Friedrich Wilhelm Nietzsche (15 tetor 1844 – 25 gusht 1900) ishte një filozof gjerman, kritik kulturor, kompozitor, poet, shkrimtar dhe filolog gjerman, puna e të cilit ka ushtruar një ndikim të thellë në historinë moderne intelektuale.

Ai filloi karrierën e tij si filolog klasik para se të kthehej te filozofi. Ai u bë personi më i ri që ka mbajtur Katedrën e Filologjisë Klasike në Universitetin e Bazelit në 1869 në moshën 24 vjeçare.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë kemi sjellë një përzgjedhje të thënieve dhe mendimeve më të bukura të Nietzsches. 

Isha në errësirë, por bëra tre hapa dhe u gjenda në parajsë. Hapi i parë ishte një mendim i mirë, i dyti, një punë e mirë; dhe e treta, një vepër e mirë.

Ai që ka një “pse” për të jetuar mund të durojë pothuajse çdo “si”.

Askush nuk mund të ndërtojë për ty urën saktësisht nën të cilën kalon rrjedha e jetës tënde, askush përveçse vetja jote.

Ajo që nuk na vret na bën më të fortë.

Gjarpri që nuk mund të hedhë lëkurën e tij duhet të vdesë. Po ashtu mendjet të cilat nuk lejojnë të ndryshojnë mendimet e tyre; pushoj së qeni mendje.

Të jetosh do të thotë të vuash që të mbijetosh, do të thotë të gjesh një kuptim te vuajtja.

Individit gjithmonë i është dashur të përpiqet për të mos u komanduar nga fisi. Nëse e provoni, do të jeni shpesh të vetmuar. Dhe ndonjëherë të frikësuar. Por asnjë çmim nuk është shumë i lartë për të paguar privilegjin e zotërimit të vetvetes.

Sa më lart të fluturosh aq më i vogël u dukesh atyre që nuk mund të fluturojnë.

Mënyra më e sigurt për të korruptuar një të ri është ta udhëzosh atë të çmojë më lart ata që mendojnë njësoj si ai sesa ata që mendojnë ndryshe.

Gjithmonë do të ketë shkëmbinj në rrugën përpara nesh. Ato do të jenë ose pengesa ose gurë kapërcimi ; gjithçka varet nga mënyra se si i përdorni ato.

Secili duhet t’i japë vlerë ekzistencës së tij duke u sjellë sikur ekzistenca e tij të ishte një vepër arti.

Një jetë ndenjur është mëkati i vërtetë kundër Frymës së Shenjtë. Vetëm ato mendime që vijnë duke ecur kanë ndonjë vlerë.

Ti ke rrugën tënde. Unë kam rrugën time. Sa për mënyrën e duhur, mënyrën e saktë apo mënyrën e vetme, ajo nuk ekziston.

Duhet të keni një kaos brenda jush që të lindë një yll vallëzues.

Sekreti i marrjes së frytshmërisë dhe kënaqësisë më të madhe nga jeta është të jetosh në zgrip të rrezikut.

Dhe ata që u panë duke kërcyer mendohej se ishin të çmendur prej atyre që nuk mund ta dëgjonin muzikën.

Një mendimtar i sheh veprimet e tij si eksperimente dhe pyetje – si përpjekje për të gjetur diçka. Suksesi dhe dështimi janë thjesht përgjigje, mbi të gjitha.

Ndonjëherë njerëzit nuk duan të dëgjojnë të vërtetën sepse nuk duan që iluzionet e tyre të shkatërrohen.

Nëse shikoni mjaft gjatë në një humnerë, humnera do të shikojë përsëri tek ju.

Unë vlerësoj fuqinë e një vullneti nga sa rezistencë, dhimbje, torturë ai duron dhe di ta kthejë në avantazhin e tij.cm

Shpërndaje artikullin në: