Mediat franceze i kanë kushtuar një artikull anëtarësimit të Shqipërisë në Bashkimin Evropian.

Liberation shkruan se procesi i bashkimit të vendit të vogël të Adriatikut në Bashkimin Evropian mund të materializohet më shpejt se sa pritej për shkak të ofensivës së Putinit në Ukrainë. Objektivat janë të qarta: bashkimi politik dhe forcimi i Ballkanit Perëndimor ushtarakisht.

Në artikull bëhet me dije se pushtimi i Ukrainës nga Rusia ka nxitur bashkëpunimin brenda kampit për të forëcuar dhe mbrojtur territoret ku mund të përhapët konflikti.

“Shtatëdhjetë e pesë avionë luftarakë sovjetikë shushurijnë përgjatë pistës së aeroportit ushtarak të Kuçovës, një ish-bazë komuniste në Shqipërinë qendrore. Por këto instalime, të thirrura për të akomoduar një qendër të re të operacioneve të NATO-s, janë në rrugë për të gjetur shkëlqimin e tyre. Rinovimi i vendit, i nisur në vitin 2018, është përshpejtuar nga kriza e Ukrainës, e cila po nxit bashkëpunimin brenda kampit kundër Putinit dhe forcimin e mbrojtjes së territoreve në të cilat mund të përhapet konflikti. Riparimi i pistës, modernizimi i kullës së kontrollit, ndërtimi i njësive të reja magazinimi… Kjo punë, e cila duhet të përfundojë në vitin 2023, financohet nga aleanca transatlantike, e cila tashmë ka ndarë më shumë se 55 milionë dollarë (rreth 51 milionë euro. ). ) në projekt që nga fillimi i tij në 2018. Mbështetja e forcave të NATO-s tashmë të pranishme, duke përfshirë kampin Bondsteel në jug të Kosovës, Baza Ajrore e Kuçovës do të jetë një aset strategjik kyç në një rajon politikisht të paqëndrueshëm,” shkruhet në artikull.

Ndryshimi i mjedisit të sigurisë globale i ka dhënë tani një shtysë të konsiderueshme përfundimit të projektit,” tha një zyrtar i NATO-s për AFP të bazës së Kuçovës.

a.m/dita

Shpërndaje në