Bernë, 7 tetor  -Nga  1039 kriminelë sa jane debuart vitine kaluar nga Zvicra ne vendlindjet e tyre, një e treta e tyre janë nga Ballkani (348) kryesish serbe dhe shqiptare nqa Kosova, Shqiperia e Maqedenoia, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra duke ju referuar burimeve nga Berna zyrtare.

Pikërisht dy vjet më parë, iniciativa e dëbimit të SVP hyri në fuqi. Shifrat më të fundit nga Zyra Federale e Statistikave tani tregojnë: deri tani referencat më të mëdha të vendit shpallen kundër të dënuarve nga Ballkani.

1039 dëbime u përcaktuan vitin e kaluar në Zvicër. Vetëm një e treta e personave të prekur, 348, vijnë nga vendet e Ballkanit që nuk janë anëtare të BE-së, si një ndarje e “NZZ am Sonntag” tregon. Këto përfshijnë vende si Shqipëria, Bosnjë-Hercegovina, Kosova apo Serbia.

Me 154 raste të kundërvajtësit nga Afrika e Veriut janë të përfaqësuara i dytë më në statistikat, e ndjekur nga rajonet e origjinës Rumani (135 raste), Afrikën Perëndimore (92), ish-bllokun lindor (87) dhe Franca (32).

Kundër shtetasve të BE u shpallën 279 dëbime. Megjithatë, këto raste duhet të jenë gjithmonë një “kërcënim serioz për rendin publik”. Përndryshe, këto gjykime mund të shkelin marrëveshjen për lëvizjen e lirë të personave me BE. Megjithatë, numri i shkeljeve të rënda si vrasja ose përdhunimi në këtë kontekst është më pak se dhjetë për qind.

Dy shqiptarë janë arrestuar nga policia italiane në Foxha pasi u kapën duke transportuar 800 kg hashash.

Të arrestuarit e kishin fshehur lëndën narkotike në furgon.

Mendohet se vlera e drogës së sekuestruar është rreth 6 milionë euro.

TAKIME ME PARTITË POLITIKE

Këshilli Nismëtar për themelimin e Kanalit Televiziv për Mërgatën po i vazhdon aktivitetet dhe takimet me partitë politike në Kosovë. Anëtarët e këtij Këshilli Nismëtar, Ragip Ramaj (Gjermani) dhe Arjan Melonashi (Itali), sot u pritën nga Nënkryetari i Partisë Demokratike të Kosovës, z. Memli Krasniqi.
Fillimisht anëtarët e Këshillit Nismëtar për themelimin e Kanalit Televiziv për Mërgatën i prezantuan Nënkryetarit të Partisë Demokratike të Kosovës, z. Krasniqi, nisiativën për themelimin e Kanalit Televiziv për Mërgatën, rëndësinë dhe rolin që do të luajë ky kanal televiziv në ruajtjen e identitetit, kulturës, gjuhës shqipe dhe qenies shqiptare në përgjithësi, sidomos tek fëmijët dhe rinia shqiptare në emigracion.
Anëtarët e Këshillit Nismëtar për themelimin e Kanalit Televiziv për Mërgatën paraqitën modalitetet për themelimin e këtij kanali televiziv, ku si themelues dhe financues duhet të jetë Parlamenti i Republikës së Kosovës, ndërkaq duhet të funksionojë nën ombrellën e Mediumit Publik RTK-së dhe se ky kanal televiziv duhet të ketë pavarësi editoriale, kadrovike e financiare.
Nënkryetari i Partisë Demokratike të Kosovës, z. Memli Krasniqi, mirëpriti nisiativën e mërgimtarëve për themelimin e Kanalit Televiziv për Mërgatën, duke e quajtur një projekt me rëndësi strategjike kulturore e kombëtare, të cilin e përkrah ai dhe Partia Demokratike e Kosovës. Njëherit ai u interesua për modalitetet se si është menduar nga mërgata, përkatësisht nga Këshilli Nismëtar themelimi dhe funksionimi i këtij kanali televiziv. Në të mirë të themelimit dhe funksionimit të këtij kanali televiziv, z. Krasniqi kishte edhe propozimet e tij, duke sygjeruar që Këshilli Nismëtar për Kanalin Televiziv për Mërgatën duhet të jetë fleksibil, të ketë më shumë se një formë projekti dhe në këtë mënyrë themeluesi, por dhe Mediumi Publik RTK-ja, të përkrahin projektin më të mirë të mundshëm.
Përfaqësuesit e Këshillit Nismëtar për themelimin e Kanalit Televiziv për Mërgatën falënderuan Nënkryetarin Partisë Demokratike të Kosovës për pritjen, përkrahjen dhe sygjerimet që pati për themelimin e Kanalit Televiziv për Mërgatën, që në të vërtetë është përkrahje për mërgatën tonë.Po ashtu, z.Ramaj e z.Melonashi i premtuan Nënkryetarit të Partisë Demokratike të Kosovës, z. Krasniqi, se Këshilli Nismëtar për themelimin e Kanalit Televiziv për Mërgatën do të jetë bashkëpunues me Parlamentin e Republikës së Kosovës, Qeverinë e Republikës së Kosovës dhe Radiotelevizionin e Kosovës për gjetjen e modaliteteve adekuate për themelimin e Kanalit Televiziv për Mërgatën, në përputhje me mundësitë reale që ka shteti ynë.

Këshilli Nismëtar për themelimin
e Kanalit Televiziv për Mërgatën

Ragip Ramaj –(Të shtunën, më 30.06.2018, në ambientet e Kompanisë Ecolog të afaristit të njohur shqiptar Lazim Destani në Dyseldorf mbahet takimi i radhës me Komisionin për Administratë Publike,

Lexo më shumë

Një 61-vjeçar, shtetas i Kosovës ka humbur jetën gjatë kohës që ishte duke punuar.

Lexo më shumë

Sic na njofton z. Zili Ibrahimi, njëri nga themeluesit  e takimeve tradiocionale TAKIMET ODRI 2018, manifestimi i radhës kushtuar qytetarëve të Odrit, të cilët jetojnë dhe veprojnë në Zvicër ,do të mbahet të diellën.

Lexo më shumë

Korniza ligjore në mbrojtje të shqiptarëve jashtë vendit bëhet më e plotë me Ligjin e ri për “Fondin Shqiptar për Zhvillimin e Diasporës”,

Lexo më shumë

Një grua 30-vjeçare është ekzekutuar me armë në Gjermani mbrëmjen e së hënës, ndërsa lajmi është raportuar sot nga mediat gjermane.

Lexo më shumë

Njoftohen artëdashësit e këngës së vjetër dhe këngës popullore qytetare shqiptare se me datën 26 maj 2018 duke filluar nga ora 14:00, do të organizohet…

Lexo më shumë

Ibrahim Xhemajli-Festivali i muzikës tradicionale “Beqir Sefë Gashi” që ishte paraparë të mbahet më 19 maj 2018 në Qendrën Kulturore në Malmø qenka anuluar!!?

Lexo më shumë