Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave ka deklasifikuar informacione që më parë kategorizoheshin si sekrete, duke zgjuar kureshtjen mbi dorëshkrimet dhe informacionet personale të Enver Hoxhës dhe Hysni Kapos, raporton Ora News në një kronikë të transmetuar në edicionin informativ.

Interesi ka qenë maksimal nga studiues dhe gazetarë, të cilët kanë “shpërthyer” dyert e Arkivit.

Ditari i Enver Hoxhës përmban pasazhe, në të cilat shkruan për takimet që organizonte në qytete të ndryshme të vendit.

Gazetarja që ka përgatitur kronikën thotë se në faqen 13 Enver Hoxha shkruan: “Të mos mendojmë se gjetkë nuk ka fara të mira, bile shumë më të mira se këto që kemi ne“.

Sipas drejtuesve të Arkivës së shpejti nuk do të ketë më informacione sekrete për kohën dhe personazhet e komunizmit.

Këtë vit do të deklasifikohen dokumentet e vitit 1994, vitin pasardhës 1995.

Rreth 48 mijë dosje janë të aksesueshme për studiuesit, ndërsa shumë të tjera janë të 

Nga Muharrem Xhafa-A duhet përkujtuar Kongresi i Përmetit? Pa asnjë mëdyshje, po! Sepse është Kongresi që i dha fund juridikisht monarkisë zoriste

Lexo më shumë

Që nga pyjet e Teuteburgut, e deri në malet e Afganistanit, ja një kronikë e gabimeve ushtarakë më dramatikë të të gjithë kohërave, pasojat e të cilëve kanë ndryshuar rrjedhën e ngjarjeve dhe, sot e kësaj dite, kanë ndikimin e tyre në skakierën ndërkombëtare

Lexo më shumë

Isa Boletini është lindur në Mitrovicë (Fushë Kosovë – Kosovë) dhe është rritur në një mjedis konfliktesh të përhershme. Ishte një burrë i hedhur, guximtar, një njeri i gjithanshëm, por mbi të gjitha

Lexo më shumë

Një analizë nga revista e njohur angleze “The Economist” për ngjarjet politike të zhvilluara në Shqipëri në vitin 1913. Është thënë se ambasadorët e Fuqive, të cilët u takuan në Londër, kanë

Lexo më shumë

“Rrëfimi i fundit i Titos” është libër që rrëzon shumë mite të krijuara ndër shqiptarë mbi Presidentin e mirë të Jugosllavisë, Tito i cili u dha shumë të drejta, shkarkoi shefin famëkeq të UDB-së,

Lexo më shumë

Bardhyl Mahmuti në krrye të demostratave të vitit 1981.

Pa marrë parasysh interpretimet e shumta e të kundërta, demonstratat e vitit 1981 janë një prej ngjarjeve më të mëdha të historisë së Kosovës.

Lexo më shumë

Dr.Sc.Bedri Muhadri-Personaliteti historik i Zijah Shemsiut shfaq eksponentin mé emblematik të demonstratave të vitit 1981.

Lexo më shumë

Pershtypjet e Sekretares se Shtetit ne takimin e Rambujese. Enigmatiku Rugova, njeriu qe dhuronte gure. Problematiku Thaci, qe sillej si nje student i shkelqyer, por qe dorezonte me vonese

Lexo më shumë

ANTONIO BALDACCI (Romë, 1917)-Pse u nda Shqipëria në fillim të shekullit XX 

Lexo më shumë
18 November 2019

Aforizma

  • 1
  • 2

Kulturë

  • 1
  • 2