Vecori te humorit
Krijuesit dhe bartesit humoriste perhere jan freskues te dalluar te bisedes.
Theksi humoristik i tyre gjithmone eshte i drejtuar kah personat qe " jan dale nga terezia", "qe e vjerrin nalte, tek s,e qet petica".Jan mahitare qe i jepin hijeshi tubimit.
"Njerzit qe kane prirje per humor e shaka, zakonisht, jan nga natyra optimiste".
Ne humorin e krijuesve dhe te bartesve, qendron aftesia per te vene ne loje te metat e njrzeve, permes cilterise dhe mahise se shendoshe, per te verejtur absurditetet dhe disharmonite.
Humori eshte cilesi e domosdoshme e personalitetit, ngase"njeriu pa humor eshte njeri etik defekt".
Humori eshte menyra e pasqyrimit te aneve komike ose tragjike te jetes te fenomeneve te uleta ose" te shemtuara te ambientit perkates; eshte mjet artistik, per te harruar lodhjen dhe raskapitjen; mjet defrimi, kenaqsie e hareje; mjet i vendosjes se drejtepershimit psikik midis veprave" seroize" dhe "joserioze" te jetes;.
Humori eshte veprim indirekt, qe shkakton dhembje te lehte, por mendime te thella, ne sherbim te se drejtes dhe te se vertetes.
Humori eshte nje veprim i atille qe " nuk do te ishte aq i bukur, sikur te na bente vetem te qeshim, por na bene edhe te qajme". E qeshura eshte pasqyrim i nivelit kulturor te individit dhe bashkesise se gjere.
E qeshura eshte bar efikas ne perforcimin e moralit, sepse" ne gjithe moralin, s,ka ilaq me efikas e me te forte, se nxjerrja ne shesh e qesharakes".
Permes se qeshures, arrihet demaskimi i vlerave te rrejshme, behet lidhja e pare midis individit dhe shoqerise, si mjet per te shprehur epersine e pozitives ndaj negatives.
1-" Jemi lodhe qe dy dite ne konferencen e Prizrenit, dej u lidhem me Beligrad"
Pergjigjet: "More qysh me u lidhe me Shqipni se me Beligrad u kisha lidhe une pa konference hic"
2- Dashamirit qe e therret ne dasme, ne vend te nje kilogrami sheqer, ai co nje varg speca t, kuq.
Reagimeve u pergjigjet:" Me kete varg speca, i nero niqin vete. Bile jam pishman si t,i kam pru, se s,kam hesap me i majte hallkun me speca",
3- Met djali pa i za nuse. S,po ma jep kerkush ni cik A mos e ka ai djal noj pike t,keqe,? Me sa di une jo, vec para dhjete vjet i ka dale zani si munafik i Serbise , S, paska nevoje per za ma t,zi. Duhet me u rue forte e mos me t,dale ni asi zani, se shtire a me t,u hjeke per dhjet vjet.
4- Njani i thote ni t,katunesi: Hajde neser, se po t,i gjaj do pare hua, Shkon dertlia . Del ai njani, kinse paret i ka po, pak me pare, ai mori dikush tjeter, e po i thot: Adin cka kojshi ! Fol ? Paret jan po s,jane. Pak me para ken, po tash s,jan. Po edhe pse s,jan, jan sikur me kan n,xhep tan".