Më 21 nëntor 1676, astronomi danez Ole Romer njoftoi në Akademinë e Shkencave në Paris përfundimin e tij se drita udhëton me një shpejtësi të kufizuar.

1.Sipas obserbimeve të Romer për Jupiterin dhe hënën, drita udhëton 220,000 km në sekondë. Shifra e saktë është 299,000 km për sec.

2.Romer ishte I pari që provoi se drita nuk udhëtonte asnjëherë.

3.Rastësisht data 21 nëntor ishte gjithashtu data kur Ajnshtajni publikoi së pari ekuacionin e=mc ² duke lidhur energjinë, masën dhe shpejtësinë e dritës

4.Kjo datë është mjaft e rëndësishme në historinë e zërit dhe dritës. Edison shpalli shpikjen e fonografit po në këtë ditë në 1877.

5.Mesatarisht dritës i duhen 8 minuta dhe 20 sekonda për të arritur në tokë.

6.Dritës së hënës i duhen 1.25 sekonda për të arritur te ne.

7.Rrezet e diellit arrijnë deri në 80 metra thellë në oqean

8.Një vit dritë është distanca që drita udhëton për një vit

9.Ylli më i afërt i Tokës përveç Diellit është Proxima Centauri që është 4.24 vite dritë larg

10.Sipas teorisë aktuale, drita nuk ekzistonte deri në mes të 240,000 dhe 300,000 vitesh pas Big bang.

Shpërndaje në