Nga Avdi Ibrahimi

Doli në dritë libri im i shtati me radhë i botuar nga SHB NTG BLENDI, Prishtinë. E sponsorizuar nga Drejtoria e Kulturës Rinisë dhe Sportit, Prizren: ZANAFILLA E RRËNJËVE TONA PELLAZGËT-ILIRËT-SHQIPTARËT, që konsideroj të jetë një nga librat më të rëndësishëm të shkruar nga ana ime, njëherit është edhe kryevepra ime për pjesën më të rëndësishme të popullit Shqiptar-Ilir-Pellazg, libri përfshin periudhën e lashtë parahistorike Pellazgët-Ilirët dhe periudhën historike Arbnorët-Shqiptarët.

Libri është pasqyra e çdo populli të botës, prej krijimit të tij e deri në ditët e sotme. Çdo popull identifikohet përmesë lashtësisë së kulturës, respektivisht librave që janë shkruar për të bëmat e tyre historike dhe mënyrën e të jetuarit si popull. Ndonëse krijuesit, në këtë rast konkretisht shkrimtarët u ballafaquan nëpër kohëra të ndryshme me rezistencën e sundimtarëve, por ata nuk mundën as edhe njëherë ta mposhtin idealizmin e tyre, ata ishin dhe mbetën shpirti i epokavë nëpër të cilën kaluan s’bashku me popujt e tyre nëpër shekujt e përflakur, prandaj nuk thuhet kotë se libri është ushqim për trurin e njeriut.

Libri gjithnjë ka pasur dhe ka rëndësi të madhe për kulturën e një populli të përparuar që na jepë dituri, na inspiron, na dhuron guxim, na mëson që të jemi të kujdeshëm ndaj të tjerëve, duke lexuar libra, ne besojmë në fajalën e dhënë dhe përpiqemi që më çdo kusht ta mbajmë premtimin e dhënë. Duke lexuar libra, ne mësojmë nga përvojat, që na japin dituri mbi ngjarjet e rëndësihme historike të jetës së shumë njerëzve. Çdo libër që ka vlerë artistike ruan në mes të kopërtinave, pasurin më të rëndësishme të një populli, në mes të kopertinave të librit historik, ZANAFILLA E RRËNJEVE TONA PELLLAZGËT-ILIRËT-SHQIPTARËT, përmban gjëra të rëndësishme e më vlerë të karaktereve të ndryshme letrare kulturore e historike më të çmuar dhe më të shtrenjtë të një populli. Dhimitër Kamarda ishte ndër të parët që ishte entuziazmuar nga afrimi i fjalëve arvanitase me ato homerike dhe parahomerike i cili kishte shkruar se: “Gjuha Arvanitase është gjuha e Perëndive”, -është pikërisht ajo gjuhë që permend Homeri, dhe si të tillë ai nënkupton gjuhën shumë të vjetër pellazgjike, gjuhën e atyre njerëzve që u dhanë emra perëndive dhe mënyrave të adhurimit… Se gjuha shqipe ka qenë një nga trungjet e para prej nga buroi më pas ajo gjuhë hyjnore…

Në librin: “Shqipja Nëna e gjuhëve – Gjuha e lashtë e zanafillës me të cilën fliste Homeri” të autorit Xhyzepe Krispi ndër të tjera shpreh: -Shqipja është gjuha e kohëve aq të lashta sa nuk mbahet mend. Duke gjurmuar origjinën e gjuhës greke, është një gjë e bukur të shohësh se ajo të kthen në pjesën e saj më të madhe, te shqipja… Janë edhe shumë ngjarje tjera të detajuara që do gjeni në librin e lartëcekur… Libri ZANAFILLA E RRËNJËVE TONA PELLAZGËT-ILIRËT-SHQIPTARËT që ka për Redakto: Prof.asoc.dr. Bedri Muhadri (Doktor i shkencave historike, Bashkëpunëtor shkencor në Institutin Historik “Ali Hadri”) në Prishtinë. Në Parathënien e librit Bedri Muhadri, mes tjerash ka shkruar: -Nuk ka dyshim, se me këtë vepër të tij, historishkruesi Avdi Ibrahimi, ka hedhur një hap të vendosur në rrugën e shkrimit shkencor, duke i bërë vetes nder dhe historiografisë shqiptare. Falenderoj përzemërsisht Komunën e Prizrenit – Drejtoria për Kulturë, Rini dhe Sport për mundësimin e këtij botimi që libri të shohë dritën për lexuesit, studiesit e të tjerë, të cilët i falenderoj për mbështetjen që ata më japin.

Shpërndaje artikullin në: