Disa kërkesa qe dolën nga debati “Zëri i intelektualëve shqiptarë” për referendumin dhe Marrëveshjen e Prespës, ku u prononcuan rreth 30 intelektuale, organizuar nga IGFM -seksioni MAQEDONI.
Këto janë kërkesat e “Zëri i intelektualëve”, për të cilat tani është formuar një komision me nga një delegat nga çdo komunë ku ka shqiptarë, ku në afat një javor bashkë me ekspertë e juristë do të hartohet një platformë me një konkluzion, me të cilën do i drejtohemi qeveris dhe kryeministrit Zoran Zaev!
Kërkesat kushtëzuese dalë nga Zëri i Intelektualëve!
1. Shqiptarët komb shtetëformues.
2. Gjuha shqipe gjuhe zyrtare në tërë territorin .
3. Buxhet shtetëror proporcional.
4. Përfaqësimi adekuat i shqiptarëve në te gjitha institucionet shteterore.
5. Regjistrim i popullsisë me monitorim ndërkombëtar .
6. Te zgjidhet problemi për shqiptaret pa nënshtetësi qe jetojnë në IRJM.
7. Ligj shtetëror për familjet e dëshmorëve dhe te invalidëve të UÇK-së
8. Shqiptarët me identitet kombëtar dhe gjuhësor në dokumentet zyrtare, jo si sllavomaqedonas.
9. Proceset e montuara dhe të gjithë shqiptarët e pafajshëm të lirohen nga burgjet.
10. 28 Nëntori të shpallet Festë zyrtare për shqiptarët e IRJM-së.
11. Haptazi t’i thuhet qeverisë Zaev që shqiptarët janë autokton dhe nëse nuk pranohen kërkesat kushtëzuese do të dështojë referendumi dhe shqiptarët do të shpallin autonomi politiko-territoriale.
Shkup, me 18 Gusht 2018

Adil Mustafa

Shpërndaje në