Draft-rezolutën për gjenocidin, krimet kundër njerëzimit dhe krimet e luftës në Kosovë të shkaktuara nga ana e ish-regjimit shtetëror serb, tanimë ka marrë formën e duhur dhe ka një strukturë të mirëfilltë.

Kështu u tha në takimin e parë të komisionin ad-hoc për hartimin e projekt-rezolutës për gjenocidin, krimet kundër njerëzimit dhe krimet e luftës në Kosovë, anëtarët e së cilës patën disa kritika kryesisht tenike.

Fillimisht anëtari i komisionit Sami Kurteshi tha se ka bërë përpjekje që në tekstin e rezolutës të nxjerrën të gjitha dokumentet ndërkombëtare që kanë të bëjnë me çështjen e dokumentimit të krimit të gjenocidit.

Pas tij, anëtari i komisionit Muharrem Nitaj tha se titulli projektrezolutë për gjenocidin serb në Kosovë , është më i gjeturi, ndërsa pati disa vërejtje më shumë teknike.

Nitajt iu përgjigj Bilall Sherifi, duke thënë se çdo vend në botë i cili nxjerr rezoluta për krimin e gjenocidit e ka një datë dhe nuk u pajtuar që data të largohet.

Armend Zemaj tha se në rezolutë duhet të jetë edhe saktësimi i vendeve ku ka ndodhur krimi. Ai pati edhe një propozim.

Sami Kurteshi problemi i tij ka qenë se askund nuk ka mund të gjej në dokumente ndërkombëtare, elemente ku përkëmbet krime të luftës e gjenocidi.

Anëtari i komisionit Mergim Lushtaku, në rezolutë duhet të jetë kërkesa konkrete për një tribunal ndërkombëtar.

Ndërkohë, Armend Zemaj dhe Saranda Bugujevci thanë se për krimet serbe së pari duhet të fuqizohen dhe angazhohen më shumë institucionet e Kosovës për të mbledhur të dhënat që do të shërbenin për një tribunal vendor ose ndërkombëtar.

Anëtarët e komisionit janë pajtuar që rezolutës t’i bashkëngjitet edhe lista e masakrave të kryera nga forcat serbe në Kosovë.

Shpërndaje në