Abbas i gatshëm të marrë qeverinë në Gaza pas përfundimit të luftës

Shefi i Autoritetit Palestinez Mahmoud Abbas deklaroi se pasi të përfundojë lufta midis Hamasit dhe Izraelit, autoriteti i tij do të ishte i gatshëm të rimarrë kontrollin mbi Gazën si pjesë e një zgjidhjeje me dy shtete, njoftoi agjencia e lajmeve.

“Ne do të marrim të gjithë përgjegjësinë si pjesë e një zgjidhjeje politike gjithëpërfshirëse”, tha Abbas, duke iu referuar formimit të një shteti të pavarur palestinez, i cili do të përfshijë Bregun Perëndimor, Jerusalemin Lindor, si dhe Rripin e Gazës.

Qeveria aktuale fetare e krahut të djathtë të Izraelit dhe shumica e anëtarëve të saj, megjithatë, e kundërshtojnë këtë zgjidhje për konfliktin izraelito-palestinez.

Disa ministra izraelitë të ekstremit të djathtë mbështesin aneksimin e Bregut Perëndimor dhe madje edhe të Rripit të Gazës.

Hamasi mori kontrollin e Rripit të Gazës në vitin 2007, duke detyruar lëvizjen Fatah të Abbasit, e cila ruan kontrollin mbi zonat palestineze në Bregun Perëndimor.

Pas masakrave të Hamasit të 7 tetorit, Izraeli dëshiron të shkatërrojë kapacitetet qeveritare dhe ushtarake të Hamasit.

Shtetet e Bashkuara këmbëngulin që Autoriteti Palestinez të përfshihet në diskutimet për të ardhmen e Rripit të Gazës pas luftës.

Shpërndaje në