Të enjten në mëngjes, 500 policë gjermanë filluan një bastisje të madhe në të gjithë vendin.

Sipas gazetës gjermane Bild, policia ka bastisur 58 ndërtesa të lidhura me komunitetin islamik.

Ndër të tjera në Hamburg, ku 200 oficerë bastisën 32 ndërtesa, duke përfshirë Akademinë Islamike të Gjermanisë dhe Shoqatën e Mbështetësve të një Xhamie slamike në Hamburg.

E njëjta gjë ka ndodhur edhe në Qendrën Islamike në Berlin.

Sipas agjencisë së lajmeve AFP, bastisja ka për qëllim identifikimin e grupeve që mbështesin grupin terrorist Hezbollah.

Autoritetet në Gjermani kanë kontrolluar më shumë se 50 ndërtesa. Tani duhet të sqarohet nëse këto Qendra islamike bashkëpunojnë me lëvizjen Hezbollah.

Autoritetet dhe politikanët gjermanë kanë dyshuar prej kohësh në xhaminë Imam Ali në Hamburg dhe sponsorin kryesor të Qendrën Islamike për lidhjet me regjimin e Iranit.

Kjo ka ndodhur me kërkesë të disa politikanëve gjerman të cilët kanë kërkuar ndalimin e Qendrës Islamike, veçanërisht pas sulmit të Hamasit në Izrael më 7 tetor. Kështu bëjnë të ditur disa media gjermane.

Qëllimi i kërkimeve, sipas agjencisë së lajmeve DPA, është të hetojë nëse qendra bashkëpunon me lëvizjen Hezbollah në Liban të mbështetur nga Irani, e cila është e ndaluar në Gjermani.

“Sidomos tani, kur shumë hebrenj ndihen veçanërisht të kërcënuar, nuk tolerojmë propagandën islamike apo qëndrimet antisemite dhe anti-izraelite,” thotë Ministrja e Brendshme e Gjermanisë, Nancy Faeser, nga partia SPD.

Gjatë kontrolleve, policia ka grumbulluar kompjuterë, celularë dhe dokumente, të cilat tashmë duhet të kontrollohen.

Vetë Qendra Islamike në disa raste ka hedhur poshtë pretendimet se kishte një lidhje me regjimin iranian dhe Hezbollahun. Sipas Der Spiegel, organizata ka deklaruar se “dënon të gjitha format e dhunës dhe ekstremizmit dhe gjithmonë ka mbrojtur paqen, tolerancën dhe dialogun ndërfetar”.

Megjithatë, tashmë ka prova që nuk mban ujë, thuhet në kundërpërgjigjen e autoriteteve, të cilët i referohen një libri me titull “Shteti Islamik”, botuar në gjermanisht nga Qendra Islamike. Autori është ish-udhëheqësi fetar në Iran, Khomeini, dhe në libër bën thirrje, ndër të tjera, për gjuajtje me gurë për tradhti bashkëshortore dhe varje të homoseksualëve.

Që në vitin 2022, autoritetet në Hamburg dëbuan një figurë udhëheqëse të Qendrës Islamike nga Gjermania me arsyetimin se ai kishte lidhje me Hezbollahun.

Këtu në Danimarkë, një xhami mban të njëjtin emër me xhaminë e cila ishte objekt kontrollimi në Gjermani, domethënë Xhamia Imam Ali në Kopenhagë.

Shpërndaje artikullin në: