Përktheu dhe përshtati Adnan Aliti

Avionët e rinj luftarakë të Amerikës mund të mbajnë armë bërthamore në mbarë botën
 Pasditen e së premtes, një lloj i ri avion luftarak amerikan u prezantua në një fabrikë avionësh në shtetin e Kalifornisë.

Prodhuesi i avionëve dhe armëve Northrop Grumman Corp zbuloi të premten bombarduesin e tij të ri B-21.

 Avioni është i pari në flotën e re të avionëve sulmues me rreze të gjatë për Forcën Ajrore të SHBA.

 B-21 të premten pas dite u prezantua në një ceremoni dramatike në fabrikën e avionëve Plant 42 në Palmdale, Kaliforni.
Avioni i ri luftarak mund të mbajë armë konvencionale dhe bërthamore në mbarë botën.

 Lloji i avionit kushton rreth 750 milionë dollarë – ekuivalente me rreth 5.3 miliardë korona.  Forcat Ajrore të SHBA-së planifikojnë të blejnë të paktën 100 avionë.

 B-21 do të zëvendësojë tipet e avionëve B-1 dhe B-2 që Forcat Ajrore të SHBA-së përdorin aktualisht.

 Avioni i ri luftarak ka një material sipërfaqësor më të qëndrueshëm që e bën më të vështirë shikimin në një radar.

Materiali gjithashtu do të kërkojë më pak mirëmbajtje dhe do të mbajë kostot operative të ulëta, thotë Doug Young, nënkryetar sektori në Northrop Group Aeronautics Systems.

 Northrop Grumman e quan këtë lloj avioni një avion të gjeneratës së gjashtë, sepse mund të lidhet me avionë të tjerë dhe të integrojë lehtësisht lloje të tjera armësh në sistemin e tij.

 Në prezantim u shfaqën videot e para dhe imazhi i tipit të ri të avionit.  Më parë, ishin në dispozicion vetëm paraqitjet grafike.

 Gjashtë avionë B-21 janë në prodhim dhe avioni i parë mund të jetë në krahë nga mesi i vitit 2023.

 Më shumë se 8,000 punonjës të Northrop Grumman, partnerët e tyre dhe Forcat Ajrore të SHBA janë duke punuar aktualisht në prodhimin e avionit.

 Northrop Grumman fitoi ofertën për të ndërtuar bombarduesin e ri të Forcave Ajrore të SHBA në 2015.

 Më shumë se 400 furnizues në 40 shtete po ndihmojnë për të zgjidhur detyrën e vendosjes së avionëve të rinj në krahë.

Shpërndaje në