A e dini se dita ndërkombëtare e gruas ka lindur në Kopenhagë? Merrni historinë e 8 Marsit

Më 27 gusht 1910, u vendos në Konferencën e 2-të Ndërkombëtare të Grave Socialiste në Kopenhagë që të gjitha vendet e botës çdo vit të mbajnë një Ditë Ndërkombëtare të Gruas.

Konferenca u zhvillua më 26-27 gusht në Kopenhagë dhe u mbajt në ndërtesën e asamblesë së punëtorëve Jagtvej 69. Kryetare e konferencës ishte Clare Zetkin, e cila drejton Sekretariatin Ndërkombëtar të Grave Socialiste. Organizatorët danezë të konferencës ishin Nina Bang, Federata Social Demokrate, Elisabeth Mac, kryetare e Shoqatës së Grave Socialdemokrate, Hildora Mouritzen (arkëtar) dhe Henriette Crone (sekretare), të dyja nga Unioni i Punëtorëve të Grave të Shtypshkronjës.

-99 gra morën pjesë në konferencë nga 17 vende. Në mesin e pjesëmarrësve ishin shumë nga gratë kryesore të kohës në lëvizjen ndërkombëtare të grave socialiste, përveç Clara Zetkin nga Gjermania, Alexandra Kollontai nga Rusia, Adelheid Popp nga Austria, Dora Montefiori nga Anglia dhe Kata Dahlström nga Suedia. Gjithashtu pjesëmarës ishin edhe 33 gra nga lëvizja punëtore profesionale dhe politike daneze.

Përshtati #Adnan Aliti

Shpërndaje në