Më 21 nëntor 1676, astronomi danez Ole Romer njoftoi në Akademinë e Shkencave në Paris përfundimin e tij se drita udhëton me një shpejtësi të kufizuar.

1.Sipas obserbimeve të Romer për Jupiterin dhe hënën, drita udhëton 220,000 km në sekondë. Shifra e saktë është 299,000 km për sec.

2.Romer ishte I pari që provoi se drita nuk udhëtonte asnjëherë.

3.Rastësisht data 21 nëntor ishte gjithashtu data kur Ajnshtajni publikoi së pari ekuacionin e=mc ² duke lidhur energjinë, masën dhe shpejtësinë e dritës

4.Kjo datë është mjaft e rëndësishme në historinë e zërit dhe dritës. Edison shpalli shpikjen e fonografit po në këtë ditë në 1877.

5.Mesatarisht dritës i duhen 8 minuta dhe 20 sekonda për të arritur në tokë.

6.Dritës së hënës i duhen 1.25 sekonda për të arritur te ne.

7.Rrezet e diellit arrijnë deri në 80 metra thellë në oqean

8.Një vit dritë është distanca që drita udhëton për një vit

9.Ylli më i afërt i Tokës përveç Diellit është Proxima Centauri që është 4.24 vite dritë larg

10.Sipas teorisë aktuale, drita nuk ekzistonte deri në mes të 240,000 dhe 300,000 vitesh pas Big bang.

%d bloggers like this: