishte një ndikim tepër të fortë në zhvillimin e të gjithë kulturës evropiane, por me të cilën është intuitivisht e vështirë të biesh dakord. Ai tha se konceptet e gjërave – idetë – posedojnë qenie, ndërsa gjërat vetë i referohen një bote tjetër, botës së të qenit. Telefoni juaj ka një pjesë të të qenit, por qenia nuk është karakteristikë e tij si një gjë materiale. Por ideja juaj për një telefon, ndryshe nga vetë telefoni, nuk varet nga koha ose nga ndonjë gjë tjetër. Eternalshtë e përjetshme dhe e pandryshueshme.

Platoni i kushtoi shumë vëmendje provës së kësaj ideje dhe fakti që ai ende konsiderohet nga shumë si filozofi më i madh në histori duhet t’ju bëjë të mbani pak nga gatishmëria juaj për të refuzuar pa mëdyshje pozicionin e realitetit të ideve. Lexoni më mirë Dialogjet e Platonit – ia vlejnë.

Immanuel Kant: “Njeriu ndërton botën përreth tij”

Immanuel Kant është një gjigant i mendimit filozofik. Mësimi i tij u bë një lloj linje uji, duke ndarë filozofinë “para Kant” nga filozofia “pas Kant”.

Ai ishte i pari që shprehu një mendim, i cili sot mund të mos tingëllojë si një rrufe në qiell, por që ne e harrojmë plotësisht në jetën e përditshme.

Kant tregoi se gjithçka me të cilën merret një person është rezultat i forcave krijuese të vetë personit.

Monitori para syve tuaj nuk ekziston “jashtë jush”, ju vetë e keni krijuar këtë monitor. Mënyra më e lehtë për të shpjeguar thelbin e idesë mund të jetë fiziologjia: imazhi i monitorit formohet nga truri juaj, dhe po merreni me të dhe jo me “monitorin e vërtetë”.

Sidoqoftë, Kant mendoi në terminologjinë filozofike, ndërsa fiziologjia si shkencë ende nuk ekzistonte. Po ashtu, nëse bota ekziston në tru, ku atëherë ekziston truri? Prandaj, në vend të “trurit”, Kant përdori termin “njohuri apriori”, domethënë një njohuri e tillë që ekziston tek një person që nga momenti i lindjes dhe e lejon atë të krijojë një monitor nga diçka e paarritshme.

Ai identifikoi lloje të ndryshme të kësaj njohurie, por format kryesore të saj, të cilat janë përgjegjëse për botën shqisore, janë hapësira dhe koha. Kjo është, nuk ka as kohë dhe as hapësirë \u200b\u200bpa një person, është një rrjet, syze përmes të cilave një person shikon botën, ndërsa njëkohësisht e krijon atë.

Albert Camus: “Njeriu është absurd”

A ia vlen të jetohet jeta?

A keni pasur ndonjëherë një pyetje të tillë? Me siguri jo. Dhe jeta e Albert Camus ishte e mbushur me dëshpërim nga fakti se kjo pyetje nuk mund të përgjigjej në mënyrë pozitive. Njeriu në këtë botë është si Sizifi, duke kryer pafund të njëjtën punë të pakuptimtë. Nuk ka rrugëdalje nga kjo situatë, pavarësisht se çfarë bën një person, ai gjithmonë do të mbetet skllav i jetës.

Njeriu është një qenie absurde, e gabuar, e palogjikshme. Kafshët kanë nevoja dhe ka gjëra në botë që mund t’i kënaqin ato. Sidoqoftë, një person ka nevojë për kuptim – për diçka që nuk është kështu.

Qenia njerëzore është e tillë që kërkon kuptueshmëri në gjithçka.

Sidoqoftë, ekzistenca e tij është e pakuptimtë. Aty ku duhet të ketë një kuptim të kuptimeve, nuk ka asgjë, zbrazëti. Çdo gjë e humbet themelin e saj, asnjë vlerë e vetme nuk ka një themel.

Filozofia ekzistenciale e Camus është shumë pesimiste. Por ju duhet ta pranoni se ka baza të caktuara për pesimizëm.

Karl Marx: “E gjithë kultura njerëzore është ideologji”

Në përputhje me teorinë e Marksit dhe Engelsit, historia e njerëzimit është historia e shtypjes së disa klasave nga të tjerët. Për të ruajtur fuqinë e saj, klasa sunduese shtrembëron njohuritë në lidhje me marrëdhëniet e vërteta shoqërore, duke krijuar fenomenin e “vetëdijes së rreme”. Klasat e shfrytëzueshme thjesht nuk kanë ide se ato po shfrytëzohen.

Të gjithë produktet e shoqërisë borgjeze deklarohen nga filozofët si ideologji, domethënë një grup vlerash dhe idesh të rreme për botën. Kjo është fe, politikë dhe çdo praktikë njerëzore – në parim, ne jetojmë në një realitet të rremë, të gabuar.

Të gjitha besimet tona janë apriori të rreme, sepse ato fillimisht u shfaqën si një mënyrë për të na e fshehur të vërtetën në interes të një klase të caktuar.

Një person thjesht nuk ka mundësinë të shikojë botën me objektivitet. Mbi të gjitha, ideologjia është kulturë, një prizëm i lindur përmes të cilit ai i sheh gjërat. Edhe një institucion i tillë si familja duhet të njihet si ideologjik.

Çfarë është e vërtetë atëherë? Marrëdhëniet ekonomike, pra ato marrëdhënie në të cilat formohet mënyra e shpërndarjes së përfitimeve të jetës. Në një shoqëri komuniste, të gjithë mekanizmat ideologjikë do të shemben (kjo do të thotë që nuk do të ketë shtete, fe, familje) dhe marrëdhëniet e vërteta do të vendosen midis njerëzve.

Karl Popper: “Teoria e mirë shkencore mund të hidhet poshtë”

Çfarë mendoni, nëse ekzistojnë dy teori shkencore dhe njëra prej tyre hidhet poshtë lehtë, dhe është e pamundur të gërmosh në tjetrën, cila do të jetë më shkencore?

Popper, një metodolog i shkencës, tregoi se kriteri i shkencës është falsifikueshmëria, domethënë mundësia e përgënjeshtrimit. Një teori jo vetëm që duhet të ketë një provë koherente, por duhet të ketë potencialin për tu thyer.

Për shembull, thënia “shpirti ekziston” nuk mund të konsiderohet shkencore, sepse është e pamundur të imagjinohet se si ta hedhësh poshtë atë. Në fund të fundit, nëse shpirti është jomaterial, atëherë si mund të jeni të sigurt nëse ekziston? Por thënia “të gjitha bimët kryejnë fotosintezë” është mjaft shkencore, pasi që për ta hedhur poshtë mjafton të gjesh të paktën një fabrikë që nuk transformon energjinë e dritës. Possibleshtë e mundur që ai të mos gjendet kurrë, por vetë mundësia e hedhjes poshtë të teorisë duhet të jetë e qartë.

Ky është fati i çdo njohurie shkencore: ajo nuk është kurrë absolute dhe është gjithmonë e gatshme të japë dorëheqjen.

Filozofia lejoi që bota e dukshme të merrte formë në mendjet tona. Nga shkencat e vështira te diskutimet politike, filozofët janë përpjekur të sfidojnë të kuptuarit tonë se si duket bota. Dhe kjo shkencë u ngrit në Greqinë e Lashtë, e njohur për një listë mbresëlënëse të filozofëve, shumë prej të cilëve ju i njihni nga kohërat e shkollës.

Filozofi antik grek Aristoteli
Një filozof antik grek, i njohur për pothuajse çdo person që është të paktën pak i njohur me rrjedhën e historisë së shkollës. Aristoteli ishte një student i Platonit, por në shumë mënyra e tejkaloi mësuesin e tij, gjë që i shkaktoi pakënaqësi. I njohur për punën e tij në matematikë, fizikë, logjikë, poezi, gjuhësi dhe shkenca politike.

Immanuel Kant
Një vendas i Gjermanisë, Kant është i njohur për idetë e tij rreth relativitetit të perceptimit. Sipas versionit të tij, ne e shohim botën jo siç është. Ne mund ta perceptojmë atë vetëm përmes prizmit të mendimeve, ndjenjave dhe gjykimeve tona. Me fjalë të tjera, ai hodhi themelin për krijimin e konceptit të Matricës së Vëllezërve Wachowski.

Platoni
Siç është përmendur tashmë, Platoni ishte mësuesi i Aristotelit. Ai është i famshëm për krijimin e Akademisë në Athinë. Ishte institucioni i parë i arsimit të lartë në botën perëndimore.

Konfuci është një nga më të mëdhenjtë dhe më të famshmit në botë
Ky filozof kinez jetoi rreth vitit 500 para Krishtit. Filozofia e tij u përqendrua në marrëdhëniet dhe rëndësinë e familjes në jetën e çdo individi dhe shoqërie. Më vonë, pikëpamjet e tij u zhvilluan dhe u bënë të njohura si Konfucianizëm.

David Hume
Ky filozof Skocez ishte i njohur për angazhimin e tij ndaj empirizmit dhe skepticizmit. Ai ishte i bindur se perceptimi ynë për botën nuk bazohet në vizionin objektiv, por në besimin tonë në atë se si duhet të duket bota. Kant, nga rruga, mori shumë nga idetë e Hume.

Rene Dekarti
Ai konsiderohet me të drejtë babai i filozofisë moderne. Ai zotëron një nga aforizmat më të famshëm – “Unë mendoj, prandaj jam”.

Sokrati
Mësuesi i Platonit dha një kontribut shumë të rëndësishëm në retorikë, logjikë dhe filozofi. Atij i atribuohet e ashtuquajtura metoda sokratike e diskutimit, në të cilën dëgjuesit i bëhen një seri pyetjesh që e çojnë dëgjuesin në përfundimet e dëshiruara.

Niccolo Machiavelli
Jetuar gjatë Rilindjes, Machiavelli është i njohur për kontributin e tij të paçmuar në filozofinë politike. Libri i tij “Perandori” tregon se si të qëndrosh “në krye” të pushtetit në çdo grup rrethanash. Puna e Machiavelli u prit me armiqësi sepse në atë kohë besohej se pushteti nuk mund të ishte i virtytshëm. “Fuqia është gjithmonë e drejtë” dhe “Dashuria nuk shkon mirë me frikën” janë thëniet e tij.

John Locke
Locke ishte një mjek britanik. Sipas teorisë së tij, i gjithë perceptimi ynë bazohet në vizionin subjektiv. Mendimet e tij u zhvilluan nga Hume dhe Kant. Locke njihet gjithashtu për përdorimin e gjuhës së thjeshtë në shkrimet e tij, e kuptueshme për këdo që njeh aftësinë për të lexuar. Kur u pyet se si mund të ekzistonin sende jashtë njeriut, ai sugjeroi të fuste dorën në zjarr.

Diogjeni
Ky filozof nga Greqia e lashtë është i famshëm për t’u ulur në një fuçi. Ai gjithashtu kritikoi Aristotelin, duke pretenduar se ai i shtrembëroi mësimet e Platonit. Jo më pak i famshëm është episodi në të cilin Diogjeni, duke gjetur Athinën të zhytur në kotësi dhe vese, eci rrugëve të kryeqytetit me një pishtar dhe pasthirrmat “Unë jam duke kërkuar një njeri!”

Thomas Aquinas
Thomas Aquinas është një nga teologët dhe filozofët më të rëndësishëm të krishterë. Ai jo vetëm që bashkoi shkollën natyrore greke të filozofisë me teologjinë e krishterë, por gjithashtu krijoi një numër traktatesh që zhvillojnë një qasje racionale ndaj besimit dhe fesë (çuditërisht). Shkrimet e tij përshkruajnë më gjerësisht besimet dhe besimet e Mesjetës.

Lao Tzu
Ky filozof enigmatik jetoi rreth shekullit të 6 para Krishtit. në Kinë. Atij i atribuohet krijimi i një lëvizjeje të tillë si “Taoizmi” (ose “Taoizmi”). Ideja kryesore e këtij mësimi është Tao, domethënë një Shteg i veçantë për Harmoninë. Këto mendime u bënë shumë të rëndësishme për Budizmin, Konfucianizmin dhe filozofitë e tjera në Azi.

Gottfried Wilhelm Leibniz
Leibniz është në të njëjtin nivel me Dekartin midis mendimtarëve idealistë. Për shkak të edukimit të tij teknik dhe prirjes për analitikë, Leibniz fillimisht besonte se truri është mekanizmi më kompleks. Sidoqoftë, ai më vonë i braktisi këto ide pikërisht për shkak të përsosjes së trurit. Sipas idesë së tij, truri përbëhej nga Monads – substanca delikate shpirtërore.

Baruch Spinoza
Spinoza ishte një hebre hollandez i lindur në fillim të shekullit të 15-të në Amsterdam. Ai është i njohur për kërkimet e tij mbi racionalizmin dhe pragmatizmin në fetë Abrahamike. Për shembull, ai u përpoq të provonte pamundësinë e shumë mrekullive të krishtera të asaj kohe. Për të cilin, siç pritej, ai u persekutua vazhdimisht nga autoritetet.

Volteri
Një filozof francez i iluminizmit, Volter mbrojti humanizmin, shqetësimin për natyrën dhe përgjegjësinë për veprimet e njerëzimit. Ai kritikoi ashpër fenë dhe poshtërimin e dinjitetit njerëzor.

Thomas Hobbes
Ky filozof anglez jetoi në kohë të trazuara. Duke parë luftërat vëllavrasëse, ai arriti në përfundimin se një qytetar duhet t’i bindet fuqisë së shtetit me çdo kusht, për sa kohë që kjo fuqi siguron paqe të brendshme dhe të jashtme, pasi nuk ka asgjë më të keqe se luftërat.

Aurelius Augustine
Aurelius lindi në territorin e Algjerisë moderne. Ai është veçanërisht i famshëm për veprën e tij “Rrëfimi”, në të cilën përshkruan rrugën e tij drejt krishterimit. Në këtë vepër, ai shpesh fliste për vullnetin e lirë dhe paracaktimin. Ai u shenjtërua menjëherë pas vdekjes dhe konsiderohet si një nga autorët më të rëndësishëm të krishterë të periudhës së hershme.

Abu Hamid al-Ghazali
Filozofi Persian i njohur për kritikat e tij ndaj shkrimeve të Aristotelit. Për shembull, ai vuri në dukje gabimin e deklaratave në përjetësinë e botës dhe pafundësinë e saj.

Siddhartha Gautama Buda
Ndoshta filozofi më i famshëm indian. Ai arriti në përfundimin se e gjithë vuajtja njerëzore është rezultat i konfliktit midis dëshirës për qëndrueshmëri dhe mungesës së qëndrueshmërisë në botë.

Baron de Montesquieu
Mund të themi se Montesquieu është stërgjyshi i pothuajse të gjitha Kushtetutave (përfshirë edhe atë Amerikane). Ky filozof francez dha një kontribut të paçmuar në shkencat politike.

Jean-Jacques Rousseau
Ai është i njohur jo vetëm për veprat e tij në fushën e humanizmit, por edhe për deklaratat e tij shumë të diskutueshme (edhe pse jo pa kuptim). Ai argumentoi se një person është më i lirë në anarki sesa në shoqëri. Sipas mendimit të tij, shkenca dhe përparimi nuk e zhvillojnë njerëzimin, por i japin më shumë pushtet qeverisë.

George Berkeley
Një irlandez me një organizim të mirë mendor është i njohur për idenë se bota materiale mund të mos ekzistojë. Gjithçka që na rrethon dhe ne vetë jemi mendime në mendjen e hyjnisë më të lartë.

Ayn Rand
E lindur në Rusi, ajo emigroi në Shtetet e Bashkuara, ku u bë e njohur gjerësisht për idetë e saj të kapitalizmit të fortë, në punët e të cilave qeveria nuk ka të drejtë të ndërhyjë. Konceptet e saj formuan bazën e libertarianizmit modern dhe konservatorizmit.

Simone de Bouvoir
Simone nuk e konsideronte veten filozofe. Sidoqoftë, ishte kjo grua shkrimtare franceze që ndikoi në formimin e ekzistencializmit. Përkrahësit e kësaj të fundit, nga rruga, e konsiderojnë atë pothuajse mesia të luftës për barazinë e grave.

Dielli Tzu
Një ushtarak i talentuar, Gjenerali Sun Tzu kishte përvojë të paçmuar në luftë. Kjo e lejoi atë të shkruante një nga librat më të njohur midis peshkaqenëve të biznesit dhe filozofëve modernë të biznesit – “Arti i Luftës”.
Sigurisht, kjo listë është larg nga e plotë, ajo nuk përmban shumë personalitete të diskutueshme ose të urryera, filozofia e të cilëve ka ndikuar në shoqërinë moderne jo më pak se progresi shkencor (merrni të njëjtën Niçe). Sidoqoftë, filozofia dhe zhvillimi i mendimit gjithmonë japin diskutim.

Udhëzimet

Më shumë se dy mijë e gjysmë më parë, lindi një mendim që kundërshtonte pikëpamjet e mitologjisë tradicionale. Greqia konsiderohet të jetë atdheu i filozofisë, por forma të reja të botëkuptimit u shfaqën në Indi, Kinë, Romën e Lashtë dhe Egjiptin.

Të urtët e parë u shfaqën në Hellas Antike edhe para fillimit të një epoke të re. Filozofia si shkencë fillon me emrin e Sokratit. Parmenidi dhe Herakliti u përkasin mendimtarëve antikë Grekë para-Sokratë të cilët ishin të interesuar për ligjet e ekzistencës së jetës.

Herakliti krijoi mësime filozofike rreth shtetit dhe moralit, shpirtit dhe perëndive, ligjit dhe të kundërtave. Besohet se fraza e njohur “Gjithçka rrjedh, gjithçka ndryshon” i përket atij. Burime të sigurta përmbajnë informacione shumë të shkurtra për jetën e të urtit: Herakliti i la njerëzit në male, sepse i urrente ata dhe jetonte atje vetëm, kështu që nuk kishte studentë dhe “dëgjues”. Veprat e filozofit të lashtë grek u përdorën nga gjeneratat e mëvonshme të mendimtarëve, ndër të cilët duhej përmendur Sokrati, Aristoteli, Platoni.

Veprat e Platonit dhe Ksenofonit tregojnë për filozofin e lashtë grek Sokratin dhe mësimet e tij, pasi vetë i urti nuk la asnjë vepër. Duke predikuar në sheshet dhe rrugët e Athinës, Sokrati u përpoq të edukonte brezin e ri dhe kundërshtoi intelektualët kryesorë të asaj kohe – sofistët. Me akuzën e korruptimit të të rinjve në një mënyrë të ndryshme nga fryma e pranuar përgjithësisht, në prezantimin e hyjnive të reja Greke, filozofi u ekzekutua (mori me forcë helmin).

Sokrati nuk ishte i kënaqur me filozofinë antike të natyrës, prandaj objektet e vëzhgimeve të tij ishin vetëdija dhe mendimi njerëzor. Sokrati zëvendësoi nderimin naiv të një numri të madh të perëndive nga njerëzit me doktrinën që jeta përreth lëviz drejt një qëllimi të paracaktuar nën kontrollin e forcave që e drejtojnë atë në mënyrë të përshtatshme (një filozofi e ngjashme për providencën dhe providencën quhet teleologji). Për një filozof, nuk kishte asnjë kontradiktë midis sjelljes dhe arsyes.

Sokrati është arsimtari i shumë themeluesve të ardhshëm të shkollave filozofike. Ai kritikoi çdo formë të qeverisjes nga shteti nëse ato shkelnin ligjet e drejtësisë.

Dishepulli i Sokratit Platon i konsideronte gjërat si një shembëllim dhe pasqyrim i ideve përmes dashurisë për të cilën kryhet ngritja shpirtërore. Ai ishte i bindur për nevojën për të edukuar njerëzit, i kushtoi vëmendje origjinës së shtetit dhe ligjit.

Sipas Platonit, shteti ideal duhet të ekzistojë në hierarkinë e tre pasurive të përfshira në të: sundimtarë të mençur, ushtarë dhe zyrtarë, artizanë dhe fshatarë. Drejtësia në shpirtin e një personi dhe në shtet ndodh në rastin e një bashkëjetese harmonike të parimeve kryesore të shpirtit (epshi, entuziazmi dhe maturia) me virtytet njerëzore (mendja e shëndoshë, guximi dhe mençuria).

Në përsiatjet filozofike, Platoni foli me hollësi për edukimin e një personi që në foshnjëri, mendoi me hollësi sistemin e dënimeve, duke mohuar çdo iniciativë personale që ishte në kundërshtim me ligjin.

Pikëpamjet mbi mësimet e këtij filozofi antik grek kanë ndryshuar me kalimin e kohës. Në antikitet, Platoni u quajt një “mësues hyjnor”, në Mesjetë – paraardhësi i botëkuptimit të krishterimit, Rilindja e pa atë si një utopist politik dhe predikues të dashurisë ideale.

Aristoteli, shkencëtar dhe filozof, ishte themeluesi i Liceut të lashtë Grek, edukator i Aleksandrit të Madh të famshëm. Pasi jetoi në Athinë për njëzet vjet, Aristoteli dëgjoi leksionet e të urtit të famshëm Platonit, studioi me zell veprat e tij. Pavarësisht nga divergjenca e pikëpamjeve që shkaktuan polemikë midis mësuesit dhe studentit në të ardhmen, Aristoteli ishte i respektueshëm për Platonin.

Filozofi shquhej për shtatin e tij të vogël, ishte burrëror dhe dritëshkurtër, me një buzëqeshje sarkastike në buzë. Ftohtësia dhe tallja, fjalimi i mprehtë dhe shpesh sarkastik i Aristotelit i dha arsye që të kishte shumë keqdashës midis grekëve, ata nuk e donin atë. Por kishte akoma vepra që dëshmonin për një person që e donte sinqerisht të vërtetën, e kuptonte me saktësi realitetin përreth tij, përpiqej pa u lodhur të mblidhte dhe të sistemonte në mënyrë të matur materialin faktik. Në personin e Aristotelit, filozofia greke ndryshoi: në vend të entuziazmit ideal, erdhi maturia e pjekur.

Mendimi filozofik i Mesjetës, në thelb, përbëhej nga një deklaratë dhe interpretim i besimeve ekzistuese. Filozofët mesjetarë u përpoqën të kuptonin marrëdhëniet në jetën e Zotit dhe të njeriut. Për më tepër, në këtë periudhë historike, mendja e besimit përdori të drejtën mbizotëruese – njerëzit kundërshtarë u paraqitën para gjykatës së Inkuizicionit. Një shembull i mrekullueshëm është murgu, shkencëtari dhe filozofi italian Giordano Bruno.

Në shekujt XV-XVI. (Rilindja) fokusi i mendimtarëve ishte njeriu-krijuesi i botës. Arti zuri një vend të rëndësishëm gjatë kësaj periudhe. Njerëzit e mëdhenj të epokës (Dante, Shakespeare, Montaigne, Michelangelo, Leonardo da Vinci) proklamuan pikëpamjet humaniste me krijimtarinë e tyre, dhe mendimtarët Campanella, Machiavelli, Mor, në projektet e tyre të një shteti ideal, u drejtuan nga një shoqëri e reBusti prej mermeri i një filozofi të famshëm

Një filozof antik grek, i njohur për pothuajse çdo person që është të paktën pak i njohur me rrjedhën e historisë së shkollës. Aristoteli ishte një student i Platonit, por në shumë mënyra e tejkaloi mësuesin e tij, gjë që i shkaktoi pakënaqësi. I njohur për punën e tij në matematikë, fizikë, logjikë, poezi, gjuhësi dhe shkenca politike.

 Stërgjyshi i teorisë moderne të Matricës

Një vendas i Gjermanisë, Kant është i njohur për idetë e tij rreth relativitetit të perceptimit. Sipas versionit të tij, ne e shohim botën jo siç është. Ne mund ta perceptojmë atë vetëm përmes prizmit të mendimeve, ndjenjave dhe gjykimeve tona. Me fjalë të tjera, ai hodhi themelin për krijimin e konceptit të Matricës së Vëllezërve Wachowski.

 Krijuesi i Atlantis dhe Akademisë

Siç është përmendur tashmë, Platoni ishte mësuesi i Aristotelit. Ai është i famshëm për krijimin e Akademisë në Athinë. Ishte institucioni i parë i arsimit të lartë në botën perëndimore.

 Një artikull nga një filozof kinez në Pekin

Ky filozof kinez jetoi rreth vitit 500 para Krishtit. Filozofia e tij u përqendrua në marrëdhëniet dhe rëndësinë e familjes në jetën e çdo individi dhe shoqërie. Më vonë, pikëpamjet e tij u zhvilluan dhe u bënë të njohura si Konfucianizëm.

 Portret i Hume nga një artist Skocez

Ky filozof Skocez ishte i njohur për angazhimin e tij ndaj empirizmit dhe skepticizmit. Ai ishte i bindur se perceptimi ynë për botën nuk bazohet në vizionin objektiv, por në besimin tonë në atë se si duhet të duket bota. Kant, nga rruga, mori shumë nga idetë e Hume.

 Filozofi i famshëm në pëlhurën e mjeshtrit mbretëror

Ai konsiderohet me të drejtë babai i filozofisë moderne. Ai zotëron një nga aforizmat më të famshëm – “Unë mendoj, prandaj jam”.

 Filozofi i madh grek me fraza

Mësuesi i Platonit dha një kontribut shumë të rëndësishëm në retorikë, logjikë dhe filozofi. Atij i atribuohet e ashtuquajtura metoda sokratike e diskutimit, në të cilën dëgjuesit i bëhen një seri pyetjesh që e çojnë dëgjuesin në përfundimet e dëshiruara.

 Babai i “Sovranit” në një portret të jetës

Jetuar gjatë Rilindjes, Machiavelli është i njohur për kontributin e tij të paçmuar në filozofinë politike. Libri i tij “Perandori” tregon se si të qëndrosh “në krye” të pushtetit në çdo grup rrethanash. Puna e Machiavelli u prit me armiqësi sepse në atë kohë besohej se pushteti nuk mund të ishte i virtytshëm. “Fuqia është gjithmonë e drejtë” dhe “Dashuria nuk shkon mirë me frikën” janë thëniet e tij.

 Mjeku që i hapi rrugë shkencës popullore

Locke ishte një mjek britanik. Sipas teorisë së tij, i gjithë perceptimi ynë bazohet në vizionin subjektiv. Mendimet e tij u zhvilluan nga Hume dhe Kant. Locke njihet gjithashtu për përdorimin e gjuhës së thjeshtë në shkrimet e tij, e kuptueshme për këdo që njeh aftësinë për të lexuar. Kur u pyet se si mund të ekzistonin sende jashtë njeriut, ai sugjeroi të fuste dorën në zjarr.

 Një skenë me kërkimin e një Njeriu përmes syve të një artisti

Ky filozof nga Greqia e lashtë është i famshëm për t’u ulur në një fuçi. Ai gjithashtu kritikoi Aristotelin, duke pretenduar se ai i shtrembëroi mësimet e Platonit. Jo më pak i famshëm është episodi në të cilin Diogjeni, duke gjetur Athinën të zhytur në kotësi dhe vese, eci rrugëve të kryeqytetit me një pishtar dhe pasthirrmat “Unë jam duke kërkuar një njeri!”

 Akuini i rrethuar nga ide dhe një filozof antik grek

Thomas Aquinas është një nga teologët dhe filozofët më të rëndësishëm të krishterë. Ai jo vetëm që bashkoi shkollën natyrore greke të filozofisë me teologjinë e krishterë, por gjithashtu krijoi një numër traktatesh që zhvillojnë një qasje racionale ndaj besimit dhe fesë (çuditërisht). Shkrimet e tij përshkruajnë më gjerësisht besimet dhe besimet e Mesjetës.

 Statuja e një filozofi në një nga tempujt kinezë

Ky filozof enigmatik jetoi rreth shekullit të 6 para Krishtit. në Kinë. Atij i atribuohet krijimi i një lëvizjeje të tillë si “Taoizmi” (ose “Taoizmi”). Ideja kryesore e këtij mësimi është Tao, domethënë një Shteg i veçantë për Harmoninë. Këto mendime u bënë shumë të rëndësishme për Budizmin, Konfucianizmin dhe filozofitë e tjera në Azi.

 Litografia e një portreti të Leibniz

Leibniz është në të njëjtin nivel me Dekartin midis mendimtarëve idealistë. Për shkak të edukimit të tij teknik dhe prirjes për analitikë, Leibniz fillimisht besonte se truri është mekanizmi më kompleks. Sidoqoftë, ai më vonë i braktisi këto ide pikërisht për shkak të përsosjes së trurit. Sipas idesë së tij, truri përbëhej nga Monads – substanca delikate shpirtërore.

 Legjendar “shkatërrues mit”

Spinoza ishte një hebre hollandez i lindur në fillim të shekullit të 15-të në Amsterdam. Ai është i njohur për kërkimet e tij mbi racionalizmin dhe pragmatizmin në fetë Abrahamike. Për shembull, ai u përpoq të provonte pamundësinë e shumë mrekullive të krishtera të asaj kohe. Për të cilin, siç pritej, ai u persekutua vazhdimisht nga autoritetet.

 Autori i komedive të famshme dhe një humanist në portretin vajor

Një filozof francez i iluminizmit, Volter mbrojti humanizmin, shqetësimin për natyrën dhe përgjegjësinë për veprimet e njerëzimit. Ai kritikoi ashpër fenë dhe poshtërimin e dinjitetit njerëzor.

 Autor i idesë së vartësisë ndaj shtetit

Ky filozof anglez jetoi në kohë të trazuara. Duke parë luftërat vëllavrasëse, ai arriti në përfundimin se një qytetar duhet t’i bindet fuqisë së shtetit me çdo kusht, për sa kohë që kjo fuqi siguron paqe të brendshme dhe të jashtme, pasi nuk ka asgjë më të keqe se luftërat.

 Portret i Augustinit në Vatikan

Aurelius lindi në territorin e Algjerisë moderne. Ai është veçanërisht i famshëm për veprën e tij “Rrëfimi”, në të cilën përshkruan rrugën e tij drejt krishterimit. Në këtë vepër, ai shpesh fliste për vullnetin e lirë dhe paracaktimin. Ai u shenjtërua menjëherë pas vdekjes dhe konsiderohet si një nga autorët më të rëndësishëm të krishterë të periudhës së hershme.

 Gdhendje që përshkruan një filozof

Filozofi Persian i njohur për kritikat e tij ndaj shkrimeve të Aristotelit. Për shembull, ai vuri në dukje gabimin e deklaratave në përjetësinë e botës dhe pafundësinë e saj. Ai gjithashtu përkrahu drejtpërdrejt sufizmin, drejtimin mistik të Islamit.

 Gautama Buda dhe pasuesit e tij

Ndoshta filozofi më i famshëm indian. Ai arriti në përfundimin se e gjithë vuajtja njerëzore është rezultat i konfliktit midis dëshirës për qëndrueshmëri dhe mungesës së qëndrueshmërisë në botë.

 Profili i filozofit në kanavacë

Mund të themi se Montesquieu është stërgjyshi i pothuajse të gjitha Kushtetutave (përfshirë edhe atë Amerikane). Ky filozof francez dha një kontribut të paçmuar në shkencat politike.

 Portret nga një artist i panjohur

Ai është i njohur jo vetëm për veprat e tij në fushën e humanizmit, por edhe për deklaratat e tij shumë të diskutueshme (edhe pse jo pa kuptim). Ai argumentoi se një person është më i lirë në anarki sesa në shoqëri. Sipas mendimit të tij, shkenca dhe përparimi nuk e zhvillojnë njerëzimin, por i japin më shumë pushtet qeverisë.

 Portret gjyqësor i një filozofi

Një irlandez me një organizim të mirë mendor është i njohur për idenë se bota materiale mund të mos ekzistojë. Gjithçka që na rrethon dhe ne vetë jemi mendime në mendjen e hyjnisë më të lartë.

 Foto e Rand e realizuar për një revistë amerikane

E lindur në Rusi, ajo emigroi në Shtetet e Bashkuara, ku u bë e njohur gjerësisht për idetë e saj të kapitalizmit të fortë, në punët e të cilave qeveria nuk ka të drejtë të ndërhyjë. Konceptet e saj formuan bazën e libertarianizmit modern dhe konservatorizmit.

 Bouvoir në vitet e fundit të jetës së tij

Simone nuk e konsideronte veten filozofe. Sidoqoftë, ishte kjo grua shkrimtare franceze që ndikoi në formimin e ekzistencializmit dhe feminizmit. Mbështetësit e kësaj të fundit, nga rruga, e konsiderojnë atë pothuajse mesia të luftës për barazinë e grave.

 Statuja Legjendare e Luftëtarit

Një ushtarak i talentuar, Gjenerali Sun Tzu kishte përvojë të paçmuar në luftë. Kjo e lejoi atë të shkruante një nga librat më të njohur midis peshkaqenëve të biznesit dhe filozofëve modernë të biznesit – “Arti i Luftës”.

Përfundim

Sigurisht, kjo listë është larg nga e plotë, ajo nuk përmban shumë personalitete të diskutueshme ose të urryer, filozofia e të cilëve ka ndikuar në shoqërinë moderne jo më pak sesa progresi shkencor (merrni të njëjtën Niçe). Sidoqoftë, filozofia dhe zhvillimi i mendimit gjithmonë japin diskutim. A është kështu?

Shpërndaje artikullin në: