Nxënësit e shkollave të mesëm në Maqedoninë e Veriut krahasuar me moshatarët e tyre të vendeve të rajonit janë më të mirë vetëm se nxënësit e Kosovës. Këtë e treguan rezultatet e testimit ndërkombëtarë PISA për nxënësit e shkollave të mesme të moshës 15 vjeçe. Testimi është bërë në 79 vende të botës, ndërsa Maqedonia është në vendin e 67 për lexim dhe matematikë, ndërsa në vendin e 62 për dije në shkencat natyrore. Para saj janë Sllovenia, Kroacia, Serbia, Mali i Zi, Bosnja dhe Shqipëria. Megjithatë sipas ministrit të Arsimit Arbër Ademi, ky është sukses i madh sepse Maqedonia është vendi i dytë me ngritje më të madhe në rezultate mes dy testimeve.

Unë mendoj se ky është një përparim i rëndësishëm. Ky është një tregues i shkëlqyeshëm që ne jemi në rrugën e duhur, ne jemi në drejtimin e duhur, dhe natyrisht duhet të vazhdojmë- tha Arbër Ademi – Ministri i Arsimit.

Megjithëse edhe krahas ngjitjes në renditje rezultatet janë akoma të dobëta, Ademi mendon se do të ishte edhe më keq nëse do të vazhdonim të gërmojmë fundin e botës.

Ndryshimet dhe rezultatet nuk vijnë brenda natës. Paramendoni nëse do të kishim rezultat më të keq, madje edhe për 1 pikë, jo më të mirë për 41 pikë në lexim. Cili do të ishte mesazhi? Me siguri do të ishte shumë më i keq- shtoi Arbër Ademi.

Në vendin e parë në botë janë shkollarët nga Kina,  Singapori, Makao, Hong Kongu ndërsa nga vendet evropiane, rezultate më të mira kanë treguar nxënësit e mesëm të Estonisë e cila u ngjit në vendin e pestë në renditje. Shkollarët në vend, testin PISA e dhanë në vitin 2000 dhe 2015 ku kishin rezultat ndërkombëtarë nën mesataren. Në vitin 2015, në fund të renditjes ishim me Tunizinë, Algjerinë dhe Republikën Dominikane.

Shpërndaje në


25 February 2020

Facebook

Facebook Pagelike Widget