Luleshtrydhja e Fierit ka nisur të eksportohet drejt tregjeve të Bashkimit Europian.

“Këtu në frakull prodhimi i luleshtrydhes po afron drejt pikut të tij, ndërkohë  fermeretë kanë nisur vjeljen që prej fundit të muajit nëntor. Klima e përshtatshme ka bërë që shembullin e frakullës ta ndjekin edhe fermerë të zonave përreth., produkti shkon në masën më të madhe për eksport.”

Këtë vit janë shtuar 15 hektarë, duke e çuar në total 175 ha sipërfaqen me luleshtrydhe.

“Këtë vit është goxha treg i mbarë. Spanja dhe maroku janë në krizë sepse skanë pasur klimën e mirë. Do zoti na ndihmojnë ne.”

“Unë kam filluar me 700 metra. Po ecën shumë mirë. Vitin që vjen do e shtoj. Në cakran mund të kemi 7 hektarë si fshat.”

“Po shkon mirë. Punojmë si familje. 4 dylym. Mundohemi ta shesim.”

Pavarësisht shitjes për eksport, fermerët ankohen per koston e lartë të prodhimit dhe mungesën e tregut vendas.

“Për mua mbaroi i tërë sezoni. Kërkon shumë shërbim. Edhe kjo të vejë për konsumatorin shqiptar nuk ka vlerë. E shesim sa u do qejfi. E shet fermeri pa cmim se s’ka kontroll.”

Nga 260 fermerë në Fier, 85 kanë marre subvencion për luleshtrydhen veç naftës. Aktualisht produkti shitet nga 210 deri në 240 lek për kg me shumicë në varësi të kërkesave të tregut. Ndërsa për treg të brendshëm për konsumatorin vendas kalon rreth 15% të  prodhimit.

Shpërndaje artikullin në: