Një grup i përbërë nga 16 senatorë francezë, shumica e tyre të lidhur me partinë politike Republikanët (LR), prezantoi një projekt-ligj, të udhëhequr nga senatori Stéphane Le Rudulier, që synonte ta bënte anti-zionizmin një vepër penale. Senatori Le Rudulier argumenton se rritja e antisemitizmit është e lidhur me urrejtjen ndaj Izraelit.

Projektligji i propozuar, i cili u dorëzua për lexim të parë në Senat, përfshin dënime për vepra të ndryshme që lidhen me anti-zionizmin. Ai kërkon të ndëshkojë ata që mohojnë ekzistencën e shtetit të Izraelit me një vit burgim dhe 45 mijë euro gjobë.

Ata që fyejnë shtetin e Izraelit do të përballen me dy vjet burgim dhe një gjobë prej 75 mijë eurosh, ndërsa ata që provokojnë drejtpërdrejt urrejtje ose dhunë ndaj Shtetit të Izraelit me pesë vjet burgim dhe 100 mijë euro gjobë.

“Me 16 senatorë kërkojmë kriminalizimin e anti-sionizmit. Shpërthimi i antisemitizmit ushqehet nga urrejtja ndaj Izraelit, hunda e rreme e urrejtjes së hebrenjve Anti-sionizmi mund t’i ekspozojë autorët e tij deri në 5 vjet burg dhe një gjobë prej 75,000 euro”, tha Le Rudulier në X.

Senatori Le Rudulier ka bërë thirrje gjithashtu për shpërbërjen e La France Insoumise, si dhe partitë që kanë mbrojtur terrorizmin dhe Hamasin, për të cilat ai thotë se bëjnë thirrje për shkatërrimin e Izraelit dhe shfarosjen e hebrenjve.

Në një letër drejtuar Élisabeth Borne, senatori denoncon praninë e asaj që ai e quan “kolona e pestë e terrorizmit palestinez në Francë” dhe bën thirrje për shpërbërjen e disa grupeve politike të akuzuara për mbrojtjen e terrorizmit.

Disa komentues politikë kanë thënë se ka pasur një rritje të ngatërrimit të anti-zionizmit dhe antisemitizmit. Richard Wagman, presidenti i nderit i Unionit Hebre Francez për Paqe (UJFP), ka kritikuar ngatërresën, duke theksuar se antisemitizmi është një formë e diskriminimit dhe urrejtjes racore, ndërsa sionizmi dhe anti-sionizmi janë ide politike.

Shpërndaje artikullin në: