Përgaditi dhe përshtati Adnan Aliti

Muzeu i Punëtorëve në Kopenhagen po nderohet tani me një çmim të shquar ndërkombëtar.

Në një njoftim për shtyp, muzeu njofton se do të jetë marrësi i Çmimit të Muzeut të Këshillit të Evropës në vitin 2023.

Çmimi i tillë ka filluar të ndahet që nga viti 1977 dhe i është dedikuar muzeumit që ka dhënë një “kontribut të rëndësishëm në kuptimin e historisë kulturore evropiane”. Është hera e parë që shkon në një muze danez.

Është Komiteti i Kulturës i Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës që vendos se kush duhet ta marrë çmimin.

“Muzeu përqëndrohet në temat e dialogut, zhvillimit të vazhdueshëm të demokracisë, ndryshimit të klimës, një shoqërie të barabartë, tregut të punës dhe aktivizmit politik,” tha Roberto Rampi, një anëtar i Komitetit të Kulturës, në uebsajtin e Këshillit të Evropës.

Muzeu i Punëtorëve u themelua në vitin 1982 dhe është vendosur në Shoqatën e Punëtorëve dhe Ndërtesën e Asambleve nga viti 1879. Muzeu dokumenton dhe komunikon kushtet e jetesës dhe të punës së punëtorëve danezë të pagave si dhe zhvillimin e lëvizjes së punës gjatë 150 viteve të fundit.

Kohët e fundit, Muzeu i Punëtorëve iu nënshtrua restaurimit të gjerë dhe Çmimi i Muzeumit i Këshillit të Evropës u jepet pikërisht muzeve të sapondërtuar ose të restauruar kohët e fundit.

Janë rrogëtarët e zakonshëm që kanë ngritur ndërtesën e Muzeut të Punëtorëve. Dhe është historia e tyre që tregohet në ekspozita dhe në shumë kurse arsimore. Ky çmim i jep muzeut motivim për të vazhduar të bëhet i rëndësishëm për këtë pjesë të gjerë të popullsisë, thotë Morten Skov Christiansen, kryetar i Muzeut të Punëtorëve dhe zëvendëskryetar i Konfederatës së Sindikatave, në njoftim për shtyp.

Ndarja zyrtare e Çmimit të Muzeut të Këshillit të Evropës do të bëhet në një ceremoni në Strasburg më 26 prill 2023.

/ritzau/

Shpërndaje në