Teksa Shqipëria është më pranë se kurrë hapjes së negociatave, Fatos Lubonja ka bërë lëvizjen e fundit, ku përmes mediave holandeze i ka kërkuar këti vendi që të mos japë dakortësinë.

Ai apelon që Shqipëria nuk duhet të mbështetet pasi sipas tij, këtu ka veç krim, drogë dhe s’ka progres.

Në vijim po sjellim opinionin e publikuar në ditoren holandeze De Volksrant, titulluar: “Perëndimi ruan narko-shtetin shqiptar (The West maintains the Albanian narco-state)”

Shkrimi i Lubonjes

“Është një mit që Shqipëria po shkon drejt modelit të demokracisë perëndimore. Shqiptarët janë viktimat e kësaj, thotë Fatos Lubonja, publicist dhe ish i burgosur politik në Shqipëri.

Në pranverën e vitit 2019, partitë opozitare shqiptare u larguan nga Parlamenti. Bashkëpunimi i krimit të organizuar me PS në pushtet në zgjedhje ishte i qartë. Ata nuk donin më të ishin fasada demokratike e një narco-shteti. Gazeta The Independent e karakterizoi Shqipërinë si ‘Kolumbia e Evropës’. Protestat dhe mosbindja civile duhej të alarmonin opinionin publik në vend dhe politikanët perëndimorë. Por Brukseli e dënoi opozitën dhe në mënyrë të qartë vazhdoi të mbështesë qeverinë. Argumenti kryesor i përdorur: keni bërë përparim drejt standardit tonë, atëherë nuk duhet të dilni nga Parlamenti. Dhe tani Holanda gjithashtu pajtohet që BE të fillojë negociatat e pranimit me Shqipërinë.

Pse kjo mbështetje për një qeveri autoritare, të korruptuar shqiptare, e cila po bashkëpunon gjithnjë e më shumë me krimin e organizuar?

Sepse Bashkimi Evropian dhe SHBA preferojnë “stabilitetin” ndaj demokracisë, si dhe mbi rrezikun e rritjes së ndikimit rus ose turk në rajon. Është e rëndësishme për SHBA që qeveria shqiptare pranoi një grup të muxhahidëve iranianë si refugjatë. Shkaku kryesor i ndihmës qëndron diku tjetër.

Kalimi nga modeli i vendeve ish-komuniste drejt modelit perëndimor u bazua në dy paradigma të thjeshta: “fundi i historisë” (Fukuyama) dhe “vendet e copëtuara” (Huntington).

Elitat me orientim perëndimor të vendeve lindore duhej të drejtonin (në kundërshtim me mentalitetin lindor të popullsisë së tyre dhe për këtë arsye quheshin ‘vendet e grisura’ nga Huntington) njerëzit e tyre drejt ‘tokës së premtuar’ që Perëndimi kishte arritur tashmë (Fukuyama).

Ky i ashtuquajtur ‘tranzicion’ përfundimisht do të sillte zgjerimin e Perëndimit sipas një modeli që më pas do të pushtonte tërë botën.

Udhëzuesi i njerëzve
Elitat politike perëndimore do të mbikëqyrin vendet e Evropës Lindore në këto tridhjetë vjet të tranzicionit. Elitat Lindore – legjitimimi i fuqisë së tyre – shërbyen si udhëzues për njerëzit e tyre. Ata garuan se kush i plotësonte më së miri kërkesat perëndimore. Disa vende tani janë anëtare të BE; Ballkani perëndimor, pjesa e fundit e karvanit, thuhet se është inkurajuese.

Me Trump, Brexit dhe lëvizjen gjithnjë e më shumë ndaj sovranitetit në vendet e BE-së, Perëndimi nuk ka arritur me të vërtetë në tokën e premtuar. Zhvillimet autoritare në Hungari dhe Poloni, si dhe në Shqipëri, Serbi, Mali i Zi, Bosnjë, Kosovë dhe Maqedoni e Veriut në ‘dhomën e pritjes’: perspektivat janë të zymta.
Ekonomia shqiptare ka qenë gjithmonë e dobët, joformale dhe kriminale – dhe vitet e fundit po financohet gjithnjë e më shumë nga krimi i organizuar. Shpërthimi masiv i ndërtimit në Tiranë nuk është gjë tjetër veçse pastrim parash të ardhurave të krimit të organizuar shqiptar në Evropë. Politika shqiptare i promovonte gjithnjë e më shumë këto interesa. Ajo u bë gjithnjë e më autoritare dhe demokraci e kufizuar. Trafikantët dhe vrasësit ishin në gjendje të futeshin në Parlament. Se ata do të mund të zgjidheshin madje edhe kryetarë bashkie në shumë qytete nuk mendohej e mundur edhe në vitet 1990.

Shumë shqiptarë janë larguar nga vendi në vitet e fundit. Sipas agjencisë kërkimore Gallup (2017), 56 përqind e tyre dëshirojnë të emigrojnë. Në vitin 2100, Shqipëria (tani 2.87 milion banorë) do të kishte vetëm 512,000 banorë.

Progres?

Shqipëria nuk ndodhet në rrugën e tranzicionit drejt anëtarësimit në BE. Një regjim narrativ autoritar po vendoset gjithnjë e më shumë aty. Pse burokratët e euros këmbëngulin se Shqipëria ka bërë progres? Neo-liberalizmi u prezantua në Perëndim, si dhe në vende të tilla si Shqipëria dhe ai dështoi. Dallimi midis vendeve perëndimore dhe lindore është shtrirja e kësaj sëmundjeje dhe lidhet me sistemin e tyre imunitar. Në Perëndim, neo-liberalizmi dhe globalizimi kanë përtypur “post-demokracinë” (Colin Crouch), në të cilën politikanët janë administratorë të thjeshtë të interesave ekonomike të disave, duke lënë shumicën pa përfaqësim politik. Vende si Shqipëria janë shembulli më dramatik i kësaj post-demokracie. Diktatura kaloi direkt në një post-demokraci, pa e provuar demokracinë. Ata “pak” persona në Shqipëri janë kryesisht eksponentë të krimit të organizuar që kanë rrëmbyer shtetin, duke i bërë institucionet e tij asgjë përveç zgjerim të fuqisë së tyre ekonomike.

Mbështetja e BE dhe SHBA për narco-shtetin shqiptar buron nga refuzimi i tyre për të njohur dështimet e shkaktuara nga neoliberalizmi dhe globalizimi si brenda vendit, ashtu edhe drejt Bashkimit Evropian. Miti i tranzicionit duhet të ruhet, sepse vende si Shqipëria janë ‘të ndryshme’ për shkak të së kaluarës së tyre komuniste. Ata do t’i kapërcejnë këto dallime me ndihmën e BE-së.

Euroburokratët, ashtu si elitat e korruptuara të Ballkanit Perëndimor, dëshirojnë t’i përmbahen historisë së vjetëruar të tranzicionit, në mënyrë që të ruajnë fuqinë e tyre. Ata paralajmërojnë opinionin publik për lëvizjet populiste të së majtës ose të djathtës (ose vendeve të konsideruara gjeopolitikisht armike, siç është Rusia). Por janë BE dhe SHBA që kanë ndihmuar post-demokracitë – qoftë njerëzore apo çnjerëzore – në Evropë.”

Shpërndaje në