Bernë, 7 tetor  -Nga  1039 kriminelë sa jane debuart vitine kaluar nga Zvicra ne vendlindjet e tyre, një e treta e tyre janë nga Ballkani (348) kryesish serbe dhe shqiptare nqa Kosova, Shqiperia e Maqedenoia, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra duke ju referuar burimeve nga Berna zyrtare.

Pikërisht dy vjet më parë, iniciativa e dëbimit të SVP hyri në fuqi. Shifrat më të fundit nga Zyra Federale e Statistikave tani tregojnë: deri tani referencat më të mëdha të vendit shpallen kundër të dënuarve nga Ballkani.

1039 dëbime u përcaktuan vitin e kaluar në Zvicër. Vetëm një e treta e personave të prekur, 348, vijnë nga vendet e Ballkanit që nuk janë anëtare të BE-së, si një ndarje e “NZZ am Sonntag” tregon. Këto përfshijnë vende si Shqipëria, Bosnjë-Hercegovina, Kosova apo Serbia.

Me 154 raste të kundërvajtësit nga Afrika e Veriut janë të përfaqësuara i dytë më në statistikat, e ndjekur nga rajonet e origjinës Rumani (135 raste), Afrikën Perëndimore (92), ish-bllokun lindor (87) dhe Franca (32).

Kundër shtetasve të BE u shpallën 279 dëbime. Megjithatë, këto raste duhet të jenë gjithmonë një “kërcënim serioz për rendin publik”. Përndryshe, këto gjykime mund të shkelin marrëveshjen për lëvizjen e lirë të personave me BE. Megjithatë, numri i shkeljeve të rënda si vrasja ose përdhunimi në këtë kontekst është më pak se dhjetë për qind.

Shpërndaje në