Mjekët tani kanë rikthyer një zemër në jetë për ta transplantuar në një person që ka nevojë për një organ të ri, për herë të parë në SHBA.

Kirurgët e Universitetit Duka nxorën zemrën nga një dhurues i vdekur gjaku i të cilit tashmë kishte ndaluar të qarkullonte nëpër trup.

Më pas ata përdorën një teknikë pionierësh për të rikthyer gjakun në zemrën e shpërndarë, kështu që do të rrihte edhe një herë, një proces i dokumentuar në një video surrealiste, transmeton lajmi.net.

Zemra u transplantua me sukses në një marrës, një fitore që sugjeron shumë më tepër do të ketë të drejtë për dhurim në të ardhmen, pasi mjekët janë në gjendje ‘të mposhtin rrahjet e zemrës’ dhe ta mbajnë organin gjallë jashtë trupit.

Një zemër njeriu u transplantua për herë të parë në vitin 1967 në Afrikën e Jugut. Një vit më vonë, mjekët e Universitetit Stanford kryen transplantin e parë të tillë në SHBA.

Deri në vitin 2018, mbi 3.400 transplantime të zemrës janë kryer në të gjithë SHBA.

Transplantimet e zemrës janë tani relativisht të zakonshme, por ka një mungesë të vazhdueshme të organeve – zemra, si dhe të tjerët, si mëlçitë, mushkëritë dhe veshkat – në SHBA dhe në të gjithë botën.

Më pak se gjysma e amerikanëve – rreth 45 për qind – janë regjistruar si dhurues të organeve.

Shumë organe janë shumë të dëmtuara ose në kushte të dobëta që i bëjnë ato të papërdorshme.

Lista e pritjeve të transplantit në SHBA është mbi 100.000 dhe 20 vdesin çdo ditë duke pritur organe të reja. 

Shpërndaje artikullin në: