Shkruan: Lulzime Xhelili Lazami

Jam shumë e habitur me faktin se, të gjithë sillemi sikurse u bëmë ekonomistë profesional për të dhënë një mendim se, si Zaevi me të tjerët duhet ta udhëheqin shtetin. Se, si Zaevi duhet të menaxhojë me paratë që iu dhanë borxh. Asnjëri nga ne nuk e shiqojmë faktin se, ai borxh, a i mbulon këta dy apo tre muaj krize, që u shkaktua nga Coronavirusi. Asnjëri nga ne nuk ka menduar, nëse edhe më tutje ndonjë shtet do ta ndihmojë Maqedoninë, apo ata do të qëndrojnë indiferent dhe do të kufizohen vetëm në dhënjen e ligjeratave, njejt sikurse ndodhi me tragjedinë e Italis, duke e “keshilluar” dhe duke e kritikuar.

Kuptohet një gjë, që sot të gjithë u prekëm,dhe për çudi u prek edhe masa më e “lartë”, që përveç rrogave, marrin edhe ndonjë lek në ndonjë formë tjetër të lejuar apo të palejuar. Nuk u prek dhe aq masa e mesme, si puna ime, ngaqë jemi mësuar të jetojmë edhe me pak për të mos me thënë edhe me fare pak. Asnjëri nga ne nuk e mendoj shtresën e popullatës që jetonë me ndihma sociale. Përderisa një grup qytetarësh u vërsulën në dyqane ngase ishe turp më të thuhej në shopping, disa të mjerë rrinin në dritare dhe i shikonin të pasurit, si i nxjerrnin ushqimet e tyre nga veturat e stërmbushura.Askujt nuk i shkoj ndërmend, për nevojën e një nënë të divorcuar dhe të papunë e cila duhet të ushqej dy apo tre vajza.

Askujt nuk i shkoj ndërmend, që ndonjë familje pes apo gjasht antarshe, me dy ose tre fëmijë në shkollë fillore dhe të mesmë, mvarej nga rroga një babai që punon në ndonjë ndërmarje, ku paga e tij mujore është vetëm 12.000denar. Kurse na u krekosëm dhe shumë kritikuam qe dy muaj do të marrëm 14 .500denarë. E çna duhen më tepër? Do të shkosh në dasëm dhe do rregullohesh? Do duhet të shkosh në udhëtim për ta kaluar fundjavën? Do shkosh ne Lisec për të festuat ditëlindjen apo ndonjë festë te marosur? Do shkosh në shopping, ngaqë ka dalë trendi më i ri i Mom Jeans apo do duhet te harxhosh dhe pak më shumë ngaqë do festosh përvjetorin e martesës tënde ?
Njerëz të dashur, nëna të dashura, shoqe, mike e miq të nderuar, ndoshta qeveritarët e bëjnë të pamundurën pë të shpëtuar nga një e ardhme shumë më e rëndë.Ndoshta e kan parë të rrugës që sot tavolinat tona mos të kenë edhe ëmbëlsira ndërsa pas disa muajsh ndoshta duhet të ngelim vetëm me bukë dhe krypë. Reagojmë shumë, bile i japim vetes shumë të drejtë, e për habi rreagojnë edhe ata që e morën kajmakin e cdo gjëje edhe ata që duan ta marrin edhe kajmakun e mbetur.
Përballu me realietin, se nuk jetojmë në Gjermani, në Angli, nuk jeton në ShBA që të bëjsh pyetje pse Merkeli ,Boris Johnson apo Trampi nuk veprojnë si Zaevi !!!
#stayhome
#rrinshpi
#rimaniacasa

Shpërndaje në