ANTINOMIA E TESTIMEVE

28.08.2006 · Bekim Rexhepi(Guest) · Forumi i vjetër RTVZIK

← Analiza politike

ANTINOMIA E TESTIMEVE

Bekim Rexhepi

Testimin opcioneve brenda shqiptar, jo pa shkas u bë i qartë, në mënyrën e vet edhe më i lexushëm, pllakosi edhe njëherë të metat e vetëdijës politike të masës kosovare, e cila nuk ka shënuar aspak një ngritje më politike për vetën, brenda këtyre shtatë viteve. Përa, është ky fakt dëshpërues që nuk mund te jetë edhe më tej avaz argëtues.

Konkursi i opcioneve

Muajin e kaluar u pa se sa konkurs të hapur patën opcionet nder shqiptare, me elektoratin e tyre. Të flasim për elektorat, nuk mund të mos themi se ay është tashmë i ndarë në dysh; në mështetësit e lodhur të  "Pavarsisë së kushtëzuar", që përfshihen brenda institucioneve te kamofluara politike dhe në anën tjetër kemi mbështetësit e brengosur të "Vetëvendosjesë", që janë jashtë solidaritetit politik të regjimit të UNMIK-ut, dhe sfidusit e vetëm të politikës në pasqyrë. Kur e përmendëm testimin opcioneve brenda shqiptar, jo pa shkas u bë i qartë, në mënyrën e vet edhe më i lexushëm, ky testim pllakosi edhe njëherë të metat e vetëdijës politike të masës kosovare, e cila nuk ka shënuar aspak një ngritje më politike për vetën, brenda këtyre shtatë viteve. Përa, është ky fakt dëshpërues që nuk mund te jetë edhe më tej avaz argëtues.

Testimi i fundit politik i palëve negociuese

Natyrisht, objektivi i përqendrimit më kryesori kosovarve ka qenë tek negociatat e këti muaji dhe mbase do të vazhdoi, po ky interesim edhe muajit te ardhshëm. Këto negociata për nga koncepti i organizimit, mund të mbeten një testimi politik [ch8206]("i fundit")[ch8206], i palëve; si shqiptare dhe asaj serbe për Kosovën.
     Duhet pranuar investimin nderkombëtar se përmesë këti testimi politik është imponuar domosdoshmëria e pjesëmarrëjes në negociata dhe kjo ka kenë apo dhe është cilësuar si mënyra e vetme më aktivizuese e palëve në negociata direkte dhe te ndermjetme. Gjithsesi këto negociata kanë për qëllim të nxjerrin në siperfaqe mundësit e "marrëveshjeve" mesë palëve negociuese, para se të vihet te mosmarrëveshjet që sjellin imponimin e marrëveshjës tjetër nderkombëtare, e cila mund te kuptohet se është më tepër një marrëveshje me trysni politike. Negociatat e deritanishme nuk mund te quhen krejtësisht serioze për nga qasja e tyre politike, sepse ato më shumë heqin të drejta reale historike dhe politike të shqiptarëve se sa te serbëve.
     Serbet akoma orvaten të aludojnë mbi të "drejtën" e tyre historike dhe politike mbi Kosovën, që e kanë ndërtuar kryekputë mbi aksin e dhunës dhe terrorrit. Serbia nuk do të heq dorë nga kjo e "drejtë" e tyre historike dhe politike për Kosovën, sepse ky pozicionim serb kaq këmbëngulës më tepër ka shkatuar probleme dhe kriza që në shumë raste duken te pa riparushme edhe për vetë Serbinë. Me vet faktin se dhuna dhe terrorri mbi Kosovën dhe shqiptaret autokton, kështu siç ka kenë i pamëshirshëm, ka pësuar edhe deshtime në "favoret" serbe për Kosovën. Janë numër shumë i vogël, i udhëheqjës politike serbe qe tashmë, e pas shtatë viteve te administrimit ndëkombëtar të Kosovës, që mund t'i besojnë  aluzioneve në mbetjen e Kosovës brenda teritorrit "unik" të Serbisë. Shumica e serbëve e dinë realitetin në Kosovë dhe vetëvetiu janë shmangur kushtimisht propagandës aversive te institucioneve shtetrore. Gjendje e tillë minimizuese, e jobesushmëri politike në Serbi, duket se ka smptome te ngjajshme edhe në Kosovë.
     Fakti se institucionet tona politike vazhdojnë të thirren në elektoratin e zgjedhjeve të fundit [ch8206](ku sipas të gjitha sondazheve publike të kohës kur u zhvilluan ato, numri i pjesmarrjës në zgjedhje nuk ka ken i lartë dhe rezulton se gjysma tjetër e votusëve kanë bojkutuar zgjedhjet e organizura nga UNMIK-u.[ch8206])[ch8206], votusit "ligjitim"!, akoma orvaten te besojnë çuditërisht se alternativat e tjera shqiptare për Kosovën janë të mbyllura dhe te paprespektiva për vet Kosovën. Kështu institucionet tona politike kanë arritur të instalojnë për një kohë një vakum, duke i dhënë një apetit mases për shpresë e besim tek realizimi i kërkesës për Pavarësi te plotë. Sjelljet e tilla të institucioneve tona politike, po i sherbejnë mundësive, hapësirave tjera "jo ligjitime"!, që kerkesat e tyre ti mbështesin në numërin tjetër te mosvotusëve, që për nga numëri janë goxha i njëjtë me votuesit. Në këtë pikë ligjitimimi i te dy palëve më duket kompleksitet i përfaqsimit politik te shqiptarëve.

Gusht 06
www.bekimbeu.de