Nga Adnan Aliti

Të gjitha votat e numëruara – blloku i kuq është fituese apsolute e Zgjedhjeve Parlamentare në Danimarkë.

Social Demokratët kanë fituar zgjedhjet më të mira në 20 vjetët e fundit dhe blloku i kuq duket se do të ruajë shumicën e tij në Parlamentin danez.

Pasi janë numëruar të gjitha votat, Partia Social Demokrate, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre dhe Alternativet marrin së bashku 87 mandate.

Përveç kësaj, ka një mandat të kuq nga Ishujt Faroe. Kjo do të thotë se blloku i kuq do të arrijë kufirin e 90 mandateve nëse edhe dy mandatet e Groenlandës janë të kuqë, ashtu edhe siç pritet.

Social Demokratët kanë fituar 50 mandate dhe janë më shumë se dyfishi i partisë së dytë më të madhe, Venstre me 23 mandate.

Blloku Blu merr 72 mandate plus një mandat Faroez, ndërsa të moderuarit marrin 16 mandate.

Kështu, të moderuarit dhe Lars Løkke Rasmussen nuk fo ta kenë rolin vendimtar për formimin e qeverisë, sic dukej në fillim sipas parashikimeve të exit poll-it.

Me mazhorancën e kuqe, Mette Frederiksen ka mundësi të mira për të vazhduar si kryeministre e vendit.

Megjithatë, në fjalimin e saj të mërkurën mbrëma, ajo thotë se të do të shkojë te Mbretëresha dhe do të dorëzojë dorëheqjen e qeverisë. Kjo do të thotë se qeveria mund të japë dorëheqjen, në mënyrë që kryetarja e Socialdemokratëve të mundohet të formojë një qeveri të gjerë të mesit, me të cilën moto ajo edhe ka shkuar në zgjedhje.

Tringa Berisha, 26-vjeçarja shqiptare nisi Doktoraturën për Antropologji Pedagogjike në Universitetin “Danish School of Education”, një ndër universitetet më në zë në botë, shkruan albinfo.ch.

Secili prej nesh takon personalitete që shquhen për të arritura në fushën profesionale. E pikërisht Tringa Berisha, e reja shqiptare që është lindur dhe rritur në Danimarkë, ka një personalitet interesant dhe me shumë perspektivë.

Ajo shquhet si në formimin intelektual, profesional dhe etik, sepse bota e saj, angazhimet dhe ambiciet kanë të tjera dimensione.

Në fakt, për të mjafton dëshira dhe vullneti për të arritur realizimin e ëndrrave në destinacionin e duhur.

Pavarësisht moshës së re, Tringa si 26-vjeçare nisi Doktoraturën për Antropologji Pedagogjike në Universitetin “Danish School of Education” (Aarhus University), një ndër universitetet më në zë në botë.

Ajo është studente briliante në shtetin danez dhe ka “rrëmbyer” titullin “Bachelor” dhe “Master” me afat rekord për Antropologji dhe Komunikim në Degën ndërkombëtare. Po ashtu është autore e dy punimeve shkencore që tashmë janë botuar në gazetat e studimeve antropologe.

Jeta profesionale në Danimarkë

Ani pse Tringa ka lindur, jeton dhe vepron në Danimarkë, ajo është me origjinë nga një fshat në periferi të Prishtinës, i quajtur Siqevë. Para shumë vjetësh prindërit e saj emigruan nga Kosova në shtetin danez, për një jetë më të mirë, shkruan tutje albinfo.ch.

Tringa është rritur në një familje të arsimuar dhe shkollimi ka qenë një ndër temat kryesore.

“Të dy prindërit e mi kanë qenë të shkolluar dhe gjithmonë është folur në shtëpi se shkolla është jo vetëm diçka e rëndësishme, por edhe një rrugë e domosdoshme dhe formuese. Në shkollën fillore kisha sukses të madh në çdo lëndë. Në anglisht lexoja libra që ishin për 2-3 klasë më të mëdha se unë, pasiqë edhe motra ime ishte më e madhe dhe më ushtronte. Kështu që në moshë të re njohuritë për gjuhën angleze i kisha shumë të mira”.

Për Tringën, ambientimi në shkollën e mesme ishte i vështirë dhe një sfidë. Ndërrimi i ambientit nga shkolla fillore me shumë diversitet etnik, në një shkollë homogjene, ndikoi jo mirë për të.

“Kulturat që dalloheshin nga kultura daneze, veçmas ajo myslimane, e kuptova që ishte gati tabu. Adoptimi në kode sociale me një ambient të ri, me njerëz të rinj, më mirrte shumë energji dhe, në fakt, e përjetova shumë rëndë. Me pak fjalë, Gjimnazi ishte ambient që më bënte të ndihem jo mirë, por me kohë mora veten dhe fillova të ndryshoj mendim, duke u lënë përshtypje të mira audiencës daneze, veçmas profesorëve me angazhimin tim”, tregon ajo.

Tringa është shumë krenare që është shqiptare, por njëkohësisht kjo nuk i konvenonte fare në ambientet e shkollës së mesme.

Asistente dhe autore e disa punimeve shkencore

Tringa pasi përfundoi Gjimanzin, vazhdoi studimet për Antropologji dhe Komunikim në Degën ndërkombëtare, duke diplomuar me nota të larta.

“I gjithë shkollimi ishte në gjuhën angleze, ishte në favorin tim, sepse e njihja shumë mirë, por edhe kishte kolegë prej vendeve të ndryshme të botës. Provimet i përfundova në afat rekord, ndërsa në temën e diplomës “Bachelor” bashkëpunova me dy kolege, për riprodhimin e perceptimit selektiv për Histori koloniale të Danimarkës, që na u publikua si artikull shkencor në një gazetë të studimeve antropologjike”, tregon ajo.

Po në të njëjtin drejtim Tringa i vazhdoi edhe studimet Master. Ajo qëndronte shumë kohë në bibliotekë, duke studiuar dhe punuar tema. Që në provimin e parë, profesori i saj i propozoi që punimi i Tringës të publikohet si artikulli i dytë i saj shkencor. Ndërkohë që tema e diplomës në Master e kishte titullin “Nënshtetasi i mirë: Gjimnazi civilizues dhe pozicionalizimi i studentëve”.

Nga ana tjetër, Doktorata ishte në synimet e Tringës. Ajo u pranua në “Danish School of Education” në Departamentin “Psikologji pedagogjike”. Projekti i saj do të bëhet me metoda e teori të antropologjisë.

Ajo po studion eksperiencat e racionalizimit në gjimnazet e Danimarkës, duke u fokusuar në mekanizmat se si norma sociale negociohet në dialog, në përditshmëri, duke e marrë parasyshë rëndësinë e gjuhës, ndjenjave dhe trupit.

Doktoratura në Danimarkë konsiderohet punë me orar të plotë, ku punon për fakultetin që të ka pranuar, ndërkohë që fakulteti e finanacon hulumtimin. Unë jap mësim për studentët e masterit, përveç që punoj në projektin tim”, shprehet ajo.

“Kosovën e dua shumë dhe më lidh gjithçka”

Tringa është shumë e lidhur me Kosovën, sepse ajo është rritur me frymën e atdhedashurisë nga prindërit e saj.

“Prindërit gjithmonë na kanë mbajtur të lidhur me Kosovën. Si profesorë të gjuhës shqipe, të dy prindërit, kanë insistuar të flasim e gjithë familja vetëm shqip në shtëpi. Gjithashtu kemi vizituar çdo verë nga 6 javë Kosovën. Duke u rritur, ne krijuam edhe shoqëri atje dhe sot kemi lidhje të ngushta dhe e vizitojmë edhe më shpesh”, tregon ajo.

Tringa është fejuar me kosovar dhe tregon se ardhjet e saj janë shumë më të shpeshta në Kosovë, duke kryer edhe praktikë në një organizatë joqeveritare dhe ka jetuar plot 14 muaj në Prishtinë.

“Për një njeri që është lindur dhe rritur në Danimarkë, them që jam shumë e lidhur me Kosovën”, përfundon Tringa.

Dr. Musa Krasniqi, gjinekologu i shkathët shqiptar që po lë gjurmë në historinë e mjekësisë daneze.Spitali Regjional i Jyllandit Verior në DK ku punon shqiptari gjinekolog, kryemjek e udhëheqës i grupit gjinekologjik Musa Krasniqi, ka lëshuar me 8 mars një komunikatë për media, përmes së cilës bëhet e ditur se për herë të parë në Danimarkë me 3 mars të vitit 2021 është bërë me sukses të plotë një nderhyrje e re operative në gjinekologji për heqjen e mitrës me një metodë krejtësisht të re, përmes rrugës natyrore – vagjinale me endoskopi / laparaskopi. (Laparaskopi apo endoskopi dmth operacion me shiqim në ekran). Ky operacion i pa parë në Danimarkë deri më tani e tepër i rrallë në botë është ideuar e kryer pikërisht nga kirurgu novator i gjinekologjisë Musa Krasniqi.

Në komunikatën e këtij spitali Krasniqi citohet të këtë thënë në mes tjerash – se rëndësia e kësaj risie qëndron në pakësimin e dhimbjeve dhe zvoglimin e rrezikut të komplikimeve të mundëshme krahasuar me metodat e deritashme. Pacientja e operuar është lëshuar nga spitali vetem dy orë pas perfundimit të operacionit. Autoritetët e spitalit nuk e fshehin krenarinë e tyre me këtë risi të Dr Musait në operativen gjinekologjike.

Kryemjekja udhëheqëse e Repartit Gjinekologjik – obstetrik të spitalit Anya Sook Goldmann Eidhammer për gjinikologun novator thotë:“Si udhëheqëse e këtij reparti mund të them se, jam shumë e lumtur që Musai ka qenë aq inovativ dhe ka dashur të jetë prijetar në këtë lloj të operacionit. Poashtu ne si spital jemi shumë të gëzuar që prijmë me këtë operacion në Danimarkë. Kështu pra lavdatë e madhe për Musanë për këtë inovacion dhe vullnetin për perparimin e gjinekologjisë dhe repartit në të mirë të pacientëve.

Është shumë me rëndësi që me këtë operacion spitali i ynë dëshmon se jemi shumë të shkathët dhe kjo tregon se Dr. Musa Krasniqi është shumë i rëndësishëm për spitalin tonë”.Nuk është hera e parë që Krasniqi sjellë risi në metodat e punës së tij profesionale. Ai po ashtu është i vetmi kirurg gjinekologjk në Danimarkë që bënë operacione laparaskopike vetem me një prerje (vrimë) të vogël prej 1.5 – 2 cm në “murin” e barkut (Singel port laparaskopi). Metoda tradicionale që behët nga të tjerët është me 4 prerje (vrima) të vogla laparaskopike. Edhe metoda me një vrimë perdorur nga Musai është poashtu e kursyeshme për pacientet dhe spitalin sepse pacientet janë të shtrira në spital në kohë më të shkurtër se pacientet që operohen me 4 vrima laparaskopike.

Shumica e pacienteve te operuara lëshohen nga spitali brenda dites se operimit. Ne kontaktuam Musain i cili, edhepse modest, na tregoi për jehonën e madhe që ka pasur ky lajm në mediat shkencore e publike në Danimarkë por edhe jashtë saj. Dr Musai na tregoi, gjithashtu, se në ditën e kryerjes se operacionit është ftuar nga shoqata e gjinekologëve të Danimarkes për të raportuar për këtë metodë të re operative në mbledhjen e ardhshme. Po ku qëndron rëndësia e kësaj risie – metode operative ju ftojmë ta dëgjoni vet gjinikologun novator Musa Krasniqi.Të shtojmë se doktor Musai ka provuar disa herë që shkathtësitë e përvojën e tij profesionale t’i sjellë edhe në Kosovë por pa sukses, për shkak të pengesave burokratike.

Është takuar edhe me këshilltarë kryeministrash për shëndetësi por më kot. Madje ka shprehur gadishmëri që pa pagë -falas, të jetë edhe këshilltar për shëndësi i kryeministrit Kurti në mandatin e parë por nuk i është kthyer as një përgjegje formale, qoftë ajo edhe negative…. Pra të gjitha ofertat e Musait për të kontribuar në vendlindje kanë qenë çdoherë pa pagesë siç ka punuar pa pagesë një javë në Kosovë në sherbim ambulantorik pas luftes. Deshira e tij është ngritja e shëndetësisë publike (shtetrore) në atëdhe. Ishte e admirueshme, kur gjatë vizitës tonë në vendin e tij të punës, vërejtëm se sa çmohet e respektohet Musai nga kolegët e personeli tjeter shëndetësor i spitalit, por është shumë zhgënjyese që profesionistëve të tillë nuk iu mundësohet të kontribuojnë edhe në Kosovë, ku mjekësia ka aq shumë nevojë për ta.

Emisionin e realizuan:

Ixhet Lutfiu, Ibrahim Xhemajli

Muzika: Eleonora – Nehat Farizi

RTV Zëri i Kosovës – Danimarkë www.rtvzeri.com rtvzik@gmail.com

Nga Bedri Bytyqi- 210 miliardë korona daneze, aq do të kushtoj ndërtimi i një ishulli artificial në ujrat daneze.Ky ishull artificial do të ket për qëllim të prodhoj edhe më shumë energji nga mullinjtë me erë, me të cilët Danimarka prinë në botë.

Era e fuqishme në Danimarkë gjeneron energji të pastër dhe të rinovueshme.Projekti pritet të përfundoj në vitin 2033 dhe pritet fillimisht të prodhoj energji për tre milion familje, ndërsa më vonë për 10 milion familje, që dmth se Danimarka do të eksportoj energji edhe shteteve fqinje.

Në këtë projekt madhor ndërkombëtar një kontribut të veçantë ( që nga viti 2017) ka dhënë edhe bashkatdhetari ynë nga Malisheva ing Fitim Kryeziu,në cilsinē e përfaqsuesit të firmës daneze Energi Net.

Projekti për herë të parë është prezentuar më 19 gusht 2019 në DTU ( Univerziteti Teknik Danez) në Lyngby dhe Fitimi ka qenë një nga ligjëruesit kryesor .(RTVZiK ishte prezent,me c’rast edhe është zhvilluar një intervistë me ing Fitimin).Krenar me kontributin tuaj ing Fitim Kryeziu.

Ibrahim Xhemajli- Romani “Eskadronët e vdekjes” i Bardhyl Mahmutit arriti edhe në Danimarkë. E përgëzojmë autorin për këtë vepër të mrekullueshme kushtuar Gjenocidit në Kosovë. Argumentim edhe artistikisht.

Gjithashtu njoftojmë lexuesit në Danimarkë se librin mund ta porosisin dhe ta blejnë përmes nr të telefonit 25116271. ( Kushton vetëm 150 kr).

Ballerup Rådhus lørdag den 9. november 2019 kl. 13-17

ALBANSK KULTURDAG ?

I Ballerup Kommune findes der mange forskellige og stærke fællesskaber, og nu har du mulighed for at komme tættere på ét, du måske ikke kender så godt endnu; det albanske.

Kig forbi Ballerup Rådhus lørdag den 9. november 2019 kl. 13-17, hvor der bliver afholdt Albansk Kulturdag.

Albansk Kulturdag byder på et festligt program med musik, sang dans, filmvisning, kunstudstilling og meget mere.

Arrangementetet gratis og du tilmelder dig her ? https://fal.cn/34MCF

Kom og oplev alt det gode fra Albanien.

Ju flet Radio Zëri i Kosovës
Ju flet Radio Zëri i Kosovës

Sot,më 20 gusht 2019, bëhen 30 vite kur filloi punën Radio Zëri i Kosovës në Kopenhagë,një nga radiot e para të gjuhës shqipe në Diasporë.
“Ju flet radio zëri i Kosovës
Ju flet radio zëri i Kosovës “
ishin fjalët zëkumbuese të dy priatareve: Shpëtime Fida e Emine Xhemajli që më 20 gusht të vitit 1989 po jepnin sihariqin e madh te të gjithë bashkatdhetarët në Kopenhagë e më gjerë se po fillon një epokë e re për shqiptarët e këtueshëm e më gjerë,të cilët tash e tutje do ta kenë mediumin e tyre informativ,kulturor e kombëtar …
Ky medium u emëru Zëri i Kosovës si sinonim i solidarizimit dhe dhënies zë e jehonë të kërkesave të drejta të Kosovës dhe gjithë shqiptarëve që vazhdonin të ishin të shtypur nga sllavët serbo,maqedono e malazezo shovenist.
Filluam me gjysmë ore në Kanalin e Kopenhagës për të zgjeruar shumë shpejtë kohën e emitimit në 45 min e pastaj në 90 e më vonë në 3 orë në javë.


Me kalimin e kohës dhe fitimin e eksperiencës redaksia e rzk arriti të pavarësohet dhe t’i ketë edhe valet veta e kohën e emitimit prej 36 orë program javor në gjuhën shqipe.
Në vitin 2002 po kjo redaksi filloi të pregadisë e emitoj program prej 1 ore në javë edhe në tv,kështuqë akronomit të radios rzk iu shtua edhe akronomi tv për t’u bërë rtvzik.


Duke shikuar në retrospektivë punën e e këtij mediuimi mund të konstatohet se duhet të mburrën të gjithë kontribuesit e bashkëpunëtorët e radiotelevizionit të Kosovës me rolin historik që ka luajtur .
Zëri i Kosovës përjetoi dhe dhe kontriboi në zhvillimin e tri luftave çlirimtare të popullit tonë.
Krijoi dhe afirmoi vlera të mirëfillta kombëtare.Evidentoi dhe pasqyroi histori suksesi të bashkatdhetarëve tonë që me të arriturat e tyre nderuan Danimarkën por ia shtuan krenarinë gjithë shqiptarëve.
Jo vetëm për shqiptarët por siç cek me një rast eksperti i çështjeve ballkanike Tue Magnussen-rtvzik ka luajtur një rol të rëndësishëm edhe në zhvillimin e demokracisë daneze duke zbuluar aferën Panteliç ku autoritetet daneze kishin autorizuar një avokat ultranacionalist serb për verifikimin e lëndëve të azilkërkuesve shqiptarë në Danimarkë…etj
Ditë pas dite, javë pas jave,muaj pas muaji sot mbushen plotë 30 vite të themelimit të Radio Zërit të Kosovës dhe emisioni i tij vazhdon edhe sot në evidentimin e pasqyrimin e vlerave të mirëfillta kulturore,sportive e të lëmive tjera (kombëtare) për shqiptarët e këtueshēm e mē gjerë.
Prandaj urime gjithë shqiptarëve për këtë jubile të rëndësishëm.
Në fund një falenderim dhe urim i veçantë për udhëheqësit Ibrahim Xhemajli, Ixhet Lutfiu dhe Adnan Aliti që për një kohë të gjatë kanë pasur barrën kryesore të funksionimit të rtvzik,të cilët edhe janë shpërblyer 2 herë nga Ministria e Diasporës së Kosovës.
Urime Urime Urime!

Rtvzik-Kopenhagë
20.08.2019

Nëse në vende të tjera ka shqetësime për rritjen e partive ekstremistë të djathta, luftë verbale në zgjedhje dhe kryeministra që nuk e pranojnë humbjen, në Danimarkë ( si vendi me njerëzit më të lumtur në botë) ndodh krejt ndryshe.

Kryeministri Liberal i Danimarkës Lars Lokke Rasmusen, i ka dhënë dorën kryetares së social-demokratëve Mette Frederiksen e cila pas fitores në zgjedhje do të marrë pushtetin.

 “Ne patëm zgjedhje vërtetë të mira, por do të ketë një ndryshim të qeverisë”, u citua të thoshte kryeminstri aktual. Socialdemokratët fituan 91 nga 179 vende në parlament.

Ndërsa zonja Frederiksen, 41 vjeç bëhet kështu kryeministrja më e re në moshë që ka pasur Danimarka. Zgjedhjet e përgjithshme u dominuan nga mesazhe dhe apele mbi ndryshimet klimatike, emigracionin dhe mirëqenien.

Mette Frederiksen, leader of The Danish Social Democrats gives roses to voters in a last minute campaign in Aalborg, Denmark.

Partia Liberale e Rasmussen ka qenë në pushtet për 14 nga 18 vitet e fundit, por duket se danezët kanë dashur një ndryshim.

E ndërsa për partinë Popullore të ekstremit të djathtë, në këto zgjedhje doli e mbështetur me më pak se gjysma që nga zgjedhjet e fundit të vitit 2015. Kjo parti ka bërë shpesh apel për politika më të ashpra për emigracionin, por nuk arriti të ngrinte krye. Përballë partive të mëdha, duke përfshirë edhe socialdemokratët, vëzhguesit thonë se ka humbur fuqitë.

Ka dhe një risi në zgjedhjet e Danimarkës. Bëhet vendi i tretë nordik që do të ketë një qeveri të majtë, pas Suedisë dhe Finlandës.

Partitë kryesore të Danimarkës organizohen tradicionalisht në “bllokun e kuq” të krahut të majtë dhe në bllokun e krahut të djathtë njohur si “bllok blu”.

Blloku i kuq me pesë parti drejtohet nga Social-Demokratët e qendrës së majtë, të cilët kanë kaluar katër vitet e fundit në opozitë.

Gjatë fushatës, Social Demokratët u zotuan të rrisin shpenzimet publike, të rrisin taksat për bizneset dhe të pasurit dhe të rikthejnë reformat e pensioneve në mënyrë që njerëzit që kanë punuar për 40 vjet të dalin në pension më herët.

Tema kryesore e fushatës nga dy kahet ishte mirëqenia. Shumë votues shprehnin shqetësim për modelin që do të ndiqet në të mirë të tyre dhe të vendit.

Nga Ixhet Lutfiu-Në zgjedhjet e djeshme parlamentare në Danimarkë, blloku i kuq fitoi bindshëm me gjithësejt 95 mandat kundrejt bllokut të kaltërt me 75 mandat. Humbësi më i madh në këto zgjedhje ishte partia djathtiste DF (Partia Popullore Daneze). Nga 37 mandatet e fituar gjatë zgjedhjeve të kaluara, tani kanë ngelur vetëm me 16.

Vlen të theksohet se kjo parti ka dominuar politikbërjen daneze në 20 vitet e fundit. Sidomos mbahet mend për tonin e ashpër ndaj imigrantëve dhe refugjatëve.

rtvzeri.com

Nga Ibrahim Xhemajli-Kopenhagë, 06.03.2019
Pas një pune intensive tre vjecare në univerzitetin e Kopenhagës në Nanoshkencë dhe pas tre orë ekspozeu bashkatdhetari ynë Liridon Aliti (27) sot me sukses mbrojti tezen e dokturaturës me titull:
“Qasja mikrofluide për aplikimet biologjike duke përdorur nanostrukturat vertikale 3 D” para komisionit prestigjioz të përbërë nga : prof dr Karin Martinez, prof dr Horst Vogel, prof dr Nikos Hatzakis dhe prof dr Winnie Svenssen.

Për ta përcjellur këtë eveniment të rëndësishëm për komunitetin shqiptar në Danimarkë e më gjerë morën pjesë edhe ambasadorja e Republikës së Shqipërisë z Elida Petoshati, konsuli i Kosovës z Arton Krasniqi, dr Visar Zeka, si dhe pjesëtarë të rëndësishëm të komunitetit të këtushëm shqiptar si Lindita e Fatos Kellezi, Bedri e Shqiponja Bytyci,regjisori Ixhet Lutfiu, Xhemil Idrizi, ing Safet Azemi etj.

Edhe ambasada shqiptare në Mbretërin e Danimarkës në webfaqen e saj e ka komentuar kët evinement të rallë për komunitetin shqiptar në Danimarkë:

Ambasadorja Elida Petoshati Dr. Liridon Aliti

Ambasadorja Petoshati ishte sot e pranishme në ceremoninë e mbrojtjes publike të tezës së doktoraturës nga studiuesi i ri Liridon Aliti në fushën e Nano Teknologjisë. Puna këmbëngulëse plot pasion e Liridonit për kërkimin shkencor dhe inovacionin u vlerësua nga Paneli i Profesorëve dhe u kurorëzua me marrjen e Titullit “Doktor i Shkencave”!
Talenti dhe suksesi i bashkëatdhetarëve tanë në Danimarkë na bëjnë krenarë pasi rrezatojnë vlerat e komunitetit shqiptar në këtë vend mik me shembullin e shkëlqyer të punës dhe të nivelit të integrimit.